Gezin

16 augustus 2018

Grote gezinnen: 5 tips om goedkoper terug naar school te gaan

Heb je minstens 3 kinderen ten laste? Dan heb je een groot gezin! Hoe meer kinderen, hoe meer organisatie dat vraagt. Ook voor het beheer van je gezinsbudget. Wij geven 5 tips om je daarbij te helpen bij het begin van het schooljaar.

1. Geef niet te veel uit aan schoolspullen

De meeste kinderen starten het nieuwe schooljaar met een lading nieuwe pennen, mappen en boeken. Die schoolspullen zijn vaak duur en nemen een grote hap uit je budget, zeker als je al je kinderen van nieuw schoolgerief wilt voorzien. Er zijn gelukkig verschillende manieren om de kosten te drukken.

 • Wacht met het kopen van schoolspullen tot na de eerste schooldag. In Vlaanderen stellen kleuter- en lagere scholen namelijk heel wat materiaal gratis ter beschikking. Je zult merken dat je boodschappenlijstje een pak korter is dan je oorspronkelijk dacht!
 • Ga op zoek naar kortingen. Stapelkortingen, familieverpakkingen en aanbiedingen als ‘2+ 1 gratis’ lijken je misschien niet zo veel voordeel op te leveren, ze maken wél een verschil in het eindtotaal.
 • Studieboeken en cursussen zijn duur. Verkoop je oude boeken op een tweedehandswebsite of –boekenwinkel. Kijk ook eens of je daar de nodige boeken voor het nieuwe schooljaar vindt. Studeren je kinderen verder? Neem dan eens een kijkje op gespecialiseerde websites als Stubooks en Bookmatch.
 • Koop in groep. Probeer om samen met buren, vrienden of familieleden een groepsaankoop te doen. Hoe groter de hoeveelheid, hoe lager de prijs.
 • Word lid van de Gezinsbond en geniet van tal van ledenkortingen bij verschillende handelaars.
 • Heeft je zoon of dochter een computer met Word, Excel of PowerPoint nodig? Microsoft geeft speciale kortingen voor studenten. Ook Apple biedt onderwijskortingen.
Tip:

Gebruik je ecocheques om schoolmateriaal (papier of potloden met het FSC- of PEFC-label, tweedehandskledij of -boeken) aan te kopen. Of koop er een fiets mee voor je kind. Dat is nog altijd het goedkoopste en milieuvriendelijkste vervoermiddel.

2. Mooie kledij hoeft niet duur te zijn

Bij een nieuw schooljaar hoort ook een nieuwe garderobe. Kinderen groeien als kool en zijn na een lange zomervakantie vaak uit hun oude schoolkleren gegroeid. Steek je kinderen in het nieuw, ook als je geen groot budget hebt, met deze tips:

 • Ook buiten de koopjesperiode kan je met korting shoppen. De meeste webshops hebben een outletpagina waarop je op elk moment van het jaar goedkoper kleding kunt kopen.
 • Wie zegt dat je kind echt nieuwe kleren nodig heeft? Misschien kan het wel terug naar school in een sweater van broer of zus? Ook vrienden en familie hebben vaak nog kledij die ze kunnen missen.
 • De Gezinsbond organiseert ook regelmatig tweedehandsbeurzen.
3. Verplaats je voordeliger

Je agenda liegt er niet om: je gezinsleden bevinden zich altijd op verschillende locaties en er is altijd wel iemand onderweg. Er moet dus voldoende budget voor vervoer en verplaatsing voorhanden zijn. Gelukkig kan ook hierop bespaard worden en kan je gebruik maken van gezinskortingen.

 • De NMBS biedt kortingen aan voor grote gezinnen waarmee je tot 50% bespaart op tickets. Gaan je kinderen met de trein naar school? Dan is een schoolabonnement een pak goedkoper dan een gewoon abonnement.
 • Ook bij De Lijn heb je recht op kortingen. Als je voor twee van je kinderen Buzzy Pas-abonnementen koopt, profiteer je van 20% korting. Het derde afgesloten abonnement kost je zelfs nog minder.
4. Bespaar op buitenschoolse activiteiten en vakanties

Na een hele dag stilzitten op school willen je kinderen zich graag nog even actief uitleven. Of je kind nu lid wilt worden van een sportclub of liever toneel gaat spelen: het aanbod is eindeloos. Ook in het weekend en in de schoolvakanties hoeven je kinderen niet stil te zitten. Wil je je kinderen een leuke tijd bezorgen zonder je hele budget op te maken? Zo kan dat voordeliger:

 • Bioscopen, pretparken en culturele centra hebben vaak speciale aanbiedingen op maat van families.
 • Sportclubs en andere clubs hanteren vaak lagere lidgelden voor jongeren en studenten. Bovendien zijn er heel wat plekken waar je kinderen korting krijgen op vertoon van hun leerlingen- of studentenkaart. Met een internationale studentenkaart van ISIC geldt die studentenkorting zelfs in 120 verschillende landen.
 • Op gezinsvakantie? Brussels Airlines geeft kinderkortingen! Ook Intersoc heeft interessante kortingen voor grote gezinnen.
5. Weet op welke bijslagen je recht hebt

Ook de overheid houdt er rekening mee dat het beheren van een familiebudget extra uitdagend is voor grote gezinnen. Je hebt als groot gezin recht op verschillende bijslagen en premies die je financieel een duwtje in de rug kunnen geven.

 • Status van groot gezin: Als je 3 kinderen ten laste hebt (of 2 als je een kind met een handicap hebt), dan kan je een erkenning als groot gezin aanvragen. Daarmee heb je recht op verschillende extra kortingen, bijvoorbeeld bij de NMBS.
 • Kinderbijslag: Met drie kinderen heb je recht op een basisbedrag van 254,40 euro. Weet dat er in Vlaanderen een hervorming aan de gang is. Vanaf 2019 ontvang je per kind maandelijks 160 euro. Er zal dan ook een bijkomende maandelijkse sociale toeslag zijn van 50 tot 80 euro afhankelijk van het aantal kinderen en het gezinsinkomen. Dat nieuwe kinderbijslagsysteem heeft de naam Groeipakket gekregen.
 • Schoolpremie: Je ontvangt mogelijk een extra schoolpremie boven op je kinderbijslag van juli (uitbetaald in augustus). Het bedrag is afhankelijk van de leeftijd van je kind en ligt tussen de 20,40 en 81,60 euro.
 • School- of studietoelagen: Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kom je in aanmerking voor een school- of studietoelage. Of dat het geval is, hoeveel de toelage bedraagt en hoe je je aanvraag indient, kom je te weten op het Digitaal loket van Onderwijs Vlaanderen. Vanaf 2019 worden de toelagen automatisch toegekend en maken ze deel uit van het Groeipakket.
Hou je budget in de gaten, waar en wanneer je maar wilt

Met deze tips in je achterzak kan je je budget beter beheren en zelfs geld besparen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be