Bij ING willen we je leren kennen zodat we je, in functie van jouw behoeften, kunnen adviseren en ondersteunen bij het nemen van weloverwogen beleggingsbeslissingen. Daarom stellen wij samen met jou een beleggingsprofiel op indien je geïnteresseerd bent om met advies te beleggen.
Hoe bepalen wij jouw beleggingsprofiel?
De beleggingsrichtlijn Market in Financial Instruments Directive (MiFID) beschrijft de verplichtingen van ING als financiële instelling bij het verstrekken van beleggingsadvies. Om te begrijpen wie jij bent als belegger, zullen wij je een aantal vragen stellen over verschillende onderwerpen:
- Wat is je kennis van en ervaring met beleggingen;
- Wat zijn je beleggingsdoelstellingen en wat is je financiële situatie;
- Wat is je beleggingshorizon en je risicotolerantie.
Deze informatie moet altijd up-to-date zijn, aangezien dit de basis voor jouw advies vormt. Vergeet dus niet om ons tijdig op de hoogte te brengen van eventuele wijzigingen.
Nieuw: integratie van jouw duurzaamheidsvoorkeuren
Ben je een belegger die op zoek is naar beleggingsoplossingen die niet alleen gericht zijn op financieel rendement, maar die ook rekening houden met ESG criteria (Environmental, Social en Governance)? Vanaf deze zomer 2022 zal ING ook jouw voorkeuren voor duurzaamheid meenemen. Concreet betekent dit dat we je zullen vragen of je bij jouw beleggingsbeslissingen rekening wilt houden met duurzaamheid, en zo ja, of je dit verder wilt detailleren. Op basis van deze informatie kan ING je adviseren over duurzame beleggingen.
Wat zijn duurzaamheidsvoorkeuren?
We hebben het over drie mogelijke voorkeuren waar ING rekening mee houdt zodra ze zijn vastgesteld.
Je kunt ervoor kiezen om te beleggen in oplossingen die je in staat stellen om rekening te houden met de belangrijkste ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren (ook wel "Principal Adverse Impact" (PAI) genoemd, ofwel belangrijkste ongunstige effecten). Je kunt bijvoorbeeld bepalen dat negatieve gevolgen voor milieufactoren (zoals biodiversiteit), sociale factoren (zoals bijvoorbeeld gendergelijkheid) of beide moeten worden vermeden.
Principal Adverse Impacts (PAI) verwijst naar de negatieve gevolgen die ING kan veroorzaken via haar beleggingen en verzekeringsdiensten op milieu-, sociale of bestuurlijke factoren. Voorbeelden zijn broeikasgasemissies, CO2-voetafdruk, genderdiversiteit in de raad van bestuur, gemiddelde prestaties op het gebied van mensenrechten, ...
Je wilt geadviseerd worden over duurzame beleggingen, dat wil zeggen over producten die een positieve bijdrage leveren aan de ESG-doelstellingen. Je kunt ons het minimumpercentage laten weten dat je in jouw portefeuille (of productoplossing, afhankelijk van de ontvangen beleggingsdienst) in aanmerking wenst te nemen. Aangezien de huidige definitie van een duurzame belegging nog zeer ruim is, vertrouwen wij voor de beoordeling ervan op onze expertise en op de door de fondsbeheerders verstrekte informatie.
Duurzame beleggingen worden hier gedefinieerd als een investering in een economische activiteit die bijdraagt tot een milieudoelstelling of een investering in een economische activiteit die bijdraagt tot een sociale doelstelling.
Geef je de voorkeur aan een belegging of portefeuille met een minimale afstemming op de Europese classificatie van activiteiten als "groen" (d.w.z. ecologisch duurzaam)? Dit is bijvoorbeeld een beleggingsproduct met een positieve bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot.
Taxonomie is een classificatiesysteem dat bepaalt of een economische activiteit als duurzaam kan worden aangemerkt (waarbij de nadruk voorlopig ligt op ecologische duurzaamheid).
Vooruitkijken
Met deze nieuwe MiFID II ESG-verordening heeft de Europese Commissie een duidelijk signaal gegeven over het belang van duurzaamheid. Deze nieuwe verordening gaat echter gepaard met een aantal uitdagingen, zoals het huidige gebrek aan gegevens die op de markt beschikbaar zijn. Maar we staan aan het begin van deze impactvolle evolutie. Daarom zullen wij, als jij klaar bent om deze stap te zetten, je steunen bij deze overgang. Wij kunnen nu al samen duurzame investeringen bespreken en zoveel mogelijk informatie verzamelen over jouw potentiële voorkeuren, zodat wij klaar zullen zijn om je beter te adviseren zodra wij over alle gegevens beschikken.
Meer weten?
Raadpleeg de informatiebrochure over de financiële instrumenten waarop MiFID betrekking heeft.
Raadpleeg de algemene informatie portal (wikifin.be) van de FSMA.
Raadpleeg de brochure MiFID/IDD: Waarom worden mijn duurzaamheidsvoorkeuren gevraagd?
Hebt u nog vragen? Contacteer een ING-gesprekspartner op +32 2 464 60 01 of maak nu een afspraak in een ING-kantoor naar keuze.