Hieronder een aantal antwoorden op vragen die je misschien hebt. Naargelang het type rekening je hebt, kan je rapport immers verschillend zijn.
Je beleggingsrekening bestaat uit 8 cijfers
Als je hebt geopteerd voor papieren briefwisseling, dan ontvang je het in de week van 14 februari 2022.
Als je hebt geopteerd voor elektronische briefwisseling, dan vind je die vanaf het einde van de week van 14/02/2022 in Home’Bank via het dashboard “Beleggingen” onder “Rekeninguittreksels en overzicht”. Ga naar ing.be en klik op 'meld je aan'.
Stap 1: in de productlijst, onder 'Investeringsrekeningen', klik op de rekening van je keuze - Stap 1
Stap 2: Scroll naar beneden tot onderaan het scherm en klik op 'Rekeninguittreksels en overzichten' - Stap 2
Stap 3: Klik in de documentenlijst op 'Trimestrieel portefeuillerapport' - Stap 3
Je vindt de legende met de uitleg over de inhoud van de verschillende delen van het rapport achteraan. Hieronder hernemen we alle definities.
- Je keuze voor de toekenning van ‘dividenden met keuze’ : Je vindt hier de keuze die in onze systemen geregistreerd staat voor deze ING beleggingsrekening : betaling in contanten of betaling in effecten. Deze keuze kan gewijzigd worden via Mijn ING (pagina ‘Beleggen’ > Beheer en verrichtingen > Instellingen) en geldt voor alle keuzedividenden.
- Resultaat : Dit betreft het rendement van jouw beleggingen inclusief liquiditeiten tussen het begin en het einde van rapporteringsperiode (linkerkolom). Het wordt berekend als het verschil tussen de eind en beginwaarde van het rapport, met aftrek van de stortingen en afhalingen van geld en/of effecten.
- Basiswaarde rendement : Met deze waarde kan het rendement in % van uw portefeuille worden bepaald over de rapporteringsperiode. Dit betreft de waarde van jouw beleggingen aan het begin van de rapportageperiode gecorrigeerd voor tijdsgewogen stortingen en afhalingen.
- Aantal : nominale waarde van een obligatie of Structured Note of aantal deelbewijzen van aandelen, warrants of fondsen.
- Valuta : munt waarin het instrument (obligatie, aandeel, fonds …) wordt verhandeld.
- Gemiddelde aankoopkoers (in valuta) : aankoopkoers van het instrument of gemiddelde aankoopkoers indien de positie voortvloeit uit verschillende aankopen. Deze (gemiddelde) aankoopkoers is inclusief provisies, kosten en belastingen, behalve voor de aankopen voorafgaand aan 01/10/2021 (exclusief provisies, kosten en belastingen). Voor de aankopen voorafgaand aan 01/01/2015 zijn geen aankoopkoersen beschikbaar in onze systemen en werd de laatst gekende koers van 2014 genomen.
- Aankoopwaarde (EUR) : som van de tegenwaardes in EUR van de respectievelijke aankopen, rekening houdend met de wisselkoers op het moment van aankoop.
- Koers : laatst gekende slotkoers waartegen een financieel product werd verhandeld, uitgedrukt in valuta. Voor de beleggingsfondsen gaat het om de netto-inventariswaarde (NIW) van het fonds. Wanneer de zone leeg is, betekent dit dat geen enkele koers gekend is in onze systemen.
- Waarde (EUR) : tegenwaarde in EUR, zijnde aantal x koers x wisselkoers.
- De meer- of minwaarde in % : (waarde - aankoopwaarde) / aankoopwaarde. Een gedeeltelijke verkoop van een product heeft geen weerslag op de gemiddelde aankoopkoers gehanteerd bij de berekening van de meer- of minwaarde. Deze informatie is louter indicatief.
- Totaal gewicht : gewicht van de effectenpositie in de ING beleggingsrekening
- Wisselkoers : laatst gekende koers op het einde van de rapporteringsperiode van de valuta van het instrument.
- Lijst van uitbetaalde interesten en dividenden gedurende het vorige kwartaal. Opgelet : deze lijst is puur informatief. Alle roerende inkomsten erin vermeld komen niet noodzakelijkerwijze in aanmerking voor de terugbetaling - overeenkomstig de programmawet van 25 december 2017 - door de Belgische belastingadministratie van de ingehouden Belgische roerende voorheffing op dividenden.
De financiële instrumenten worden onderverdeeld in twee categorieën. De invulling binnen ING Invest Advice en ING Self Invest is verschillend, aangezien het productaanbod in beide beleggingsoplossingen verschillend is.
ING Invest Advice | ING Self Invest | |
---|---|---|
Aandelen en gelijkgestelde producten | Aandelenfondsen en het aandelengedeelte van een gemengd fonds, alsook het deel van de Structured Notes dat niet gedekt is door de kapitaalbescherming op de eindvervaldag | Aandelen en producten die een gelijkaardig risico vertonen, met name aandelenfondsen en het aandelengedeelte van een gemengd fonds, vastgoedcertificaten, warrants, turbo's, sprinters, opties alsook het deel van de Structured Notes dat niet gedekt is door de kapitaalgarantie op de eindvervaldag. |
Obligaties en gelijkgestelde producten | Liquiditeiten, obligatiefondsen en het obligatiegedeelte van gemengde fondsen, kasbons, monetaire fondsen, alsook het deel van de Structured Notes dat gedekt wordt door de kapitaalbescherming op de eindvervaldag. | Obligaties en producten die een gelijkaardig risico vertonen, met name obligatiefondsen en het obligatiegedeelte van gemengde fondsen, staatsbons en kasbons, monetaire fondsen, alsook het deel van de Structured Notes dat gedekt wordt door de kapitaalgarantie op de eindvervaldag. |
Een ING beleggingsrekening is een rekening waarin je financiële instrumenten zijn gedeponeerd en de cash gelinkt aan je beleggingsverrichtingen.
Dit is een wijziging t.o.v. de effectenrekening (bestaande uit 12 cijfers) die enkel effecten inhoudt. Daarom herneemt het rapport ook de cash bedragen op het einde van het laatste trimester.
Lijst van uitbetaalde interesten en dividenden gedurende het vorige kwartaal.
Het betreft de som van alle koersen, coupons of netto ontvangen intresten.
Opgelet : deze lijst is puur informatief. Alle roerende inkomsten erin vermeld komen niet noodzakelijkerwijze in aanmerking voor de terugbetaling - overeenkomstig de programmawet van 25 december 2017 - door de Belgische belastingadministratie van de ingehouden Belgische roerende voorheffing op dividenden.
Het ING Invest Advice rapport toont, op een trimestriële basis, de activa en cash in portefeuille voor de dienst ING Invest Advice (advies in beleggingen) en geeft een periodieke evaluatie om aan te tonen of de verdeling van uw beleggingen nog steeds conform je beleggingsprofiel is.
Het ING Self Invest rapport toont, op een trimestriële basis, de activa en cash in portefeuille voor de dienst ING Self Invest (dienst Execution Only (zonder advies)) voor de orders die u via Home'Bank of de ING Investing app heeft doorgegeven (of via oproep naar het CLT Investments).
Het Star Fund rapport toont, op een trimestriële basis, je deelbewijzen in het pensioenspaarfonds Star Fund.
Je effectenrekening bestaat uit 12 cijfers
In Home’Bank kan je je kwartaalrapport tot maximaal 3 maanden na het einde van het betrokken trimester downloaden via 'beleggingsrekeningen' - 'Mijn vermogensstaat downloaden'.
Indien je geen e-mail adres hebt, sturen wij uw kwartaalrapport door via de post.
Als je co-titularis bent van een effectenrekening zal iedere titularis een exemplaar van het rapport ontvangen.
- De hoeveelheid verwijst naar de nominale waarde van een obligatie of Structured Note (waarde ervan op het moment van de emissie) en naar het aantal aandelen, warrants, deelbewijzen van een fonds ... De meeste emittenten van obligaties krijgen een kredietscore. Dit is een gestandaardiseerde code die toegekend wordt door onafhankelijke ratingkantoren (Moody's, Standard & Poor's, ...). De kredietscore die toegekend wordt aan obligaties geeft een beoordeling over de solvabiliteit van de emittent (het vermogen om de coupons te betalen en het kapitaal terug te betalen). Hoe beter de kredietscore (bijvoorbeeld AAA), hoe lager het debiteurenrisico. Deze kredietscore kan gedurende de looptijd van de obligatie evenwel worden herzien. Indien de kredietscore niet gekend is in onze systemen, zal de vermelding "NR" weergegeven worden.
- De vervaldatum van een obligatie of een fonds met beperkte looptijd verwijst naar de datum van de terugbetaling.
- De munt waarin het financieel instrument (obligatie, aandeel, fonds, ...) is verhandelbaar op de markt kan verschillend zijn van de euro.
- De koers is de prijs (per coupure in geval van een obligatie (uitgedrukt in %), per deelbewijs in geval van een fonds, ...) waartegen een financieel instrument wordt verhandeld op de markt. Die is uitgedrukt in de munteenheid. Voor beleggingsfondsen is de koers niets anders dan de netto inventariswaarde van het fonds. Indien de zone "laatste koers" niet ingevuld staat, impliceert dit dat er geen koers aangeleverd werd door onze data provider en bijgevolg geen koers gekend is in onze systemen.
- De aankoopkoers wordt altijd uitgedrukt in de munteenheid van het instrument, exclusief kosten, commissies en/of taksen. Deze is gelijk aan:
- de koers waartegen het instrument werd aangekocht indien het instrument werd aangekocht in 2015 of erna
- de gemiddelde koers van het instrument indien er meerdere aankopen werden verricht in 2015 en/of erna
- de laatst gekende koers van 2014 indien het instrument werd aangekocht vóór 1 januari 2015
- Opgelet: Indien je een overdracht van je effectenportefeuille naar een andere ING effectenrekening aangevraagd hebt, kan de initiële aankoopkoers van de effecten in uw portefeuille tijdens deze overdracht niet worden behouden. Dit betekent dat vanaf de datum van overdracht de aankoopkoers die op uw trimestrieel portefeuillerapport wordt getoond, de koers is van de effecten op deze overdrachtsdatum. Het rendement aangeduid op uw portefeuillerapport (+/- waarde) toont het rendement vanaf deze overdrachtsdatum en dus niet meer het rendement vanaf de datum van de initiële aankoop.
- De waardering van financiële instrumenten stemt overeen met de prijs waartegen ze kunnen worden aangekocht of verkocht op de secundaire markt. Deze wordt altijd uitgedrukt in euro. De omzetting in euro gebeurt altijd op basis van de laatst gekende aankoopkoers (met andere woorden, de koers die de bank betaalt op het ogenblik van de aankoop van vreemde deviezen).
- De +/- waarde in % wordt altijd uitgedrukt in euro, exclusief kosten, commissies en/of taksen. Deze wordt berekend op basis van de volgende formule:
(laatst gekende koers – gemiddelde aankoopkoers)/gemiddelde aankoopkoers
Voorbeeld:
Gemiddelde aankoopkoers = € 100
Laatst gekende koers = € 110
+/- waarde in % = (110-100)/100 = 0,1 = 10%
- Deze wordt altijd uitgedrukt in percentage en berekend in euro. De omzetting in euro gebeurt altijd op basis van de laatst gekende aankoopkoers (met andere woorden, de koers die de bank betaalt op het ogenblik van de aankoop van vreemde deviezen).
- Bij de berekening van de meerwaarde of de minderwaarde van aandelen en obligaties wordt geen rekening gehouden met dividenden en interesten.
- Een gedeeltelijke verkoop van een financieel instrument heeft geen impact op de gemiddelde aankoopkoers die gebruikt wordt voor de berekening van de meerwaarde/minderwaarde.
Voorbeeld:
Ik koop 10 effecten voor een totale aankoopprijs van € 110.
De gemiddelde aankoopkoers per effect bedraagt € 11 = € 110 / 10. Ik verkoop 2 effecten. Er blijven dus nog 8 effecten in portefeuille. De gemiddelde aankoopkoers per effect bedraagt € 11 = € 88 / 8.
- Totaal gewicht: gewicht van het financieel instrument in de effectenrekening.
- Totalen worden berekend op werkelijke niet-afgeronde bedragen. Voor de leesbaarheid zijn bedragen en percentages afgerond op twee cijfers na de komma.
Je rapport vermeldt een percentage m.b.t. de verdeling van de activa.
Je financiële instrumenten zijn opgedeeld in twee categorieën:
- Aandelen en gelijkgestelde producten: aandelen en producten die een gelijkaardig risico vertonen, met name aandelenfondsen en het aandelengedeelte van een gemengd fonds, vastgoedcertificaten,warrants, turbo's, sprinters, opties alsook het deel van de Structured Notes dat niet gedekt is door de kapitaalgarantie op de eindvervaldag.
- Obligaties en gelijkgestelde producten: obligaties en producten die een gelijkaardig risico vertonen, met name obligatiefondsen en het obligatiegedeelte van gemengde fondsen, staatsbons en kasbons, monetaire fondsen, alsook het deel van de Structured Notes dat gedekt wordt door de kapitaalgarantie op de eindvervaldag.