11 Juli 2018

Grote gezinnen: 5 tips om goedkoper terug naar school te gaan

Hebt u drie of meer kinderen ten laste? Dan hebt u een groot gezin! Hoe meer kinderen u hebt, hoe meer organisatie er vereist is. Ook bij het beheren van uw familiebudget moet u georganiseerd te werk gaan. Wij geven vijf tips om u te helpen met het beheer van uw budget bij het begin van het schooljaar.

1. Besteed niet uw hele budget aan schoolspullen

De meeste kinderen vertrekken op 1 september naar school met een lading nieuwe pennen, mappen en boeken. Die schoolspullen zijn vaak duur en nemen een grote hap uit uw budget, zeker wanneer u al uw kinderen van nieuw schoolgerief wilt voorzien. Er zijn gelukkig verschillende manier om de kosten te drukken.

 • Wacht met het aankopen van schoolspullen tot na de eerste schooldag. In Vlaanderen stellen kleuter- en lagere scholen namelijk heel wat gratis materiaal ter beschikking. U zal merken dat uw boodschappenlijstje een pak korter is dan u oorspronkelijk dacht!
 • Kijk uit voor kortingen. Stapelkortingen, familieverpakkingen en aanbiedingen als ‘Twee kopen, een gratis’ lijken u misschien niet zo veel voordeel op te leveren, ze maken wél een verschil in het eindtotaal.
 • Studieboeken en cursussen zijn duur, terwijl ze niet altijd volledig gebruikt worden. Tweedehandswebsites of -boekenwinkels kunnen een oplossing bieden, net als gespecialiseerde websites als Stubooks en Bookmatch. Ook bol.com biedt tegenwoordig een tweedehands koop- en verkoopplatform aan.
 • Koop in groep. Probeer om samen met buren, vrienden of familieleden een groepsaankoop te doen. Hoe groter de hoeveelheid, hoe lager de prijs ligt.
Tip:

Consumentenorganisatie Test-Aankoop organiseert regelmatig groepsaankopen. Daarmee koopt u niet alleen voordelig zonnepanelen, mazout of elektriciteit, maar ook zaken als schoolmateriaal. Houd hun actiepagina dus zeker in de gaten!

2. Mooie kledij hoeft niet duur te zijn

Bij een nieuw schooljaar hoort ook een nieuwe garderobe. Jonge kinderen groeien als kool en zijn na een lange zomervakantie vaak uit hun oude schoolkleren gegroeid. Steek uw kinderen in het nieuw, ook wanneer u geen groot budget hebt, met deze tips:

 • Ook buiten de koopjesperiode kunt u met korting shoppen. De meeste webshops hebben een outletpagina waarop u op elk moment van het jaar goedkoper kleding kunt kopen.
 • Op websites als promo-code.be worden kortingscodes en promotionele aanbiedingen verzameld. Hiermee ziet u in een oogopslag waar u voordeliger kunt winkelen.
 • Wie zegt er dat uw kind echt nieuwe kleren nodig heeft? Misschien kan het wel terug naar school in een oude trui van broer of zus? Ook vrienden en familie hebben vaak nog oude kinderkledij die ze kunnen missen.
3. Verplaats u voordeliger

Uw agenda liegt er niet om: uw gezinsleden bevinden zich steeds op verschillende locaties en er is altijd wel iemand onderweg. Er moet dus voldoende budget voor vervoer en verplaatsing voorhanden zijn. Gelukkig kan ook hierop bespaard worden en kunt u gebruikmaken van gezinskortingen.

 • De NMBS biedt kortingen aan voor grote gezinnen waarmee u tot 50% bespaart op tickets. Gaan uw kinderen dagelijks met de trein naar school? Dan is een schoolabonnement een pak goedkoper dan een gewoon abonnement.
 • Ook bij De Lijn hebt u recht op kortingen. Wanneer u voor twee van uw kinderen Buzzy Pas-abonnementen aankoopt, profiteert u van 20% korting. Het derde afgesloten abonnement kost u zelfs nog minder.
4. Bespaar op buitenschoolse activiteiten en vakanties

Na een hele dag stilzitten op school willen uw kinderen zich graag nog even actief uitleven. Of uw kind nu lid wil worden van een sportclub of liever toneel gaat spelen: het aanbod is eindeloos. Ook in het weekend en in de schoolvakanties hoeven uw kinderen niet stil te zitten. Wilt u uw kinderen een leuke tijd bezorgen zonder uw hele budget op te maken? Zo kan dat voordeliger:

 • Wanneer u ook buiten de schooluren aan het werk bent, kan een onthaalouder of kinderopvang soelaas bieden. U hebt bij het betalen de keuze tussen een vaste prijs en een prijs op basis van uw inkomen. Kind en Gezin berekent of die laatste optie voor u voordeliger is.
 • Bioscopen, pretparken en culturele centra hebben vaak speciale aanbiedingen op maat van families. Disneyland biedt bijvoorbeeld vaak kortingen aan voor familieweekends.
 • Sportclubs en andere clubs hanteren vaak lagere lidgelden voor jongeren en studenten. Bovendien zijn er heel wat plekken waar uw kinderen korting krijgen op vertoon van hun leerlingen- of studentenkaart. Met een internationale studentenkaart van ISIC geldt die studentenkorting zelfs in 120 verschillende landen.
 • Op gezinsvakantie? Met Brussels Airlines kunt u tot 20% besparen op tickets voor kinderen onder 11 jaar met de b.family-tarieven. Voor kinderen jonger dan 2 jaar krijgt u zelfs 90% korting!
5. Weet op welke sociale hulp u recht hebt

Ook de overheid houdt er rekening mee dat het beheren van een familiebudget extra uitdagend is voor grote gezinnen. U hebt als groot gezin recht op verschillende bijslagen en premies die u financieel een duwtje in de rug kunnen geven.

 • Status van groot gezin
  Als u 3 kinderen ten laste heeft (of 2 als u een kind met een handicap heeft), dan kunt u een erkenning als groot gezin aanvragen. Daarmee hebt u recht op verschillende extra kortingen, bijvoorbeeld bij de NMBS of TEC in Wallonië.
 • Kinderbijslag
  Met drie kinderen hebt u recht op een basisbedrag van € 254,40. Weet dat er in Vlaanderen een hervorming aan de gang is. Vanaf 2019 ontvangt u per kind maandelijks € 160. Er zal dan ook een bijkomende maandelijkse sociale toeslag zijn van € 50 tot € 80 afhankelijk van het aantal kinderen en het gezinsinkomen.
 • Schoolpremie
  U ontvangt mogelijk een extra schoolpremie boven op uw kinderbijslag van juli (uitbetaald in augustus). Het bedrag is afhankelijk van de leeftijd van uw kind en ligt tussen de € 20,40 en € 81,60.
Houd uw budget in de gaten, waar en wanneer u maar wilt


Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be