Beleggen voor beginners

Al eens aan beleggen gedacht? En dan beseft dat je geen idee hebt hoe eraan te beginnen? Beleggen is de laatste jaren een van de interessantste manieren geworden om je spaargeld mogelijk te laten renderen. Daarom leggen we je hieronder uit hoe te starten met beleggen, door onder andere te beleggen in aandelen of andere producten.

Wat is geld beleggen?

Beleggen is geld investeren. Daarbij koop je aandelen van bedrijven, obligaties, ETF’s of andere beleggingsproducten. Het doel is om op lange termijn meer geld of waarde over te houden dan je hebt ingezet. Dit noemen we ook wel eens een ‘positief rendement’: je belegging stijgt in waarde of je krijgt er inkomsten van (zoals een rente of dividend).

Beginnen met beleggen impliceert een langetermijnvisie over een jaar of meer. De aangeraden termijn is 5 jaar of langer. Koop en verkoop je snel om te profiteren van een mogelijke waardestijging? Dan wordt het ‘speculeren’ genoemd. Hoe je het ook aanpakt, blijf er jezelf van bewust dat je ook je inleg kunt verliezen.

Waarom zou je starten met beleggen?

Er zijn veel goede redenen om ermee te beginnen. Als je een deel van je spaargeld kunt missen en aan het werk kunt zetten, is er heel wat mogelijk:

 • de inflatie compenseren
 • je kapitaal laten groeien
 • een vermogen opbouwen
 • een aanvullend inkomen genereren
 • deelnemen aan economische groei

Hoeveel geld je nodig hebt? Starten met beleggen kan al vanaf 10 euro/maand! Het is dus echt voor iedereen, of je nu een groot bedrag wilt beleggen of regelmatig kleine bedragen. Het is wel belangrijk dat je een buffer op je spaarrekening behoudt om onvoorziene omstandigheden op te vangen natuurlijk. Als er dan nog geld overblijft dat je kunt missen, kun je van start gaan.

Bij ING kies je uit drie manieren van beleggen: door zelf te beleggen, je laten adviseren of door het jezelf gemakkelijk te maken en de beleggingsbeslissingen aan onze experts over te laten.

Hoe beleggen werkt…

Wanneer je gaat beleggen, investeer je voor een bepaalde periode je geld in bijvoorbeeld aandelen of obligaties om een bepaald financieel doel te bereiken. Het mogelijke rendement schommelt afhankelijk van hoe lang, hoeveel en in welk product je belegt.

Investeren in aandelen betekent dat je een stukje van een bedrijf koopt. Als dat bedrijf het goed doet, dan stijgt de waarde van je aandeel. Gaat het minder goed, dan daalt de waarde. Beleg je in een obligatie, dan geef je simpel gezegd een stukje lening aan een bedrijf of overheid. Daar ontvang je dan meestal rente op. Beleggen in obligaties houdt minder risico in dan beleggen in aandelen, maar het verwachte rendement is meestal ook lager. Door in een mix van producten te beleggen, kan risico gespreid worden en maak je meer kans op een positief resultaat op lange termijn.

Sparen of beleggen: wat is eigenlijk belangrijker?

Je hebt het ongetwijfeld al meermaals gehoord: ‘Sparen brengt niets meer op’. Maar is dat nog waar? Wanneer en waarom moet je sparen? Is beleggen een beter alternatief? Peter Vanden Houte, hoofdeconoom, legt uit wat de verschillende betrokken mechanismen zijn.

In deze opname legt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom, uit hoe sparen en beleggen werken. (4:30 minuten)

In welke producten kun je beleggen?

Hierboven hebben we al enkele beleggingsproducten aangehaald, maar er zijn er natuurlijk meer:

 • aandeel: als houder ben je voor een percentage (evenredig tot je aandelen) eigenaar van de betrokken onderneming.
 • obligatie: schuldbekentenis uitgegeven door een bepaalde instantie, met een vaste looptijd, rentevoet.
 • fonds: een 'instelling voor collectieve belegging' (= ICB). ICB is een algemene benaming voor instellingen die financiële middelen ophalen bij het publiek en die een portefeuille financiële instrumenten beheren. De term 'fonds' verwijst dus zowel naar beleggingsvennootschappen (beveks of bevaks) als naar gemeenschappelijke beleggingsfondsen, en hun compartimenten.
 • tracker: (of ETF) een beursgenoteerd beleggingsfonds dat passief beheerd wordt en zo nauwkeurig mogelijk de prestatie van een index of aandelenkorf volgt.
 • tak 23-beleggingsverzekering: een levensverzekering waarvan de waarde afhangt van de evolutie van de beleggingeninstrumenten waarin het belegt.
 • structured note: een schuldinstrument uitgegeven door een financiële instelling en waarvan de rentevoet niet vast is. 

Hoe begin je eraan?

Geld investeren is voor beginners vaak een grote onbekende. Je weet dat er risico’s aan verbonden zijn, maar ook dat het kans biedt om je kapitaal te laten renderen. Als je het volgende stappenplan volgt, kom je al een heel eind:

Meer dan 300.000 Belgen beleggen al bij ING…

Wil je ook eens van iemand anders horen hoe het is om bij ING te beleggen? We hebben enkele ervaringen van onze klanten voor je verzameld.

Is er een duurzame, verantwoorde manier van beleggen?

Natuurlijk! Met je beleggingen kun je een positieve impact hebben op de samenleving. Je zorgt ervoor dat bedrijven waarin je belegt bedrijven zijn die rekening houden met duurzame ontwikkeling in hun activiteiten, bijvoorbeeld doordat ze hun ecologische voetafdruk gaan beperken, zich niet aan belastingen onttrekken, enz.

Liesbeth Van de Craen, Investment Expert, buigt zich over duurzame beleggingen.

Je ben helemaal klaar om te starten met beleggen!

Je kiest helemaal zelf hoe je van start wilt gaan. Of je nu zelf wilt beleggen, persoonlijk hulp wilt van een adviseur of liefst onze experten het werk laat doen. Welke oplossing je ook kiest, weet dat je er bij ING nooit alleen voor staat en we er altijd zijn om je te helpen.