
Obligaties
Ontvang een periodieke coupon** en een terugbetalingsprijs op de eindvervaldag*
Word obligatiehouder! Een obligatie is een schuldbekentenis van de instantie die ze uitgeeft. Ze heeft een vaste looptijd, een rentevoet die recht geeft op een periodieke coupon** en een terugbetalingsprijs op de eindvervaldag*.
-
Een vaste looptijd
Een obligatie is verbonden aan een lening met een vaste looptijd. Concreet opent de emittent ervan een lening met bepaalde looptijd. U kunt dan op een of meer obligaties inschrijven. Elke obligatie vertegenwoordigt een participatie in die lening.
-
Periodieke coupon**
Een obligatie is een schuldbekentenis van de emittent tegenover u: de obligatiehouder. Zo kunt u eventueel ook interesten ontvangen: coupons** (periodieke coupons hier).
-
Terugbetalingsprijs*
Een obligatie heeft een terugbetalingsprijs op de eindvervaldag. Doorgaans is dat 100% van de nominale waarde van de obligatie.
** Eventuele coupon. U kunt eventueel ook interesten ontvangen (eveneens coupons genoemd). De rentevoet in kwestie kan vast zijn of variabel zijn.
De emittent van een obligatie kan een van de volgende zijn:
- een grote (Belgische of buitenlandse) privéonderneming
- een bank
- een instelling
- een (Belgische of buitenlandse) overheidsinstelling
- een internationale organisatie
Die emittent opent een langlopende lening. U kunt dan op een of meer obligaties inschrijven. Elke obligatie vertegenwoordigt een participatie in die lening. Concreet is dat een schuldbekentenis van de emittent tegenover u: de obligatiehouder. Zo kunt u eventueel ook interesten (coupons) ontvangen.
Een obligatie is gekoppeld aan:
- een lening met vaste looptijd
- een uitgifteprijs (bij aankoop op de primaire markt tijdens de inschrijvingsperiode) of aankoopprijs (bij aankoop op de secundaire markt)
- een interestvoet die recht geeft op de uitbetaling van een periodieke coupon**
- en een terugbetalingsprijs op de eindvervaldag* (doorgaans 100% van de nominale waarde van een obligatie).
Meer info op pagina 6 van de vereenvoudigde brochure uitgegeven in het kader van de 'MiFID-reglementering' (pdf).
Obligaties worden uitgegeven op de primaire markt. U kunt erop inschrijven tijdens de inschrijvingsperiode. Een obligatie kan worden uitgegeven tegen pari (uitgifteprijs = 100% van de nominale waarde), boven pari (bijvoorbeeld 102%) of onder pari (bijvoorbeeld 98%).
Na uitgifte kunnen de obligaties op de secundaire markt gekocht of verkocht worden. Daar schommelen de prijzen dagelijks: als de interestvoeten stijgen, dalen de koersen en omgekeerd.
- Risico op kapitaalverlies.
- Risico op fluctuatie van de waarde van de Note (marktrisico), van de interest- en indexvoeten en van de ratingrevisie.
- Risico op fluctuatie van de wisselkoers (munteenheidrisico). Als er een tegenovergestelde trend heerst in de munteenheid waarin belegd wordt, dan zal de opbrengst aangetast worden door de omzetting naar euro.
- Liquiditeitsrisico.
- Insolvabiliteitrisico van de Emittent, bail-in.
De waarde van de Note kan tijdens de looptijd stijgen of dalen op de secundaire markt, en dit in functie van diverse factoren. Als u vóór de vervaldag verkoopt, kan dit leiden tot kapitaalwinst- of verlies.
Voor de kosten verwijzen we naar het tarief van de meest voorkomende verrichtingen op roerende waarden (pdf) van ING België nv.
Een aan- of verkoop houdt transactiekosten in, zoals provisies, taks op de beursverrichtingen (TOB) en roerende voorheffing.
Maak rechtstreeks een afspraak in een ING-kantoor naar keuze.
Op dit ogenblik is er geen uitgifte beschikbaar.
Ontdek vorige transacties in obligaties.
IMMOBEL NV obligatie uitgifte werd vervroegd afgesloten - document.
Klachten kunt u opsturen naar ING Complaint Management, Sint-Michielswarande 60, 1040 Brussel of mailen aan klachten@ing.be. Als het geschil langs die weg niet opgelost raakt, kunt u een beroep doen op de Ombudsman in financiële geschillen, North Gate II, Koning Albert II-laan 8/Bt 2, 1000 Brussel (www.ombudsfin.be).