Internationale betalingen

Binnenlandse, Europese en internationale betalingen makkelijk zelf uitvoeren? Meer weten over SEPA, BIC of IBAN? Lees er alles over.
 • Wat is SEPA?

 • Meer info over BIC en IBAN

 • Internationale betalingen uitvoeren


Sinds de invoering van SEPA in 2008 is er geen verschil meer tussen binnenlandse en Europese betalingen. Maar ook betalingen buiten Europa voert u makkelijk zelf uit, via Home’Bank!​

Europese betalingen: SEPA

Dankzij SEPA (Single Euro Payments Area) verlopen alle betalingen binnen Europa op dezelfde manier. SEPA is van toepassing op alle lidstaten van de Europese Unie, en op Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. Voor elke Europese betaling hebt u de IBAN van de begunstigde nodig, en de BIC van de bank van de begunstigde.

Internationale betalingen

Internationale betalingen zijn betalingen naar landen buiten de SEPA, en betalingen binnen de SEPA in een andere munt dan de euro. Voor de meeste betalingen hebt u een IBAN en een BIC nodig. In deze lijst vindt u de IBAN en BIC van buitenlandse banken.

 • Dringende overschrijvingen
  Hebt u een dringende Europese of internationale betaling? Die doet u:
  - in Home’Bank (u vinkt de optie “Dringend” aan)
  - in uw ING-kantoor

Voor dringende betalingen worden er kosten aangerekend. U vindt die in ons tarief voor bankverrichtingen​.

IBAN

IBAN is een gestandaardiseerde manier om bankrekeningnummers over heel Europa uit te schrijven. Een IBAN-code is samengesteld uit een rekeningnummer, een landcode en een numerieke controlesleutel.

Overzicht van de structuur van de IBAN code per land.
Voorbeeld:

 • Rekeningnummer: 310 - 1269855 – 17
 • Papierformaat IBAN: IBAN BE61 3101 2698 5517
 • Elektronisch formaat IBAN: BE61310126985517

Bereken hier meteen de IBAN voor uw rekeningnummer(s). U kunt uw IBAN ook berekenen in Home’Bank: ga naar Info > Berekening IBAN.

BIC

BIC (Bank Identification Code) is een unieke code die gebruikt wordt om internationale banken te identificeren. Bij het maken van een internationale overschrijving, binnen of buiten Europa, moet u de BIC van de bank van de begunstigde opgeven.

 • De BIC van ING België is BBRUBEBB.
 • U kunt de BIC van andere internationale banken opzoeken op
  de website van Swift.

Geïnteresseerd?

​​​

Terug naar Betalingen