Gezin

20 augustus 2018

Zakgeld: leer je tiener stap voor stap omgaan met geld

Je kan zakgeld gebruiken als een handig opvoedkunstje: je leert je kinderen op eigen benen staan en hun budget beheren.

Drie op de tien 12-jarigen heeft een eigen rekening, en vanaf hun 15de beschikken de meesten over een eigen bankkaart. Maar hoe leer je een tiener met zijn eigen centen omgaan? 6 tips:


  1. Spreek een vast bedrag af en wijk hier niet van af. Zakgeld is een prima leerschool om je budget te beheren… als jij niet telkens elk tekort bijpast.
  2. Overhandig het zakgeld op een vaste dag. Zo leert je tiener plannen welke uitgaven dringend zijn… en wat nog even kan wachten.
  3. Maak je tiener op voorhand goed duidelijk wat jij betaalt en wat hij/zij zelf moet betalen. Goede afspraken in het begin voorkomen misverstanden achteraf.
  4. Protesteer niet als je tiener zijn zakgeld spendeert aan futiliteiten. Leren omgaan met geld is een proces van vallen en opstaan. Een open gesprek kan wonderen wel doen.
  5. Stimuleer je tiener om te sparen. Zeker wanneer het zijn/haar verjaardag is en hij/zij extra geld krijgt van familie en vrienden.
  6. Stel limieten. Zeker wanneer je tiener over een eigen bankkaart en zichtrekening beschikt, is het een goed idee om te bepalen vanaf welke leeftijd hij/zij welk bedrag kan afhalen.
Houd een oogje in het zeil

Ook al is zakgeld een belangrijke stap naar zelfstandigheid, het kan een geruststelling zijn om te weten dat jij nog steeds de touwtjes in handen hebt. Via de ING Smart Banking App kan je de transacties van je kind op de voet volgen, waar en wanneer je ook bent.