Gezin

Goed verzekerd zijn: 3 gouden tips

Verzekeringen lijken soms ingewikkeld. Volgens een studie van iVox geeft 73% van de Belgen toe dat ze zich een beetje verdwaald voelen als het op hun verzekeringen aankomt.

En zes op de tien Belgen hebben zelfs totaal geen idee hoeveel al hun verzekeringen samen kosten. Nochtans maken verzekeringen uw leven een pak veiliger! Een woningverzekering (brand, diefstal of burgerlijke aansprakelijkheid), autoverzekering, bijstandsverzekering … Een geschikte dekking beschermt u in onvoorziene omstandigheden en zorgt ervoor dat u de geleden schade niet zelf hoeft te betalen. Maar hoe kiest u de juiste verzekeringen?

3 tips om te onthouden

  • Besteed voldoende tijd aan het kiezen van uw verzekeringen.
  • Check uw verzekeringen jaarlijks.
  • Durf uw premies te verhogen.

Neem de tijd om uw verzekeringen te kiezen

Het risico bij het kiezen van uw verzekeringen? Dat u te snel wilt gaan. De verzekeringspremies kunnen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar, zelfs al geniet u dezelfde voorwaarden: u moet dus vergelijken. Maar let goed op! Het is niet noodzakelijk een goed idee om enkel af te gaan op websites met prijsvergelijkingen. Zij gaan soms voorbij aan de servicekwaliteit en alle aanverwante opties en clausules. Een lagere verzekeringspremie betekent vaak ook een minder goede dekking.

De prijs vergelijken, is dus zeker aan te raden. Maar hou ook rekening met de dekking, diensten en bijstand bij schade (het gemak waarmee u contact kunt opnemen, de procedure om een schadegeval door te nemen, een app voor uw smartphone, …).

Neem dus voldoende tijd om verzekeringen te vergelijken en zo te kiezen voor een verzekering op maat van uw behoeften. Een overhaaste keuze kan u duur komen te staan. Of u nu een adviseur inschakelt of online een verzekering aangaat, lees altijd aandachtig wat juist gedekt is en stel vragen.

Pas uw verzekeringen tijdig aan

Verlengt u uw verzekeringscontracten jaarlijks zonder u daarbij vragen te stellen? Opgelet, misschien bent u wel dubbel verzekerd. Bijvoorbeeld als u al een hospitalisatieverzekering hebt en uw werkgever er ook één aanbiedt. Check daarom al uw verzekeringen ten laatste drie maanden voor de vervaldag.

Verhoog zo nodig uw premies

Niemand verhoogt graag zijn verzekeringspremies. Totdat u op een dag merkt dat u onderverzekerd bent. Beeld u eens in: uw inboedel is inmiddels 40.000 euro waard, maar u bent al jarenlang verzekerd voor 25.000 euro. Bij totaalverlies van uw inboedel ontvangt u een vergoeding van maximaal 25.000 euro. Is een kwart van uw inboedel beschadigd? Dan ontvangt u maximaal een kwart van 25.000 euro (= uw verzekerde bedrag) en dus niet een kwart van 40.000 euro (= de werkelijke waarde).

Maar het kan ook zijn dat u oververzekerd bent. Is uw inboedel 25.000 euro waard, maar betaalt u een verzekeringspremie voor een inboedel van 40.000 euro? Dat is weggegooid geld, want u krijgt nooit meer terug dan de werkelijke waarde van de geleden schade. Bereken dus zorgvuldig de waarde van uw inboedel en tel er een kleine marge bij.

En nu?

Kijk eerst en vooral na of u wel alle verplichte of nuttige verzekeringen hebt. Zo ziet u tegen welke risico's u verzekerd bent. Hebt u nog vragen over verzekeringen? Maak een afspraak in een ING-kantoor of bel naar + 32 2 464 60 01.

Bent u expat? Check uw verzekeringen!

Als expat worden uw verzekeringen vaak betaald door de onderneming waarvoor u werkt. Maar het is belangrijk om de waarborgen van die verzekeringen te checken. Wie is gedekt? Enkel de werknemer of zijn hele gezin? Moet u gehuwd zijn om ook uw partner mee te verzekeren? Is een kind ten laste dat in het buitenland studeert, ook verzekerd? Vraag hierover inlichtingen bij uw werkgever.

Als u uw verzekeringen in uw land van herkomst behoudt, check dan of ze wel een internationale dekking hebben. Wanneer u naar het buitenland verhuist, zijn veel verzekeringen niet meer geldig. Bijvoorbeeld uw autoverzekering. De verzekeringsmaatschappij in uw land van herkomst biedt maar zelden een verzekering aan voor een wagen die in uw land van bestemming ingeschreven is.

Voor uw bijstandsverzekering moet u nog beter opletten. In de algemene voorwaarden daarvan staat dat de dekking automatisch afloopt als u het land voor meer dan een bepaald aantal maanden verlaat, behalve als u een internationale verzekering hebt. Zeg dit type verzekering op voordat u het land verlaat en neem een internationale verzekering. Of sluit een andere verzekering af in uw land van bestemming.

Ga naar Expats pagina