Politieke risico’s voor het economisch scenario

De Europese Commissie heeft haar nieuwe economische prognoses gepubliceerd. Ze zijn lichtjes positief en in overeenstemming met het ING scenario. Ze bevestigen de voortzetting van het economisch herstel. Toch zijn er belangrijke politieke risico’s: de Brexit en de verkiezing van Donald Trump zijn recente voorbeelden. De opmars van eurosceptische partijen in de aanloop naar de verkiezingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland en waarschijnlijk Italië is een bedreiging voor de stabiliteit in Europa. In deze Financial Tube gaan we dieper in op die verkiezingen en beoordelen we het risico op nieuwe referenda betreffende de EU of de euro.

Wat moet u onthouden?

  • De politieke kalender is goed gevuld : Nederland in maart, Frankrijk in april-mei en juni, Duitsland in september en waarschijnlijk Italië in de tweede helft van het jaar.
  • Indien verkozen, kan een anti-Europees staatshoofd niet zomaar een referendum houden over Europa of de euro. In Nederland en Italië is dit grondwettelijk niet mogelijk. In Frankrijk heeft het de steun van het parlement nodig.
  • De financiële markten zouden een overwinning van een anti-Europese partij als een destabiliserende schok kunnen interpreteren. Dat wordt meer en meer zichtbaar aangezien de obligatiespreads nu al stijgen.
financial tube