Betalingen

Europese SEPA-overschrijving

Betaal via deze overschrijving: supersnel en wanneer u maar wilt!

Met een SEPA-betaling doet u overschrijvingen in euro van en naar bankrekeningen in de eurozone. De betalingen doet u op uw computer, smartphone of tablet of een Self'Bank: aan u de keuze.

 • Heel veilig

  Met een elektronische overschrijving hebt u snel het bewijs dat uw betaling veilig is uitgevoerd.

 • Handig voor al uw betalingen

  Schrijf bedragen in euro over van uw rekening naar een andere rekening in een van de lidstaten van de Europese Unie (of in Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Monaco, San Marino of Liechtenstein).

 • Snelle overschrijvingen

  1 of 15 betalingen? U doet ze gewoon in een handomdraai! Op uw computer, smartphone of tablet of in een Self'Bank: aan u de keuze.

Aan de hand van het IBAN (International Bank Account Number) en de BIC (Bank Identifier Code) wordt de bank geïdentificeerd:

 • IBAN

  Bereken hier meteen het IBAN voor uw rekeningnummer

  IBAN is een gestandaardiseerde manier om bankrekeningnummers uit te schrijven, met een vast aantal tekens in elk land. Het is samengesteld uit een landcode (2 letters), een controlecijfer (2 cijfers) en een nationaal rekeningnummer. Opmerking: soms bevat een IBAN naast de landcode nog andere letters.

  Vermeld op het elektronische SEPA-overschrijvingsformulier de correcte rekeningnummers (IBAN) van de opdrachtgever en de begunstigde.

 • BIC

  De BIC van ING België is BBRUBEBB.

  De BIC (Bank Identifier Code) is een code voor de unieke identificatie van elke bank ter wereld. Bij een SEPA-overschrijving is het niet verplicht de BIC van de bank van de begunstigde te vermelden.

 • Toekomstige uitvoeringsdatum?

  Wilt u de overschrijving op een latere datum uitvoeren? Vul dan hier de gewenste datum in. Als u hier geen datum invult, dan wordt de betaling onmiddellijk uitgevoerd.

Hebt u een dringende betaling? Van uw eigen rekening naar een andere rekening, allebei in een van de lidstaten van de Europese Unie (of in Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Monaco, San Marino of Liechtenstein)?

ING behandelt alle Europese overschrijvingen (SEPA) dringend, dit zonder de optie ‘Dringend’ aan te rekenen. Doet u de betaling voor 14u30 op een bankwerkdag? Dan komt het geld de dag zelf nog op de rekening van de begunstigde.

Andere tarieven kan u terugvinden op in hettarief voor bankverrichtingen van ING (pdf).

U kunt uw automatische betalingen in euro makkelijk zelf beheren via uw pc of in de Self'Bank. Voor betalingen van uw eigen rekening naar een andere rekening, allebei in een van de lidstaten van de Europese Unie (of in Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Monaco, San Marino of Liechtenstein). Helemaal gratis!

Er bestaan 2 types:

 • Domiciliëring

  Betaal steeds terugkerende facturen automatisch. Zelfs als het bedrag varieert! Zo bent u zeker dat u altijd op tijd betaalt. Nooit meer extra kosten omdat u te laat hebt betaald!

  Concreet geeft u uw leverancier via een domiciliëring de toestemming om de betaling van de factuur rechtstreeks met uw bank te regelen. Dat noemt men een domiciliëringsopdracht.

  Dankzij SEPA (de eengemaakte Europese betaalruimte) zijn de domiciliëringen in Europa geharmoniseerd aan de hand van de IBAN en BIC.

 • Doorlopende opdracht

  Ideaal voor terugkerende betalingen van een vast bedrag*: de huur, uw maandelijks sparen enz. Zo wint u tijd!

  Concreet vraagt u uw bank via een doorlopende opdracht om geregeld, op een bepaalde datum, een bedrag over te schrijven naar een andere rekening.

  * In sommige gevallen kan het bedrag variëren. Dat hangt dan af van het saldo van de zichtrekening op het moment dat de doorlopende opdracht wordt uitgevoerd. Dit is uitsluitend mogelijk als de opdracht wordt uitgevoerd naar een ING-rekening in België.

Met de gratis Zoomit dienst ontvangt u uw facturen en loonbrieven rechtstreeks in de beveiligde Home'Bank-omgeving en in uw smartphone-app ING Smart Banking.

Voordelen

 • Gedaan met die papieren rompslomp! U ontvangt geen papieren documenten meer en draagt zo bij tot een beter milieu.

 • Snel klaar: u betaalt uw facturen in enkele muisklikken dankzij een vooraf ingevulde overschrijving.