Kaarten en betalingen

14 juni 2018

Betalen en geld overschrijven binnen Europa

SEPA, IBAN, BIC… Achter deze lettercombinaties schuilt de eengemaakte Europese betaalruimte. Die zorgt ervoor dat u binnen Europa gemakkelijk overal kunt betalen en overschrijvingen kunt doen, ook naar buitenlandse rekeningen.

SEPA: de eengemaakte Europese betaalruimte

SEPA (Single Euro Payments Area) zorgt ervoor dat alle betalingen binnen Europa op dezelfde manier verlopen. SEPA is van toepassing op alle lidstaten van de Europese Unie, en op Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. Dankzij SEPA kunt u uw betaalkaart in heel Europa op dezelfde manier gebruiken als in België.

Daarnaast werden alle overschrijvingen en domiciliëringen in Europa geharmoniseerd aan de hand van IBAN en BIC.

IBAN

IBAN is een gestandaardiseerde manier om bankrekeningnummers over heel Europa uit te schrijven. Een IBAN-code is samengesteld uit een rekeningnummer, een landcode en een numerieke controlesleutel.

BIC

BIC (Bank Identifier Code) is een unieke code die gebruikt wordt om internationale banken te identificeren. Bij het maken van een internationale overschrijving, binnen of buiten Europa, moet u de BIC van de bank van de begunstigde opgeven.

  • De BIC van ING België is BBRUBEBB.
  • U kunt de BIC van andere internationale banken opzoeken op de website van Swift.
Een nieuw, Europees overschrijvingsformulier

Naar aanleiding van SEPA kwam er een nieuw, Europees overschrijvingsformulier, dat eind 2010 de nationale overschrijvingsformulieren voorgoed heeft vervangen. U kunt uw nationale en internationale overschrijvingen eenvoudig beheren met dit Europese formulier in Home'Bank: ga naar Diensten > Betalingen > Binnenlandse betalingen > Geef één overschrijving in (Europees formulier).

Meer info?