Private Banking

Amerikaanse dollar lievelingsmunt van beleggers

De Amerikaanse dollar is opnieuw populair bij beleggers, maar dit keer om redenen die de grenzen van de VS overschrijden.

De economische malaise en lockdowns in China, de beslissing van Rusland om zijn uitvoer van aardgas aan te wenden als vergeldingsmiddel tegen de bondgenoten van Oekraïne en Japan dat verknocht blijft aan historisch lage rentevoeten hebben alle andere munten doen zakken naar hun laagste niveau ten opzichte van de dollar in jaren. De omvang van die geopolitieke chaos blaast de rol van de dollar als veilige haven nieuw leven in, die zo een vervolg breit aan de winsten van begin dit jaar, toen handelaars kozen voor de dollar om in te spelen op de renteverhogingen van de Federal Reserve. De dollarindex van Bloomberg is gestegen naar zijn hoogste niveau sinds 2002 en boekte zijn grootste jaarwinst (+8% sinds 2010) ten opzichte van een mandje met 10 belangrijke munten! 


Evolutie voornaamste munten ten opzichte van mandje met 10 belangrijke munten


Dat de dollar stijgt ondanks de hogere inflatie in de VS, de wankele beurs, kelderende cryptomunten en de vrees dat de renteverhogingen een recessie kunnen veroorzaken, lijkt aan te sluiten bij de zogeheten “dollar smile” theorie. Deze theorie stelt dat de dollar paradoxaal genoeg zal stijgen in twee tegenovergestelde scenario’s: wanneer de vraag naar veilige havens toeneemt door een groeiende risicoaversie of wanneer de VS sterker groeit dan de rest van de wereld. Nu is het de functie van veilige haven die de dollar de hoogte injaagt! De markten zijn ongerust en zoeken naar een veilige plek om hun geld te parkeren.

De dollar wordt tevens ondersteund door de stijging van de obligatierentes, die nu het niveau van de verwachte inflatie naderen. De Amerikaanse rente op tienjarige overheidsobligaties (3%) noteert nu voor de eerste keer sinds de start van de pandemie boven het inflatieniveau dat de markt binnen tien jaar verwacht (2,7%). Dit is de best mogelijke combinatie voor de dollar - een stijging van de Amerikaanse rente net op het moment dat de groei buiten de VS kwetsbaarder wordt.


Dollar stijgt mee met rente op Amerikaanse overheidsobligaties na renteverhogingen Fed


Bijgevolg zijn vele andere grote munten gedaald tot hun laagste niveau in jaren en het is al van de uitbraak van het coronavirus geleden dat de valuta’s nog zulke sterke schommelingen ondergingen. Het pond daalde naar zijn laagste niveau sinds 2020, de Japanse yen naar zijn laagste niveau sinds 2002. De euro schommelt rond zijn laagste koers in vijf jaar. De Zwitserse frank zakte weg en bereikte voor het eerst sinds 2019 een pariteit met de dollar, en de Indiase roepie bereikte een historisch dieptepunt. De munten uit ontwikkelingslanden krijgen ook klappen omdat de stijgende rentevoeten in de VS er ook dreigt voor te zorgen dat het geld wegvloeit uit hun aandelen- en obligatiemarkten. Vooral “fragiele” opkomende economieën met een tekort op de lopende rekening zoals Turkije en enkele Afrikaanse landen zijn kwetsbaar. Een sterkere dollar stimuleert de kapitaaluitstroom uit de opkomende markten en maakt hun financiële voorwaarden minder gunstig.