Werk en studies combineren

Bekijk de video 

Jobstudent: hoe werk en studies combineren?

Uw ouders helpen u financieel een handje. Daarom wilt u uw tablet of trendy sneakers zelf betalen en wat bijverdienen. Puik plan! Maar voor u aan de slag gaat, geven we u enkele nuttige tips.


Jongeren aan het werk: hoeveel en voor hoeveel?

8 op 10 studenten werken om geld te verdienen. Ze doen dat tijdens de vakantie of in de loop van het jaar. Een student die tijdens het jaar regelmatig bijklust, verdient gemiddeld 329 euro per maand. Voor een jobstudent die maar sporadisch werkt, is dat ongeveer 200 euro per maand. En als u tijdens uw vakantie aan de slag gaat, verdient u gemiddeld 1.082 euro per maand. Zonder tweede zit kunt u werken in juli en luieren in augustus!

In welke sectoren?

In de top 5 van meest uitgeoefende studentenjobs staat babysitten op 1. Dat spreekt 34% van de jobstudenten aan. Daarna komen horeca (23%), huishoudelijke klusjes en tuinieren (22%), werken in een winkel (21%) en administratieve functies (11%).

Nu alleen nog een job vinden!

U weet al wat u wilt doen om een extraatje te verdienen? Dan moet u enkel nog een job vinden! Daarvoor kunt u zich best eens informeren bij interimkantoren, Actiris, Forem, VDAB, sociale netwerken, portaalsites en websites van bedrijven, zoals ing.jobs.

Wat zijn de financiële gevolgen voor uw ouders?

Bijverdienen is leuk, maar let erop dat u niet te veel werkt. Als u te veel verdient, dan moeten uw ouders meer belastingen betalen. Werk ook niet te veel uren per semester. Zo behouden jouw ouders de kinderbijslag. En denk eraan dat een student minder sociale bijdragen betaalt dan andere werknemers. Dat is niet meer het geval als u het maximale aantal werkdagen per jaar overschrijdt. 

Nog vragen?

Lees er meer over in de rubriek "Werken"
Lees ook: