Private Banking

Big tech verliest aan belang nu de S&P 500 meer Exxon wordt en minder Amazon

De invloed die ‘s werelds grootste technologiebedrijven jarenlang uitoefenden op de Amerikaanse beurs is sterk gekrompen door de crash van 2022.

Zelfs na de recente herstelbeweging zagen Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet en Meta Platforms (die samen als “FAAMG” afgekort worden) dit jaar al meer dan 3 biljoen dollar aan beurswaarde in rook opgaan doordat de lagere omzetgroei en stijgende rentevoeten hun koersen een stevige tik gaven. Hierdoor is hun gewicht in de S&P 500-index gedaald tot ongeveer 19%, in vergelijking met een record van meer dan 24% in september 2020 (zie grafiek)! Deze verandering toont aan hoezeer de krachtlijnen op de beurs veranderd zijn sinds de Fed komaf maakte met het beleid van het gemakkelijke geld dat een massale speculatiezeepbel deed ontstaan. Techaandelen - die doorgaans klappen krijgen als de rente stijgt omdat de contante waarde van hun toekomstige winsten hierdoor tegen een hogere rente verdisconteerd moet worden - namen dit jaar een diepe duik toen de Fed startte met een agressieve cyclus van renteverhogingen om de inflatie af te remmen. Naarmate het overwicht van de technologiesector vermindert, nemen traditionele sectoren zoals energie (5.4%) en de banksector (4%) een groter deel van de S&P 500 voor hun rekening, aangezien bedrijven zoals Exxon Mobil en Wells Fargo profiteren van de hogere olieprijzen en stijgende rentevoeten. Deze ommekeer betekent dat beleggers die massaal in de S&P 500 belegden toen de techaandelen fors stegen, nu veel minder blootgesteld zijn aan deze sector - en het potentiële herstel ervan - dan voorheen. Op het einde van 2021 was er ongeveer 7 biljoen dollar geïnvesteerd in fondsen die beleggen in technologie.

Het was dan ook een meevaller voor de technologiesector dat de inflatie in de VS in oktober sterker gedaald is dan verwacht. Hierdoor groeit de hoop dat de Fed binnenkort de pauzeknop zal indrukken in zijn meest agressieve cyclus van renteverhogingen in decennia. Vandaar dat de Nasdaq 100-index met 10% steeg in de dagen na de bekendmaking van het Amerikaanse inflatiecijfer. Toch noteert de Nasdaq dit jaar nog altijd 27,4% lager in USD (-20% in euro), terwijl de S&P 500 aankijkt tegen een verlies van 16% (-8% in euro). Toch zijn wij er niet van overtuigd dat dit herstel van de techsector, en van groeiaandelen in het algemeen, zal blijven duren vanwege de aanhoudende kostenstijgingen. Hoewel beleggers optimistisch zijn dat er volgend jaar een einde komt aan de renteverhogingen, zetten sommige techreuzen zich schrap voor de impact van een economische vertraging. Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon en Meta Platforms zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de daling van de S&P 500-index dit jaar, volgens gegevens van Bloomberg. Als alle bedrijven in de benchmark gelijk gewogen worden – in plaats van naar marktwaarde, de manier waarop de index nu samengesteld is – zou de index dit jaar 6% minder gedaald zijn (zie grafiek).

 


Hoewel de ‘inflatieschok’ in de VS - het hoofdthema op de markt in 2022 - nu wellicht voorbij is, zullen de scherpe stijging van diensten en loonkosten blijven doorwegen op de groeiaandelen en de resultaten van de technologiereuzen. Amazon heeft al gewaarschuwd voor een zwakkere kerstperiode. Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, zei dat het meer dan 11.000 medewerkers zou ontslaan, de eerst grote ontslagronde in de geschiedenis van het bedrijf, in een poging om de kosten te drukken, aangezien de online reclame-inkomsten dalen. Ook Microsoft schrapt jobs, terwijl Amazon, Alphabet en Apple de aanwervingen allemaal terugschroeven of pauzeren. De grote techaandelen hebben geprofiteerd van de schier oneindige liquiditeit en het goedkope geld dat gefinancierd werd door hun immense groeitempo. Maar nu waait er een andere wind op de financiële markten en beleggers willen niet plots zonder stoel komen te staan wanneer de muziek uiteindelijk stopt. In dergelijke omstandigheden gaat onze voorkeur uit naar value-aandelen (ten koste van groeiaandelen).