Om je wegwijs te maken in ING Self Invest, vind je hieronder antwoorden op mogelijke vragen
Beheer van mijn cash en overschrijvingen
Eenmaal ingelogd kan je geld overschrijven met de knop “Vul aan of haal af”. Je selecteert vervolgens de gekoppelde rekening (een zichtrekening of een ING Invest Account) en jouw beleggingsrekening als begunstigde. Als laatste kies je het bedrag en onderteken je de transactie.
Op de ING Self Invest beleggingsrekening kan je beleggingen in vreemde valuta aan- of verkopen of aanhouden. Vreemde valuta kunnen daarentegen niet overgeschreven worden van een beleggingsrekening naar een cash rekening en vice versa. Je kunt alleen Euro’s overschrijven van en naar je beleggingsrekening. Dit kan je doen via “Vul aan of haal af”.
Je beleggingsrekening bestaat uit twee delen: een portefeuille-deel en een cash/geld-gedeelte. Het gelddeel is het liquide deel van je beleggingsrekening. Vanaf hier kun beleggingen aankopen en kun je geld overschrijven van en naar de gekoppelde zichtrekening of ING Invest account.
... naar het gelddeel van een beleggingsrekening?
Het gelddeel van elke beleggingsrekening moet gemeld worden aan de NBB. Hiervoor heeft het een nummer gekregen dat het 'IBAN'-formaat volgt, maar het is geen echte IBAN: dit nummer kan dus niet gebruikt worden om directe overschrijvingen te doen. Het is enkel mogelijk om geld over te maken tussen de referentierekening en het gelddeel van de verschillende beleggingsrekeningen die aan deze referentierekening gekoppeld zijn.
Home'Bank
Je wil graag beleggen?
Dan moet je eerst zorgen voor voldoende geld op je ING beleggingsrekening. Hoe regel je dat? Of heb je effecten verkocht en wens je het bedrag van de verkoop liever op de referentierekening (cash rekening) ?
In dit filmpje zie je stap voor stap in Home’Bank hoe je zelf je geld beheert op de referentierekening of het gelddeel van je beleggingsrekening.
ING Investing-app
Je wil graag beleggen?
Dan moet je eerst zorgen voor voldoende geld op je ING beleggingsrekening. Hoe regel je dat? Of heb je effecten verkocht en wens je het bedrag van de verkoop liever op de referentierekening (cash rekening) ?
In dit filmpje zie je stap voor stap in de ING Investing-app hoe je zelf je geld beheert op de referentierekening of het gelddeel van je beleggingsrekening.
Handel je in buitenlandse effecten? In enkele landen betaal je transactiebelasting, zoals Stamp Duty of Financial Transaction Tax. Deze worden verwerkt in het totaal afgeboekt bedrag.
Gebruik van vreemde valuta
Jouw aan- en verkopen van aandelen, obligaties, fondsen en ETF's (trackers) in vreemde valuta kunnen gewoon in Euro verrekend worden. Wens je toch vreemde valuta aan te houden, dan kan je contact opnemen met ING via deze link.
Ga naar ‘vul aan of haal af’. Hier kun je geld overschrijven van je Euro cash-gedeelte naar b.v. je Dollar cash-gedeelte. Indien je nog geen Dollar cash-gedeelte hebt, kun je telefonisch vragen om deze voor jou te openen.
In Home'Bank ga je naar je beleggingsrekening. Onder de pagina selecteer je vervolgens 'Geldtransacties'. In dit overzicht zul je het saldo van je Euro-deel terugvinden en ook dat van andere beschikbare valuta. Om geld over te schrijven naar deze rekening ga je terug naar het voorgaande scherm en klikt op 'Vul aan of haal af'.
Via het menu ‘Overzichten’ in Home’ Bank klikt u op ‘Geldtransacties’. Hier worden de saldi getoond van uw verschillende deviezen cash-gedeeltes. In de ING Investing app worden deze saldi weergegeven op het dashboard.
Orders plaatsen en opvolgen
Alle beleggingen die we aanbieden zijn te vinden via het menu item “Ontdekken”. Je kunt zoeken naar een specifieke belegging in de zoekbalk.
Bij de getoonde koersen in ING Self Invest staan de tijden van de koersen onder de koers vermeld als je op het instrument klikt. Bij aandelen genoteerd op Euronext Brussel, Parijs en Amsterdam zijn de koersen over het algemeen real-time tijdens beurstijd. Dat geldt ook voor aandelen genoteerd op de Amerikaanse markten. De koersen worden ververst bij het benaderen van de beleggingsrekening en bij het verversen van je webpagina.
Ga naar je beleggingsrekening en klik op 'Markten' in de linker navigatie. Hier vind je ook enkele Indices terug zoals de Bel20. Ook de samenstelling van Index kan je hier raadplegen.
In ING Self Invest kan je beleggen in aandelen, trackers, fondsen en obligaties.
ls je het geld niet wenst herbeleggen, kan je inderdaad deze bedragen overschrijven van het gelddeel naar je gekoppelde zichtrekening of ING Invest Account.
Ga naar je ING Self Invest rekening. Zoek vervolgens wat je wilt kopen via de zoekbalk boven in het scherm of klik op 'Ontdekken' aan de linkerkant van het scherm om het hele assortiment te bekijken. Wanneer je hebt gevonden wat je wilt kopen klik je erop. Dan kom je op de details pagina en hier kun je klikken op de oranje 'Koop' knop. Je ziet dan met welke stappen je order kunt plaatsen.
Via Home’Bank
Ga naar uw beleggingsrekening ING Self Invest. In « portefeuilleoverzicht », vind je een overzicht van alle effecten in je beleggingsrekening.
Klik op het effect dat je wenst te verkopen. Op het volgende scherm zie je de details met betrekking tot dit effect en heb je de mogelijkheid om het te verkopen of aan te kopen. Klik op de oranje knop rechts bovenaan ‘Verkoop’.
Op het volgende scherm duid je het aantal aan, het ordertype (limiet, markt, stop loss, stop limiet), een eventuele limiet en een looptijd. Klik op ‘Volgende’, check uw order, bevestig en klik op ‘Verzenden’. Er verschijnt nu een scherm met de bevestiging van het order.
Via de ING Investing-app
Kies de rekening van waaruit je wenst te verkopen. Ga naar beneden op de pagina tot ‘Mijn portefeuilleoverzicht’. Klik op het effect dat je wenst te verkopen. Klik op de knop ‘Verkoop’. Op het volgende scherm duid je het aantal aan, het ordertype (limiet, markt, stop loss, stop limiet), een eventuele limiet en een geldigheid. Klik op ‘Order plaatsen’ en als je akkoord gaat, aanvaard de algemene voorwaarden. Onderteken het order. Er verschijnt nu een scherm met de bevestiging van je order.
Dit kan in enkele gevallen. Om dit te doen ga je naar je beleggingsrekening. Vervolgens ga je onderaan naar het blok 'Overzichten' en klik je op ‘Beursorders'. Kijk daarna bij 'Lopende orders'.
Dit verschilt per beleggingsfonds. Meestal duurt het tussen de 1 en 3 werkdagen.
Onderaan in het beginscherm van je beleggingsrekening zie je een blok met ‘Overzichten’. Hierin staan ‘Beursorders’ en ‘Orders beleggingsfondsen’. Hier vind je alle orders met informatie over wat voor soort order het is en wat de status daarvan is. In enkele gevallen kunnen hier lopende orders verwijderd/geannuleerd worden.
Zie je de lijn ‘Dividenden en Coupons’ staan? Dan keert een belegging binnenkort dividend aan je uit. Wanneer dit dividend wordt uitgekeerd vind je op de website van het bedrijf. Wanneer het dividend is uitgekeerd, verdwijnt automatisch de lijn ‘Dividenden en Coupons’.
Dit kan via ‘Verrichtingen en beheer’ rechtsboven in het menu. Vervolgens heb je de keuze tussen Inschrijven op algemene aandeelhoudersvergadering, bod op aandelen, IPO’s en emissies en inschrijven kapitaalsverhoging.
ING Investing app
Nee, dat kan alleen in Home’ Bank. Ga naar je rekeningenoverzicht, naar ‘Producten’ en dan naar ‘Beleggen’. Kies de beleggingsvorm die bij je past. Daar lees je meer informatie.
Neen. Alle orders die via de app worden uitgevoerd zullen worden verrekend via het EUR cash-gedeelte. Via Home’ Bank is dit wel mogelijk.
Opzet en Beheer van de rekening
Wanneer je deze effecten al in bezit had vóór de omschakeling, weerspiegelt het weergegeven nominale rendement NIET je rendement behaald in de getoonde periode. De berekeningsbasis gaat uit van jouw historische gemiddelde aankoopkoers berekend sinds 1 januari 2015. Deze wordt vervolgens vergeleken met de huidige koers. Het getoonde rendement weerspiegelt in dit geval dus een ruimere periode.
Je beleggingsrekening bestaat uit twee delen: een portefeuilledeel en een gelddeel. Het portefeuilledeel bestaat uit de beleggingen die je in je portefeuille aanhoudt.
Je kan je Focus Plan aanpassen door het huidige order te annuleren en een nieuw plan aan te maken. Je huidige plan kan je vinden onder het Overzicht ‘Orders beleggingsfondsen’. Een nieuw plan maak je aan door het beleggingsfonds te selecteren en vervolgens op “Koop” te klikken. Bij frequentie selecteer je de gewenste periode. Een andere mogelijkheid is een beleggingsfonds te zoeken via de balk “Wat zoek je?”.
Ga naar de beleggingsrekening en klik rechtsboven op 'Selecteer rekening'.
Kies in het menu linksboven ‘Bankieren’, Navigeer naar ‘Producten’ en dan naar ‘Beleggen’. Kies de beleggingsvorm die bij je past. Daar lees je meer informatie.
Verkoop eerst je beleggingen en schrijf je cash over naar je gekoppelde rekening. Eens de rekening leeg is klik je bovenaan rechts op het menu ‘Verrichtingen en beheer’ en dan ‘Opzeggen’.
Is de beurs open, dan zie je de biedprijs in de portefeuille. Dat is de prijs die je op dat moment voor je stukken kan ontvangen. Je ververst het scherm door op F5 te drukken op het toetsenbord. Buiten openingstijd zie je de slotkoers, het kan wel enkele uren duren voordat die is bijgewerkt.
Beleggingen kunnen dividend uitkeren. Wil je aanspraak maken op het dividend? Zorg dan dat je de belegging voor de ex-dividenddatum in bezit hebt. Op de ex-dividenddatum wordt voorbeurs de koers van het aandeel verminderd met het dividend. Vervolgens wordt het dividend in je portefeuille bijgeschreven. Dit zie je onder de lijn 'Dividenden en Coupons' in je portefeuille. Deze lijn verdwijnt automatisch zodra het dividend is uitgekeerd. Dit kan op twee manieren: je krijgt nieuwe aandelen in je portefeuille of je krijgt geld op het gelddeel.
Deze kan je vinden in het Overzicht menu onder ‘Rekeninguittreksels en Overzichten’
Dit vind je terug rechtsboven in het menu ‘Verrichtingen en beheer’. Vervolgens klik je op ‘Instellingen’. Hier kan je zowel de naam van je rekening aanpassen alsook je voorkeursinstelling met betrekking tot hoe je dividenden worden uitgekeerd.
Op de detailpagina van het effect kan je bovenaan klikken op ‘Toevoegen aan mijn favorieten’. Daarna kan je het lijstje handig opvolgen door in het menu links bovenaan op ‘Favorieten’ te klikken. Je kan de waarden hier ook verwijderen.
Je kan de naam van de beleggingsrekening aanpassen zodat je deze gemakkelijker herkent. Dit kan je alleen doen via Home’Bank. Ga naar de betreffende beleggingsrekening en kies rechtsboven “Verrichtingen en beheer”. Vervolgens kunt u via "instellingen" de naam van uw beleggingsrekening aanpassen. Deze naam is dan ook zichtbaar in de ING Banking-app. je kan zo bijvoorbeeld de rekening van je kind beter herkennen.
Andere vragen?
Neem contact op met onze medewerkers van de klantendienst op 02 464 60 01 en kies optie 3 (van 8 tot 18 uur op weekdagen)
Of maak een afspraak in een kantoor naar keuze of met jouw toegewezen ING-gesprekspartner, je ING Personal of Private Banker.