Vrije Tijd

04 april 2017

Hoe verbeteren geconnecteerde toestellen ons dagelijks leven?


We proberen allemaal om onze tijd te optimaliseren, om meer en gemakkelijker te communiceren en dit in alle situaties. Geconnecteerde toestellen helpen ons hierbij en hebben een steeds grotere invloed op ons dagelijks leven. Soms onder de vorm van simpele gadgets, soms ingrijpende innovaties, maar hoe vergemakkelijken deze geconnecteerde toestellen ons leven?

Wat zijn geconnecteerde toestellen?

Geconnecteerde toestellen zijn apparaten die informatie delen met een computer, een tablet, een smartphone of een ander apparaat. U kunt hen bijvoorbeeld besturen met uw smartphone dankzij een data-overdracht-systeem. Dat systeem geeft de intelligente applicatie de nodige informatie.

Het concept van geconnecteerde toestellen, beter gekend als ‘Internet of Things (IoT)’, is ontstaan in 1994, maar heeft vooral aan populariteit gewonnen de laatste jaren. Dankzij deze toestellen kunt u uw leven vergemakkelijken door met uw smartphone uw omgeving te controleren en te monitoren. Zo kunt u bijvoorbeeld vanop afstand de temperatuur van uw woning regelen, zien hoeveel calorieën u opneemt of verbrandt gedurende de dag en zelfs uw hartslag controleren. Mooie uitvindingen dus, die ons recht in de toekomst projecteren!

De geconnecteerde toestellen in het teken van uw gezondheid
"Het is dus mogelijk dat in de toekomst uw gezondheid nauw verbonden zal zijn met uw smartphone."

De meest gekende geconnecteerde toestellen bij het grote publiek zijn de smartwatches, intelligente horloges die veel meer doen dan enkel de tijd aangeven. Dit zijn geminiaturiseerde computers die u bijvoorbeeld toelaten om gebruik te maken van gezondheidsindicatoren onder de vorm van ratio’s, berekeningen en evolutiecurven die uw stappen gedurende de dag, uw hartslag of uw aantal uren slaap berekenen. Sommige armbanden maken het u zelfs mogelijk om uw niveau van blootstelling aan de zon te meten in functie van uw huidtype en raden u aan wanneer en welke sterkte van zonnecrème u moet gebruiken om uw huid tegen de nefaste gevolgen van UV-stralen te beschermen.

Geconnecteerde toestellen kunnen ook de vorm aannemen van voorwerpen die u dagelijks gebruikt. Er bestaat zo een heel gamma geconnecteerde toestellen die u helpen om terug te beginnen sporten: intelligente tapijten, intelligente shorts, intelligente schoenen … U hebt een overschot aan keuze! Maar de innovatie stopt hier niet: sensoren om de contracties van zwangere vrouwen te kunnen volgen of om slachtoffers van de ziekte van Parkinson te helpen herstellen, patches om oudere mensen te lokaliseren en te weten wanneer deze gevallen zijn … Er is een ruime keuze en dat laat iedereen toe om het geconnecteerde toestel te vinden dat het beste bij zijn behoeften past. Het is dus mogelijk dat in de toekomst uw gezondheid nauw verbonden zal zijn met uw smartphone.

Domotica

De laatste tijd wordt er veel over domotica gepraat. Inderdaad, er zijn veel retailers die producten ontwikkelen om van uw huis een meer comfortabele plek te maken. Nu kunt u de verlichting, uw robotstofzuiger of zelfs de chauffage van uw woning regelen met slechts enkele klikken via uw smartphone. Deze producten zijn gemakkelijk te gebruiken: wanneer u een geconnecteerd toestel koopt, volstaat het om de corresponderende applicatie te downloaden en te installeren om uw geconnecteerd toestel te kunnen gebruiken.

Geconnecteerde toestellen maken uw huis trouwens niet enkel comfortabeler maar ook veiliger. Er is een heel gamma aan applicaties die u bijvoorbeeld de mogelijkheid geven om bewakingscamera’s te controleren, alarmen te laten afgaan of zelfs de toegang tot uw woning te regelen door een herkenningssysteem voor vingerafdrukken. Zo geven deze applicaties u de mogelijkheid om uw huis te bewaken en te beschermen op ieder moment. Handig, niet?

En morgen?

De wereldbevolking wordt steeds meer verbonden. De geconnecteerde toestellen zullen naar verwachting exponentieel toenemen in de komende jaren en steeds meer innovatieve diensten aanbieden. Toekomstige tendensen moeten zich in de eerste plaats focussen op twee domeinen: de gezondheid en de duurzame ontwikkeling.

Langs de kant van de gezondheid ligt het accent op het corrigeren van handicaps en op gepersonaliseerde hulp voor zieke patiënten. Denk bijvoorbeeld aan virtual reality-brillen die blinden een alternatief kunnen bieden, net zoals intelligente protheses hun intrede doen om verloren ledematen te vervangen. Geconnecteerde toestellen met als doel dyslectici, mensen met diabetes of mensen met autisme te helpen zouden ook op de markt komen en zo de opvolging van de patiënt kunnen verzekeren met behulp van telegeneeskunde.

Langs de kant van de duurzame ontwikkeling focussen veel start-ups zich op energiebesparing. Er bestaan bijvoorbeeld al geconnecteerde toestellen om uw verbruik van water en elektriciteit te meten en te vergelijken met het nationale gemiddelde. Er bestaan ook geconnecteerde lampen waarvan de verlichtingscycli beheerd worden via een smartphone, geconnecteerde thermostaten waardoor de temperatuur kan worden aangepast dankzij een applicatie of zelfs intelligente elektriciteitsnetwerken. Mooie uitvindingen die ons leven radicaal zullen veranderen!

En de geconnecteerde bank? Ontdek het nu!

De geconnecteerde toestellen vergemakkelijken uw leven. Zo ook onze ING Smart Banking-app bij het beheer van uw financiën. Download hem nu en ontdek alle voordelen!