Beginnen met beleggen

Waarom beleggen?

Beleggen kan een slimme keuze zijn, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Twijfel je? Dat is begrijpelijk! We nemen je door de voor-en nadelen, zodat je zelf kunt bepalen of beleggen iets is voor jou.

5 goede redenen om te starten met beleggen

1) Compensatie van de inflatie

In tijden van inflatie (stijgende prijzen voor producten en diensten) zal de waarde van geld - en dus ook van je spaargeld - dalen. Je verliest daardoor aan koopkracht. Een geldbedrag dat sinds 2015 op een spaarrekening staat, rekening houdend met de inflatie, heeft zo ondertussen meer dan 7% van zijn waarde verloren in termen van koopkracht. Bijvoorbeeld: een bedrag van 10.000 euro dat in 2015 op een spaarrekening is gezet, heeft tegenwoordig een waarde van ongeveer 9.262,12 euro.  

Zoek uit hoe Danny de prijsstijging van zijn pakje chips goedmaakt!

2) Je kapitaal laten groeien

Historisch lage rentevoeten hebben ervoor gezorgd dat je spaargeld de voorbije jaren is gestagneerd. Door een deel van je kapitaal te beleggen, kun je op lange termijn een potentieel hoger rendement behalen.

3) Opbouwen van een vermogen

Met periodieke beleggingen kun je geleidelijk een kapitaal opbouwen, volledig op je eigen tempo.

4) Een aanvullend inkomen verkrijgen

Als je nu meteen of over een bepaalde tijd extra inkomsten nodig hebt, kun je hiervoor een deel van je kapitaal gebruiken door te beleggen in beleggingsproducten met een uitkering.

5) Een speler worden in de economische groei

Door te beleggen neem je deel aan de financiering van ondernemingsprojecten en heb je, direct of indirect, een positieve invloed op de economie.

En de risico’s ?

Elke investering brengt risico’s met zich mee. Dat is bij beleggen niet anders. De waarde van je beleggingen kan dalen. Daarom is het verstandig je beleggingen te spreiden en om op lange termijn te beleggen. Zo heb je meer kans dat eventuele dalingen later weer worden goedgemaakt. Lees verder over de beleggingen risico's.

Zin om eraan te beginnen?

Er is een aanbod op maat van elke belegger. Ook voor jou dus! Beleg zoals je wilt en ontdek de verschillende mogelijkheden: