Beleggen

25 mei 2018

Is beleggen iets voor u?

Praat erover met een expert en krijg advies op maat

Als u begint met beleggen, is het normaal dat u vragen hebt. Maar wees gerust, bij ING weet u precies waar u aan toe bent. We maken u wegwijs in de belangrijkste termen en houden rekening met uw kennis over beleggen en financiële producten. Tijdens een afspraak in het kantoor kunt u een expert al uw vragen stellen. We overlopen alvast even de belangrijkste.


Hebt u spaargeld dat u niet onmiddellijk nodig hebt? Bekijk de video en ontdek of beleggen iets voor u is!

Waarin kan ik het best beleggen?

Dat hangt af van uw “beleggingsprofiel”. Dat profiel wordt opgesteld aan de hand van een vragenlijst die u invult voor u start met beleggen.

Uw beleggingsprofiel geeft aan:

  • wat uw financiële situatie is
  • hoeveel beleggingskennis- en ervaring u hebt
  • wat uw doelstellingen zijn
  • hoeveel risico u wilt nemen
  • welk bedrag u wilt beleggen en hoelang u het kunt missen


Dankzij het profiel geeft uw ING-beleggingsadviseur u advies dat volledig op maat is van uw situatie. U belegt dus enkel in fondsen die bij u passen. De transacties worden uitgevoerd op basis van structureel beleggingsadvies en dus niet op basis van ad hoc-advies. Bijgevolg moeten deze transacties in overeenstemming zijn met de aanbevolen toewijzing van de activa volgens uw beleggingsprofiel.


Desondanks kan het bij bepaalde producten toch gebeuren dat transacties wél op basis van ad hoc- of punctueel beleggingsadvies worden uitgevoerd. In dat geval houdt het advies alleen rekening met het financiële product in kwestie en uw beleggingsprofiel. Het houdt dan geen rekening met de spreiding van uw beleggingsportefeuille.

Wat is MiFID?

MiFiD is een Europese beleggingsrichtlijn die u als belegger beschermt. Alle financiële instellingen binnen de Europese Unie die handelen in fondsen, obligaties en afgeleide producten moeten zich eraan houden. De richtlijn garandeert onder andere dat u tijdig zoveel mogelijk transparante informatie krijgt. Lees meer over MiFID.

Hoe volg ik mijn beleggingen op?

U kunt altijd terecht bij onze kantoormedewerkers. Maar u kunt uw beleggingen ook opvolgen via onze dienst voor internetbankieren en apps voor smartphone en tablet. Kom meer te weten over online bankieren.

Hoeveel kost beleggen?

U betaalt belastingen en een commissie per transactie. In het kantoor informeren we u zo volledig mogelijk over de kosten van beleggen. Lees meer over de belastingtarieven voor beleggingstransacties.

Meer weten?