Betalingen

Doorlopende opdracht

Maak doorlopende opdrachten aan en uw betalingen verlopen automatisch.

Win tijd met een doorlopende opdracht! Ideaal voor terugkerende en vaste betalingen die uitgevoerd worden op momenten die u zelf kiest, zoals bijvoorbeeld uw huur of uw maandelijks sparen. En het is nog gratis ook!

 • Voor uw terugkerende betalingen

  Na het ingeven van uw doorlopende opdracht hoeft u zich niets meer aan te trekken van uw terugkerende betalingen. Alles gaat automatisch. U wint tijd, u vergeet nooit meer te betalen en vermijdt achterstallige betalingen.

 • Beheer alles zelf

  U maakt uw doorlopende opdracht gratis aan en past ze enkel aan als het nodig is. Waar en wanneer u maar wilt: via uw computer, tablet en smartphone of in een Self'Bank.

 • Personaliseerbaar en op maat

  U bepaalt zelf de kenmerken van uw doorlopende opdracht: frequentie, datum, bedrag ...

 • Gratis dienst

  Uw doorlopende opdrachten aanmaken en beheren is gratis.

 • Kies de periodiciteit en de datum

  U bepaalt zelf de frequentie van uw doorlopende opdracht. Dat kan wekelijks, tweewekelijks, maandelijks, tweemaandelijks, driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks zijn. Vanaf een maandelijkse periodiciteit kunt u de uitvoeringsdag kiezen (bijvoorbeeld de 7e van elke maand).

 • Kies een vast of variabel bedrag

  Een doorlopende opdracht aanmaken is de ideale oplossing als u regelmatig hetzelfde bedrag op dezelfde bankrekening wilt storten, bijvoorbeeld om uw huur te betalen. Maar u kunt ook kiezen voor een doorlopende opdracht met een variabel bedrag, afhankelijk van uw rekeningsaldo. Een voorbeeld? De overschrijving naar uw spaarrekening van het saldo dat op een bepaalde datum nog op uw zichtrekening staat. De enige voorwaarde? Uw automatische betaling moet bestemd zijn voor een Belgische ING-rekening.

 • Aanmaken

  U maakt heel makkelijk een doorlopende opdracht aan in Home'Bank of in de Self'Bank of nog via de ING Smart Banking-app voor smartphone. Zodra de opdracht is aangemaakt, kan ze worden uitgevoerd. In Home'Bank of Self'Bank kies 'Dagelijks bankieren > Mijn rekeningen en betalingen > Doorlopende opdrachten > Nieuwe doorlopende opdracht'. Klik op de rekening van de opdrachtgever en volg dan de instructies.

  In de ING Smart Banking-app voor smartphone, kies “Nieuwe overschrijving > Doorlopende opdracht”.

 • Stopzetten

  Een doorlopende opdracht zet u stop in Home'Bank. Kies 'Dagelijks bankieren > Mijn rekeningen en betalingen > Doorlopende opdrachten > Beheer doorlopende opdrachten'. Klik daarna op de rekening die u gebruikt om de doorlopende opdracht te betalen en op de begunstigde. Klik dan op 'Verwijderen', kijk na of de gegevens kloppen en volg de instructies.

 • Wijzigen

  Een doorlopende opdracht wijzigt u in Home'Bank. Kies 'Dagelijks bankieren > Mijn rekeningen en betalingen > Doorlopende opdrachten > Beheer doorlopende opdrachten'. Klik op 'Wijzigen' en pas het bedrag van uw doorlopende opdracht aan. Volg dan de instructies.

Is de doorlopende opdracht niet uitgevoerd omdat er niet genoeg geld op uw rekening stond? Dan moet u de overschrijving zelf manueel doen. Opgelet: er worden kosten aangerekend voor de niet-uitvoering van de betaling.

Het gebruik van doorlopende opdrachten is gratis, met uitzondering van:

 1. Indien u de optie “betalingsattest” activeert dan kunt u, in de rekeningafschriften van de maand april, de lijst met uitgevoerde betalingen met een doorlopende opdracht van het voorbije jaar bekijken. Deze optie kost 9,08 euro per jaar.

 2. Indien het saldo van uw rekening ontoereikend is en hierdoor een doorlopende opdracht niet werd uitgevoerd. Dan kunnen u, in bepaalde gevallen, kosten worden aangerekend bij het niet uitvoeren van de overschrijving.

In Home'Bank

... op uw computer of tablet

Maak aan in Home'Bank
In ING Smart Banking

... via uw smartphone

Download de ING Smart Banking-app
In een Self'Bank

... in een ING-kantoor

Vind een kantoor