Hier lees je per beleggingsbenadering hoe we duurzaamheid integreren in het beleggingsproces.
Duurzaam beleggen
ESG (Environment - Social - Governance) factoren spelen een grote rol bij het maken van beleggingsbeslissingen
Combineert positieve impact op de samenleving met een potentieel financieel rendement.
Verantwoord beleggen
ESG factoren worden weloverwogen meegenomen in de beleggingsbeslissingen
Traditioneel beleggen
We streven ernaar om in deze beleggingen de belangrijkste ongunstige effecten op duurzaamheid te beperken.
Ook bedrijven met zeer controversieel gedrag worden volgens deze aanpak uitgesloten van onze portefeuilles.
Binnen onze portefeuilles geven we op verschillende manieren aandacht aan duurzaamheid. Hiervoor hebben we volgende instrumenten tot onze beschikking om duurzaamheid te integreren in het beleggingsproces. Je kunt per instrument bekijken hoe het werkt.
Hierbij screenen wij op de aanwezigheid van controversiële activiteiten.
- Duurzaam beleggen
Daarbij sluiten we uit:
o (Controversiële) wapens
o Tabak
o Kolen
o Alcohol
o Gokken
o Pornografie
o Olie en non-conventioneel gas
o Kernenergie
o Bont
- Verantwoord beleggen
Daarbij sluiten we uit:
o Controversiële wapens
o Tabak
o Kolen
- Traditioneel beleggen
Geen specifieke uitsluitingen in de portefeuilles behalve de uitsluitingen, zoals de beperking van beleggingen in clustermunitiebedrijven..
Om te bepalen of bovenstaande activiteiten in onze portefeuille aanwezig zijn, maken wij gebruik van data van Sustainalytics(1) aangevuld met ons eigen oordeel.
We sluiten over het algemeen een bedrijf uit wanneer de omzet uit die activiteit meer dan 5% is van de totale omzet. Wanneer een bedrijf actief is in de dienstverlening van die activiteit, sluiten we het bedrijf uit wanneer dit meer dan 10% van de omzet uitmaakt.
Hierop kennen we de volgende uitzonderingen:
- Controversiële wapens sluiten we uit ongedacht de omvang van de omzet
- Kernenergie sluiten we uit bij 30% van de omzet of meer
(1) Sustainalytics, een Morningstar-bedrijf, is een toonaangevend onafhankelijk bedrijf op het gebied van ESG en corporate governance dat beleggers over de hele wereld ondersteunt bij de ontwikkeling en implementatie van verantwoorde beleggingsstrategieën
Hierbij screenen wij het gedrag van bedrijven.
- Duurzaam beleggen
Controversieel gedrag sluiten we uit op het gebied van deze onderwerpen:
o Arbeidskwesties
o Mensenrechten
o Milieu
o Anti-corruptie
o Dierenwelzijn
o Internationale gedragscodes
Onze dataleverancier Sustainalytics categoriseert controversieel gedrag op een score van 1 tot 5. Bij Duurzaam beleggen sluiten wij in principe categorie 4 en 5 uit. Enkel in uitzonderlijke gevallen laten we controversies 4 en 5 toe.
- Verantwoord beleggen
Zeer controversieel gedrag sluiten we uit op het gebied van:
o Arbeidskwesties
o Mensenrechten
o Milieu
o Anti-corruptie
Onze dataleverancier Sustainalytics categoriseert controversieel gedrag op een score van 1 tot 5. Bij Verantwoord beleggen sluiten wij in principe enkel categorie 5 uit (in uitzonderlijke gevallen laten we controversies 4 en 5 toe).
- Traditioneel beleggen
Geen specifieke uitsluitingen in de portefeuilles met betrekking tot gedrag.
Bij best-in-class beoordelen we de mate waarin een bedrijf zich bewust is van duurzaamheid ten opzichte van andere bedrijven in de sector. ING gebruikt hiervoor haar eigen best-in-class methode: de Niet-financieële indicator (Nfi).
- Duurzaam beleggen
We beleggen alleen in bedrijven die tot de top 50% horen qua Nfi score in hun sector. Om de duurzaamheid van bedrijven te meten hebben we de Nfi ontwikkeld. Dit staat voor Niet-financiele indicator. De Nfi laat zien hoe een bedrijf scoort op het gebied van ESG factoren ten opzichte van andere bedrijven in zijn sector.
Meer informatie over de Nfi score.
- Verantwoord beleggen
Voorkeur voor bedrijven die een beter beleid op ESG factoren hebben dan hun concurrenten.
- Traditioneel beleggen
Geen gebruik van een best-in-class methode.
De manier waarop wij duurzaamheidsrisico’s integreren in onze beleggingsbeslissingen.
Bij het analyseren van bedrijven houden we rekening met alle risico's, dus ook duurzaamheidsrisico's.
ING Group gaat in gesprek met bedrijven om zo de duurzaamheidsstrategie van deze bedrijven te beïnvloeden. Hier lees je hoe en wanneer we dit doen.
De focus van onze engagement activiteiten is in lijn met de policy van ING Group. ING richt zich op twee thema’s:
- Klimaat
- Financiële gezondheid
Voor onze engagement activiteiten werken wij samen met andere partijen, waaronder Sustainalytics. Wij zijn aangesloten bij twee engagement trajecten: 'verantwoorde cleantech' en 'de toekomst van ons werken'.
Daarnaast hebben wij de Principles for Responsible Investment (PRI) ondertekend en zijn wij lid van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en het Platform Living Wage Financials (PLWF).
Duurzaamheidsintegratie bij beleggingsfondsen en verzekeringsgebaseerde beleggingsinstrumenten
Bij beleggingsfondsen, verzekeringsgebaseerde beleggingsinstrumenten en vergelijkbare producten, zoals indexfondsen, gestructureerde producten of ETF’s, die beheerd worden door externe vermogensbeheerders of verzekeringsmaatschappijen, zoeken wij die producten die het beste aansluiten bij de wijze waarop we bij ING duurzaamheid integreren in de verschillende beleggingsoplossingen.
Bij deze financiële producten moeten we de onderliggende tools van de fondsbeheerder/verzekeringsmaatschappij controleren. Uiteraard proberen we partijen te vinden die duurzaamheid op vergelijkbare wijze integreren. Dit wordt gedaan via de ESG Fund Survey. Bij de selectie van beleggingsfondsen gebruiken we de resultaten van dit onderzoek om te bepalen of het fonds voldoet aan de gehanteerde ESG-beleggingsaanpak.Lees meer over onze selectiemethode voor duurzame fondsen.
- Duurzaam beleggen
Selectie van die beleggingsfondsen die aansluiten bij ons beleid ten aanzien van duurzaam beleggen. Onder andere de uitsluiting op controversiële wapens, tabak, kolen, alcohol, olie, bont, kernenergie, gokken en controversieel gedrag, maar ook actief stem- en engagement beleid.
- Verantwoord beleggen
Voorkeur voor die beleggingsfondsen die aansluiten bij ons beleid ten aanzien van verantwoord beleggen. Onder andere de uitsluiting op controversiële wapens, tabak, kolen en zeer controversieel gedrag, maar ook actief stem- en engagement beleid.
- Traditioneel beleggen
Bij de selectie van beleggingsfondsen houden we alleen rekening met de uitsluiting van clustermunitiebedrijven.
Duurzaamheidsintegratie bij overheidsobligaties
Bij overheidsobligaties toetsen wij enkel of deze naast financieel aantrekkelijk, ook duurzaam zijn. We kijken naar de duurzaamheidsintegratie van landen op drie onderwerpen: mens, milieu en maatschappij.
Centraal staat hierbij de beoordeling van de staatsschuld. Dit geeft immers weer of het land gemakkelijk aan zijn schuldverplichting kan voldoen. Goed bestuur van een regering geeft inzicht of de maatschappij en de economie duurzaam kan groeien. Om de robuustheid van een land en zijn instellingen te beoordelen, kijken we naar drie elementen en daarbij horende indicatoren:
- Mens
- Social Progress Index
- Ondertekening van minstens een van de volgende twee verdragen: Ottawa Convention en Convention on Cluster Munitions
- We sluiten obligaties uit van landen waar de doodstraf nog actief uitgevoerd wordt
- Milieu
- Environmental Performance Index (EPI)
- Maatschappij
- Corruption Perception Index