Zelf beleggen

17 november 2021

ETF-beleggen: dit is wat je erover moet weten

ETF-beleggen is nog te vaak onbekend en onbemind. Als beginnende belegger start je namelijk vaak met het kopen en verkopen van aandelen en obligaties. ETF’s of trackers kunnen echter een interessante aanvulling voor je beleggingsportefeuille zijn.

De nummer één spelregel voor een belegger: leg je eieren niet in één en dezelfde mand. Verdeel de risico’s en spreid je belegging over verschillende aandelen en obligaties. Honderden of duizenden van deze individuele aandelen en obligaties kopen én opvolgen kan voor sommige beleggers echter wat onpraktisch en zwaar zijn.

ETF-beleggen is daarvoor een mogelijke oplossing, wanneer je klaar bent voor de volgende stap. Het aanbod is de jongste jaren fors toegenomen.

Wat is een ETF?

Een ETF (Exchange Traded Fund) of tracker is een mandje van aandelen en/of obligaties, waarmee je onrechtstreeks in een index belegt. Zo’n index bestaat doorgaans uit tientallen, honderden of zelfs duizenden aandelen en/of obligaties. Deze hebben elk een onderliggende waarde, die door de ETF wordt gevolgd. De bekendste voorbeelden van indexen zijn:

  • BEL 20: de aandelenindex van de 20 grootste beursgenoteerde Belgische bedrijven,
  • S&P 500: de aandelenindex van de 500 grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven,
  • MSCI World: een wereldwijde aandelenindex, samengesteld uit aandelen van 23 landen.

Concreet probeert een tracker of ETF de prestaties van een index zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen. Stijgt de S&P 500 met 2,12%? Dan stijgt je ETF ook met hetzelfde percentage. Op deze manier is het dus vergelijkbaar met een beleggingsfonds. Een belangrijk verschil is echter het passief beheer van een ETF. Alles gebeurt zonder fondsmanagers, analisten of economen achter de knoppen.

Vier voordelen van beleggen in ETF’s

  • Sterke spreiding.

Met een ETF of tracker beleg je in één klap in alle componenten van een index. Hierdoor is het een eenvoudige manier om je beleggingsportefeuille te diversifiëren.

  • Ruime keuze.

Heel wat ETF’s volgen de traditionele indexen. Daarnaast zijn er echter ook trackers die bepaalde thema-, regio- of sectorindexen in de gaten houden. En net zoals bij beleggingsfondsen zijn er distributie-ETF’s die dividenden uitkeren, versus kapitalisatie-trackers die dividenden herbeleggen in de onderneming.

  • Transparant.

Wil je graag opvolgen in welke componenten de tracker precies belegt? Dan valt dit op elk moment eenvoudig te raadplegen, via de ING Investing-app of Home’Bank.

  • Lage kosten.

Dankzij het passieve beheer met algoritmes zijn de kosten gemiddeld lager dan bij actief beheerde beleggingsfondsen.

  • Meteen verhandelbaar, tijdens de openingsuren van de beurs.

Trackers worden de hele dag door op de beurs verhandeld. Je weet dus meteen aan welke koers je een tracker koopt of verkoopt.

Hoe koop ik de beste ETF’s?

Dat hangt in belangrijke mate af van je persoonlijke beleggersprofiel. Daarbij hoort ook het beleggersrisico dat je wil en kan nemen. Je profiel bepaalt in welke zogenaamde activaklasse je best kunt beleggen, zoals aandelen en obligaties. En of je het beste een tracker kunt nemen met een rendement op korte termijn of een langer perspectief.

Denk daarnaast vooraf goed na over waarin je precies wilt beleggen. Ga je ETF’s binnen een bekende index aankopen? Of eerder een bepaalde sector of regio volgen?

Wat zijn de belastingen op ETF’s?

Allereerst betaal je een beurstaks op de aan- en verkoop van trackers. Hierbij worden drie tarieven gebruikt: 0,12%, 0,35% en 1,32%. Hoeveel dit voor jouw ETF precies is hangt af van het land van registratie en het soort tracker:

belastingen op ETF's

*De EER of Europese Economische Ruimte: 28 EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Daarnaast betaal je ook 30% roerende voorheffing op eventuele uitgekeerde dividenden via jouw trackers.

Sommige trackers zijn ook onderworpen aan de Reynders-taks (ook wel meerwaardetaks genoemd). Dit is een belasting van 30% op de meerwaarde en inkomsten van het vastrentende deel (zoals obligaties) van je portefeuille. Deze belasting is van toepassing op je trackers als het vastrentende deel waarin zij beleggen gelijk is aan of groter is dan 10%. In dit geval zal je belast worden op de volledige meerwaarde. Indien het vastrentende percentage niet gekend is wordt er vanuit gegaan dat de tracker voor 100% uit rentedragende activa bestaat. Ga daarom vooraf na of de trackers die je van plan bent te kopen, aan deze belasting onderworpen zijn.

Begin vandaag nog met beleggen in ETF’s.

Met ING Self Invest koop en verkoop je online trackers of ETF’s. Dit doe je aan lage transactiekosten, via de nieuwe ING Investing-app, Home’Bank. Ook realtime beleggen in aandelen, obligaties en fondsen is trouwens perfect mogelijk.