Gezin

Kind op komst? 6 financiële tips

Rompertjes? Check! Rammelaar? Check! Reisbedje? Check! Helemaal klaar om de wondere wereld van het ouderschap in te duiken? Zo ben je er ook financieel helemaal klaar voor!

“Hoeveel je wil spenderen aan je uitzet bepaal je zelf. Wij kiezen zelf voor doorgevertjes en tweedehands waar het kan. 15 euro voor een nieuw rompertje van een bekend merk, of 1 euro voor een rompertje op Vinted? Voor ons is de keuze snel gemaakt” Severien en Andries

Of je nu al de Mount Everest beklom of drie jaar in de jungle kampeerde: een baby krijgen overtreft elk avontuur. Hoe goed je je ook voorbereidt op het ouderschap: sommige zaken laten zich niet altijd voorspellen. Daarom is het goed om bij de voorbereiding niet alleen te denken aan een wiegje en kinderkleertjes, maar ook aan het financiële plaatje, zodat je je op dat vlak zo min mogelijk laat verrassen.

Hoeveel kost een kind?

Een kind kost een huis, wordt weleens gezegd. Maar is dat ook echt zo? Onderzoekers van de KU Leuven vroegen zich in 2018 af of die stelling klopte. Volgens hun research geven gezinnen gemiddeld 918 euro per maand aan kinderen uit. Dit bedrag omvat de directe kosten voor voeding, kleding, speelgoed, verzorgingsproducten, sportabonnementen, inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs, huur van een studentenkamer, enzovoort. 918 euro x 12 maanden x 21 jaar? Dat is 231.336 euro. Een huis dus.

Andere uitgaven

Het gemiddelde van 918 euro verbergt natuurlijk heel wat extremen. Bij een koppel met 1 minderjarig kind liggen de kosten in verhouding lager: volgens het onderzoek besteden deze gezinnen gemiddeld 21% van hun netto-inkomen aan ‘kindkosten’. Bij een alleenstaande met 2 meerderjarige kinderen is dat een heel ander verhaal: 63% van het netto-inkomen gaat naar kosten voor de kinderen. Let wel: deze uitgaven houden geen rekening met het feit dat je na een gezinsuitbreiding misschien een grotere wagen of groter huis koopt, of meer huur betaalt voor een ruimere woning. Ook de ‘tijdskosten’ zijn in het gemiddelde van 918 euro niet inbegrepen. Dat is de tijd die je doorbrengt met je kinderen waardoor je bijvoorbeeld niet kan werken.

Tips om je voor te bereiden

1. Zorg voor voldoende spaarbuffer.

Economen raden aan om gemiddeld 3 tot 6 netto maandlonen aan spaargeld te hebben. Dat zijn natuurlijk gemiddelden. Als je kinderen krijgt of hebt, kan het wenselijk zijn om die buffer te verhogen. Zo heb je meer financiële slagkracht als je een onverwachte uitgave hebt. Denk daarbij ook aan je gemoedsrust. Geeft een grotere buffer je een beter gevoel, dan is het goed om je intuïtie daarin te volgen.


2. Stel een financieel plan op en hou een huishoudbudget bij

Een financieel plan opstellen en een gezinsbudget bijhouden kunnen helpen om tijdig geldproblemen op te sporen. Breng de inkomsten en uitgaven van je gezin in kaart, en ook de verwachte inkomsten en uitgaven. Als jij en/of je eventuele partner bijvoorbeeld kiezen om later deeltijds te werken, kan dat een sterke impact hebben op de inkomsten. Anderzijds kun je ook recht hebben op extra inkomsten en fiscale voordelen. Door een projectie te maken kun je indien nodig al op voorhand bijsturen in je uitgaven.


3. Vraag tijdig je kraamgeld aan

  • Woon je in Vlaanderen, dan kan je je Groeipakket (de vroegere ‘kinderbijslag’) al voor de geboorte van je eerste kind aanvragen. In het Groeipakket zit ook een startbedrag, dat je al vier maanden voor de geschatte geboortedatum kan aanvragen bij een uitbetaler van het Groeipakket. Je ontvangt dat startbedrag ten vroegste twee maanden voor de geschatte geboortedatum. Eenmaal je kind geboren is, krijg je maandelijks een gezinsbijslag. De hoogte van dat bedrag kan variëren.
  • Woon je in Brussel, dan staat het publieke kinderbijslagfonds Famiris in voor de uitbetaling van het kraamgeld en de kinderbijslag. Ook in Brussel kan je het kraamgeld al 2 maanden voor de verwachte geboortedatum krijgen. Als je wil weten hoeveel kinderbijslag je zal ontvangen.
  • Woon je in Wallonië, dan gelden dezelfde voordelen als in Vlaanderen en Brussel. De hoogte van de bedragen die je ontvangt kunnen variëren.


4. Baby-uitzet: 1.000 of 10.000 euro?

Als (toekomstige) ouder wil je uiteraard het beste voor je kind. Dat hoeft echter niet te betekenen dat je volledige baby-uitzet nagelnieuw hoeft te zijn. Een stapeltje rompertjes van de overburen, een tweedehands kinderwagen of wat speelgoed van de Kringwinkel? Je kind merkt heus het verschil niet en je kunt er makkelijk duizenden euro’s mee besparen. Let er wel op dat alle spullen ontsmet en veilig zijn.


5. Pas je verzekeringen aan

Bovenop de basisdekking van je ziekenfonds kan je een aanvullende ziekteverzekering aanvragen. Die dekt de kosten voor verzorging tijdens de bevalling en het verblijf in de kraamafdeling. Wanneer je kindje geboren wordt, kun je voor hem of haar ook zo’n verzekering afsluiten. Sommige werkgevers bieden een aanvullende ziekteverzekering aan in het verloningspakket. Controleer dat even, zodat je geen overbodige uitgaven doet. De kookplaten laten aanstaan of de kraan vergeten dichtdraaien als je de keuken verlaat? Met een klein kind in huis kunnen verstrooidheden sneller gebeuren. Dat kan sporen achterlaten. Een familiale verzekering kan je helpen tegen een beperkte kost. Er bestaan ook familiale verzekeringen die je dekken indien je kind (of een ander lid van je gezin) schade veroorzaakt aan derden. Even pauzeren met het gezin? Voordat je naar het buitenland trekt, ga je best na in welke mate jij en je kind verzekerd zijn tegen onverwachte gebeurtenissen. Met een reisverzekering kun je de nodige maatregelen nemen voor je vertrekt, zoals een annulatie- en ongevallenverzekering, bijstand, enzovoort.


6. Sparen voor kinderen. Of beleggen?

Je kind later met geld leren omgaan en zelf ook nog een oogje in het zeil houden? Daarvoor biedt ING aangepaste spaarrekeningen aan. Je kunt eventueel ook kiezen voor een spaarrekening met een derdenbeding. In dat geval open je de rekening op je eigen naam, maar wijs je je kind als begunstigde aan. Je bepaalt ook het tijdstip waarop hij of zij zeggenschap krijgt over de rekening. Bijvoorbeeld als je kind 18 of 24 jaar wordt. Wens je een potentieel hoger rendement dan een spaarboekje? Dan kan beleggen een alternatief zijn, indien je beleggersprofiel dit toelaat. Hoewel beleggen meer risico’s inhoudt dan sparen (je kapitaal is niet beschermd), biedt beleggen op lange termijn een hoger potentieel rendement. Beleggen kan je enkel als meerderjarige en vanaf 25 euro per maand. Eenmaal je zoon of dochter meerderjarig is, dan kan je de beleggingen of het saldo schenken, via een bankgift of schenking bij de notaris. Let wel: voor schenkingen kunnen er afhankelijk van je situatie beperkingen en voorwaarden gelden.

“Van renovatiebudget naar kinderbudget”

Severien en Andries uit Lokeren werden in maart 2020 trotse mama en papa van Otile. Met Andries heeft het gezin niet alleen een zelfstandig interieurarchitect en tuinontwerper in huis, maar ook een wiskundige. “We kennen dan ook goed onze cijfers”, lacht Severien, zelf art director in een communicatiebureau. “We houden al ruim 10 jaar een huishoudbudget bij. Gemiddeld geven we met ons tweeën 2.400 euro per maand uit, waarvan 1.040 euro naar onze hypothecaire lening gaat. Ons huishoudbudget houden we bij voor onze gemoedsrust. Het is een soort kompas, maar we laten ons leven er niet helemaal door leiden. Het moet ook plezant blijven.”

“Sinds we met z’n drieën zijn, geven we iets meer uit. Maar dat wordt op dit moment - Otile is drie maanden jong - gecompenseerd door de groeipremie en de envelopjes die we kregen. Uiteraard zal dat over enkele maanden niet meer het geval zijn”, vertellen ze. Severien ontvangt momenteel een vervanginkomen dat 75% van haar loon bedraagt. Extra meegenomen voor Andries: sinds 1 mei 2019 is het vaderschapsverlof voor zelfstandigen een feit. Zo kunnen ook zij hun zelfstandige activiteit 10 dagen onderbreken en een geboorte-uitkering ontvangen.  

Een extra spaarbuffer aanleggen voor de komst van hun eerste kind, bleek niet meteen aan de orde voor Severien en Andries. “Omdat we enkele jaren geleden een te renoveren huis kochten, hadden we al marge opgebouwd. Dat renovatiebudget doet nu tegelijk ook dienst om onverwachte uitgaven te kunnen bekostigen voor Otile”, vertelt Andries.

Tips voor aankomende ouders? “Hoeveel je wil spenderen aan je uitzet bepaal je zelf. Wij kiezen zelf voor doorgevertjes en tweedehands waar het kan. 15 euro voor een nieuw rompertje van een bekend merk, of 1 euro voor een rompertje op Vinted? Voor ons is de keuze snel gemaakt”, glimlachen ze. “Daarnaast opteren we ook bewust voor wasbare luiers; dat is niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.”

Klaar voor de toekomst?