Voertuig

Ons segmentatiebeleid: welke kenmerken bepalen je autoverzekering?

Het segmentatiebeleid bepaalt of je een autoverzekering kunt afsluiten (en of die kan worden verlengd), wat de verzekering allemaal dekt en welke premie je betaalt.

Een verzekeringsvoorstel wordt altijd opgesteld op basis van je individuele situatie, zodat we je een tarief op maat kunnen bieden. De informatie die je ons bezorgd is zowel doorslaggevend bij het afsluiten van de verzekering als tijdens de looptijd van het contract.

Hieronder vind je de kenmerken die bepalen of je een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid kunt afsluiten en hoe je autoverzekering berekend wordt.


  • Je voertuig: het merk en model, het vermogen, het type brandstof, de catalogusprijs en de opties: allemaal hebben ze invloed op de verzekeringspremie van de door jou gekozen dekkingen. Voor een wagen met een groter vermogen betaal je bijvoorbeeld een hogere premie.
  • Je gebruiksprofiel: het aantal kilometers dat je zult afleggen en de belangrijkste redenen waarvoor je jouw voertuig gebruikt bepalen mee de verzekeringspremie. Hoe vaker je jouw wagen gebruikt, hoe hoger immers het risico op schade en dus hoe hoger de premie. Als je jouw voertuig louter gebruikt voor professionele doeleinden zoals personen-, goederen- of materialenvervoer of als verhuurwagen dan kom je niet in aanmerking voor de ING Autoverzekering.
  • Je schadeverleden: een bestuurder die de voorbije jaren veel schade aan zijn voertuig had betaalt een hogere premie dan wanneer hij schadevrij zou zijn geweest. We berekenen altijd een prijs die zo goed mogelijk aansluit bij het rijgedrag van de bestuurder. Dat betekent ook dat we verzekeringsaanvragen van bestuurders kunnen weigeren die de voorbije jaren te veel schade hebben geleden.
  • Je rijervaring: een bestuurder die al 10 jaar zijn rijbewijs heeft, betaalt een lagere premie dan wanneer hij zijn rijexamen pas eergisteren zou hebben afgelegd.
  • Je woonomgeving: in drukke stadscentra is het risico op schade groter, en dus betalen bestuurders die in de stad wonen meer dan plattelandsbewoners.
  • Je woonsituatie: woningeigenaars verhuizen minder vaak dan huurders. Daardoor zijn ze doorgaans beter bekend met hun buurt en veroorzaken ze minder ongevallen. De premie kan dus verschillen tussen eigenaars en huurders.
  • Je leeftijd gecombineerd met het type van je voertuig: een jonge bestuurder die nog maar weinig kilometers op de teller heeft maar die wel een dure sportwagen in de garage heeft staan: ook hier is het risico op schade hoger. De combinatie leeftijd/voertuigtype bepaalt daarom mee de premie en de voorwaarden van de verzekering.
  • Je franchise: het spreekt voor zich dat een franchise van € 400 een voordeligere premie oplevert voor de omniumverzekering dan een franchise van € 0.
  • Je bijkomende verklaringen: het verzekeringsverleden van de bestuurders, eventuele strafrechtelijke veroordelingen, beperkingen die je rijgedrag beïnvloeden én je schadeverleden: ze spelen allemaal een rol in de acceptatie van de verzekering.

Opgelet: in het aangeboden tarief bij de premiesimulatie zijn de kosten en taksen al verrekend. Ze staan wel afzonderlijk vermeld in de bijgevoegde polisdocumenten.