Gezin

6 November 2017

Studeren in het buitenland: zo bereidt u uw verblijf voor

Veel studenten dromen ervan om in het buitenland te studeren. En terecht! Zo'n buitenlandse ervaring is een onvergetelijke belevenis die u zelfs extra kansen kan opleveren op de arbeidsmarkt. Ontdek hier enkele tips om uw reis en verblijf zo goed mogelijk te laten verlopen, of u nu op Erasmus-uitwisseling gaat of een stage gaat volgen in het buitenland.

1. Kies uw bestemming

In het buitenland gaan studeren of stage lopen is een geweldige manier om een nieuwe cultuur te leren kennen, een nieuwe taal aan te leren en om een semester of twee uit uw comfortzone te stappen. De ervaring zal ook op uw cv verschijnen, dus het kan ook vanuit carrièreoogpunt belangrijk zijn dat u de juiste bestemming kiest. Daarom moet u in de eerste plaats vooraf bepalen wat het doel van uw verblijf is. Is het bijvoorbeeld een ontdekkingsreis, of eerder een voorbereiding op uw carrière? Vraag uzelf ook af of de buitenlandse ervaring in de lijn ligt van uw huidige studierichting en of de taal nuttig is voor uw cv. Uiteraard spelen de kosten van uw verblijf ook mee.

Overweeg alternatieve opties: als u graag uw talenkennis wil aanscherpen, dan lijkt het logisch om naar Engeland te trekken om uw Engels bij te schaven. Maar u kunt ook Scandinavische landen overwegen, waar veel studieprogramma's volledig in de taal van Shakespeare worden gedoceerd.

2. Vind uw verblijfplaats

Als u eenmaal hebt beslist naar welk land u wilt, is het tijd voor concrete actie: een verblijfplek zoeken. Op kot gaan blijft de voordeligste optie. Daarnaast kunt u ook een appartement delen met lokale bewoners of andere buitenlandse studenten. Daarmee leert u razendsnel andere talen.

In sommige landen is het niet eenvoudig om een tijdelijke woonplaats te vinden. Zo moet u in Duitsland vele, lange interviews doorstaan om een goede kamer te vinden. Wees er vroeg bij, in sommige landen kan de administratieve rompslomp lang en ingewikkeld zijn.

Ons advies? Regel zoveel mogelijk voordat u vertrekt naar uw bestemming.

En uw brandverzekering?

Als u nog thuis woont en uw ouders een brandverzekering hebben bij ING, dan wordt uw studentenkamer (met inhoud) normaal gezien automatisch gedekt. Vergeet echter niet om na te kijken of dat ook geldt op uw bestemming en wat de limieten voor de garantie en gedekte bedragen zijn.

Het merendeel van de verzekeringscontracten voorziet ook een optionele familiale verzekering. De familiale verzekering van uw ouders dekt in de meeste gevallen ook studenten die bij de ouders inwonen maar tijdelijk in het buitenland verblijven. Die verzekering kan nuttig zijn om derden te vergoeden voor kosten veroorzaakt door een fout of nalatigheid van u.

3. Neem contact op met lokale studenten

Voor een nog betere ervaring kunt u vooraf al contact opnemen met studenten in het land van uw bestemming. Zij kunnen u advies geven over de beste woonbuurten, de goedkoopste supermarkten en lokale gewoontes. Sommige universiteiten hebben een 'buddy'systeem dat buitenlandse studenten koppelt aan een lokale studenten. Als dat niet het geval is, kunt u online websites en gemeenschappen zoals Couchsurfing uitproberen.

Als u gemotiveerd bent om de taal van het land te leren, dan zijn er online gemeenschappen op Facebook en zogenaamde 'tandem'websites. Het concept van zo'n tandem is simpel: u leert de taal van uw tandempartner terwijl hij of zij tegelijk uw taal leert. Zo leert u gratis een nieuwe taal en ontmoet u nieuwe mensen uit de omgeving.

4. Open een bankrekening in het buitenland

Als u in de Europese Unie blijft, kijk dan na of het mogelijk is om uw huidige bankrekening te behouden en simpelweg uw Belgische Maestrokaart te gebruiken voor al uw betalingen. Uw bankrekening, bankcodes (IBAN en BIC) en Maestrokaart zouden normaal gezien moeten volstaan (dankzij de Europese SEPA wetgeving).

Tip:

Sommige universiteiten verplichten je om een plaatselijke rekening te openen. In Duitsland is het bijvoorbeeld verplicht om een lokale ziektekostenverzekering te hebben. In dat geval moet u beschikken over een bankrekening om uw terugbetalingen te kunnen ontvangen.


Als u toch een bankrekening moet openen in het buitenland, weet dan dat dat onder dezelfde modaliteiten is als in België. De richtlijnen van de EU spelen hierbij dus in uw voordeel. Neem voor de aanvraag uw identiteitskaart of paspoort mee, een bewijs van uw adres en een bewijs van uw inkomen (meestal niet nodig als student). Wellicht vraagt de bank ook naar een verblijfsdocument. Bij sommige banken is het trouwens mogelijk om een rekening op afstand te openen met behulp van uw digitale handtekening.

Wanneer u een rekening wilt openen buiten de EU, kunt u best vooraf bij de bank vragen hoe de aanvraagprocedure in zijn werk gaat. Zo weet u op voorhand of u nog andere documenten moet voorzien.

5. Neem een reisverzekering

Er kan altijd iets misgaan. Daarom is het aanbevolen dat u ook nog een reisverzekering afsluit. Het is echter niet altijd nodig om een nieuwe verzekering aan te vragen. Als u nog ten laste bent van uw ouders en zij een ING Lion Assistance-verzekering hebben, dan is deze ook geldig voor uw verblijf in het buitenland.

Zoniet, dan hebt u de mogelijkheid om zelf een ING Lion Assistance-verzekering te nemen. Met deze verzekering bent u gedekt in de volgende gevallen:

  • medische kosten in het buitenland wegens ziektes of ongevallen
  • de hulp van een tolk, in geval van een rechtszaak
  • repatriëring naar België in geval van een ernstige ziekte of ongeluk.

Om deze verzekering te kunnen aanvragen moet u minstens 180 dagen per jaar in België verblijven of er gedomicilieerd zijn.

Wilt u meer weten over onze verzekeringen?

Door al deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u met een gerust gemoed vertrekken voor een veilig en onvergetelijk avontuur in het buitenland!


Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be.