Zelf beleggen

Welke soorten beleggingen zijn er?

Net zoals je kunt kiezen uit de bus, auto of fiets om van A naar B te gaan, heb je ook bij beleggen verschillende opties om jouw doelstellingen te bereiken. Een overzicht.

Elk vermogen ziet er anders uit. We kijken allemaal anders naar risico’s en kansen. En we hebben allemaal andere plannen en doelstellingen.

Daarom vind je bij ING verschillende oplossingen voor wie beleggen wil. Dat aanbod is ruim genoeg zodat iedereen zijn gading vindt. En overzichtelijk genoeg zodat je niet hoeft te verdwalen in het aanbod.

Let wel: of een belegging voor jou geschikt is, hangt af van jouw beleggingsprofiel. Een overzicht van de mogelijkheden.

1. Pensioensparen

Heb je al een spaarbuffer? Dan kiezen de meeste mensen eerst voor een pensioenspaarplan. Daarmee spaar je voor een aanvulling op je wettelijk pensioen en geniet je van een mogelijk belastingvoordeel. Lees hier meer over pensioensparen.

Ontdek de verschillende mogelijkheden

2. Beleggingsfondsen

Een fonds is een ‘mandje’ met verschillende beleggingsproducten. Een aandelenfonds kan uit tientallen of zelfs honderden aandelen bestaan. Een obligatiefonds is dan weer samengesteld uit verschillende obligaties. Daarnaast zijn er ook gemengde fondsen. Die kunnen tegelijk beleggen in aandelen én obligaties en/of andere financiële producten, afhankelijk van het fonds.

Een beleggingsfonds wordt vaak actief beheerd. Dat wil zeggen dat een team van beleggingsexperts de aandelen en/of obligaties selecteert, de prestaties opvolgt, de risico’s bewaakt, enzovoort. Sommige fondsen hanteren daarbij ook strenge duurzaamheidscriteria (milieu, maatschappij en deugdelijk bestuur).

Er bestaan tienduizenden beleggingsfondsen. Om het overzichtelijk te houden voor jou, biedt ING een zorgvuldig samengestelde shortlist aan. Die bestaat uit een 55-tal beleggingsfondsen van 5 gereputeerde fondsbeheerders.

3. Beleggingsverzekering (tak 23)

Een tak 23-beleggingsverzekering is een contract waarbij je jouw kapitaal toevertrouwt aan een verzekeraar die het belegt in beleggingsfondsen. Het kapitaal en rendement zijn dus niet gegarandeerd. Een tak 23-levensverzekering is een interessante formule om de overdracht van je vermogen te plannen zoals je dat wilt.

Je kunt bijvoorbeeld vrij de personen aanwijzen die het kapitaal ontvangen bij jouw overlijden. De successieregels en -rechten zijn altijd van toepassing overeenkomstig de Belgische wetgeving.

4. Gestructureerde producten met kapitaalbescherming

Een gestructureerd product met kapitaalbescherming kan een oplossing zijn voor wie op zoek is naar rendement en tegelijk zijn kapitaal wil beschermen. Bij deze beleggingen is het geïnvesteerde kapitaal (gedeeltelijk) beschermd, maar is de opbrengst meestal niet vooraf gekend.

Een gestructureerd product heeft meestal een vaste looptijd (bijvoorbeeld 3, 5, of 7 jaar). Op het einde van die looptijd krijg je je geïnvesteerd kapitaal terug van de uitgever (of de garantiegever), behalve in geval van faillissement. Een eventuele winstuitkering (coupon) is afhankelijk van een op voorhand vastgelegd scenario (de evolutie van bijvoorbeeld een index, een rentevoet, enzovoort).

5. Aandelen en obligaties

Naast obligatie- of aandelenfondsen kan je ook beleggen in individuele obligaties en aandelen (als dat past binnen je beleggingsprofiel).

Als je een obligatie koopt, leen je eigenlijk geld uit aan de uitgever. Meestal is dit een overheid of een bedrijf. In ruil krijg je op regelmatige tijdstippen een rentevergoeding (coupon). Op de vervaldag van de obligatie betaalt het bedrijf of de overheid je het geleende kapitaal terug. Obligaties zijn over het algemeen minder risicovol dan aandelen. Hierdoor is hun potentieel rendement in regel ook een stuk lager.

Bij het aandelen kopen, koop je een (verhandelbaar) bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Als aandeelhouder ben je dus een stukje mede-eigenaar. Aandelen genereren over het algemeen een potentieel hoger rendement dan obligaties. Daarom houden aandelen over het algemeen een hoger risico in dan obligaties.

6. Trackers (ETF's)

Een tracker (Exchange Traded Fund) volgt een bepaalde index van aandelen of obligaties. Beleg je bijvoorbeeld in een tracker op de BEL20, de Dow Jones Industrial Average of S&P500? Dan beleg je in een product dat de koersevolutie volgt van respectievelijk alle 20, 30 of 500 aandelen van die beursindexen. Trackers bieden verschillende voordelen:

  • Je belegt in een product dat in één klap een volledige index volgt. Zo is je belegging gespreid.
  • Transparantie: je weet altijd in welke aandelen of obligaties de tracker belegt.
  • Omdat ze louter een index volgen, is er geen actief beheer. Daardoor zijn ze over het algemeen goedkoper dan beleggingsfondsen.

Omdat trackers een volledige index volgen - niet meer, maar ook niet minder - betekent dit dat ze ook minder presterende componenten van de index volgen. Als je kiest voor een tracker, dan kun je de componenten dus niet selecteren. Net als alle andere producten houden ook trackers beleggingsrisico's in.

Starten met beleggen

Om te starten met beleggen, dien je eerst een vragenlijst in te vullen. Een beleggingsadviseur kan je daarbij helpen. Op basis van je antwoorden krijg je dan een beleggersprofiel. Het is een manier om een goed zicht te krijgen op je kennis en ervaring op het gebied van beleggingen, je doelstellingen, financiële situatie, beleggingshorizon (hoeveel jaar je je belegd geld kan missen) en je houding tegenover risico's. Op die manier kan je adviseur ervoor zorgen dat je het beleggingsproduct of -advies krijgt dat het best bij je past.

ING geeft klanten geen advies over individuele aandelen, obligaties en trackers.

Laat je je liever adviseren door een beleggingsexpert?