Familie

22 september 2016

De komst van uw baby voorbereiden: Familiale bescherming

Een baby op komst? De familie wordt groter en verwelkomt een nieuw broertje of zusje? Proficiat!
U vraagt zich af hoe u deze kleine baby, die volledig van u afhankelijk is, kuntbeschermen? Gelukkig zijn er verzekeringen die u hierbij helpen.

Medische zorgen

Het eerste waaraan we denken bij ‘bescherming’ is de dekking van de medische kosten. Wanneer u zich voorbereidt op de zwangerschap, kunt u, bovenop de basisdekking van uw ziekenfonds, ook een complementaire ziekteverzekering aanvragen die zal tussenkomen in de overige kosten met betrekking tot de zorgen voor mama en baby tijdens de bevalling en het verblijf in de kraamafdeling.

Wanneer uw kindje geboren zal zijn, kunt u hetzelfde doen voor hem of haar. Dit zal u toelaten om uw kind de best mogelijke zorgen te geven en u volledig op hem of haar te focussen, zonder dat u zich zorgen moet maken over de oplopende kosten.

Woning en familie

Denk er ook aan om een aangepaste verzekering te kiezen voor uw woning. Een baby in huis verandert het dagelijkse leven; het kan voorvallen dat u de kookplaten laat aan staan of de kraan vergeet dicht te doen wanneer u de keuken verlaat. Een dergelijk incident kan dramatisch uitdraaien, maar een goede verzekering zal u snel kunnen helpen tegen een beperkte kost. Er bestaan ook familiale verzekeringen die u dekken indien uw kind (of een ander lid van uw gezin) materiële of fysieke schade veroorzaakt aan derden.

Reizen

Op vakantie gaan is niet de prioriteit wanneer uw baby’tje is geboren, maar u zal na verloop van tijd zeker blij zijn om even te pauzeren met uw gezinnetje en uw kind de wereld te laten ontdekken. Voordat u naar het buitenland trekt, moet u altijd nagaan in welke mate u verzekerd bent tegen onverwachte gebeurtenissen. Neem dan ook de nodige maatregelen voor u vertrekt (annulatie-, ongevallenverzekering, bijstand, etc.). Het is niet per se noodzakelijk om een aparte reisverzekering af te sluiten: die verzekeringen zijn bij sommige kredietkaarten (meestal met de naam “Gold” of “Platinium”) reeds inbegrepen, onder bepaalde voorwaarden.

En wat als u er niet meer bent?

Dit is zeker het allerlaatste waaraan men wil denken wanneer een baby wordt geboren, maar het is van groot belang. Wat zal er gebeuren met uw baby indien u en/of uw echtgenoot zouden overlijden?

De eerste beslissing die u moet nemen is: wie zal er voor hem of haar zorgen? Ouders, broer/zus, vrienden? U moet duidelijkheid hebben over wie er voor uw baby zal zorgen en bevestiging vragen aan deze personen. Vervolgens kunt u de nodige juridische stappen zetten zodat uw beslissing onweerlegbaar is wanneer u er niet meer bent.

Daarnaast moet u er ook voor zorgen dat u geen schulden achterlaat aan uw kind en dat u zijn of haar financiële toekomst verzekert, vooral voor de eerste jaren na uw overlijden. Er zijn enkele aspecten die u moet in rekening nemen.

  • Wie zal de kosten, zoals begrafeniskosten of successierechten, betalen? Er bestaan verschillende overlijdensverzekeringen. Deze kunnen bijvoorbeeld een bepaald bedrag, dat op voorhand bepaald is, storten in geval van overlijden om bepaalde kosten te dekken.
  • Wie zal uw hypothecair krediet terugbetalen als dit nog altijd loopt? De Belgische banken eisen dat u bij uw hypothecair krediet een schuldsaldoverzekering neemt, zodat uw opvolgers gevrijwaard blijven van een enorme schuld. In geval van overlijden zal deze bescherming het overblijvend saldo van uw krediet terugbetalen.
  • En wat met uw andere leningen? Schuldsaldoverzekeringen bestaan ook voor andere soorten leningen (persoonlijke, auto, renovatie, etc.), maar zijn niet verplicht. Indien u meerdere kredieten hebt afgesloten voor grote bedragen is het misschien wel verstandig om een dergelijke verzekering aan te gaan en zo uw nakomelingen te beschermen.
En wat nu?

U moet zich voorbereiden op het slechtste, maar hopen op het beste! Het is nu het moment om de verschillende verzekeringen te evalueren en na te gaan welke u nodig heeft zodat uw kind voldoende beschermd is.

Maak een afspraak met uw bankier of in een ING-kantoor voor meer details. Indien u vragen heeft, kunt u ons ook bereiken via telefoon +32 2 464 60 01.