Gezin

Studeren in het buitenland: zo bereid je jouw verblijf voor

Droom je ervan om naar het buitenland te trekken voor je studies of een stage? Dat moet je zeker doen! Het is niet alleen een onvergetelijke ervaring, het kan je extra kansen op de arbeidsmarkt opleveren. Ontdek 5 tips om alles goed voor te bereiden.

1. Kies jouw bestemming

In het buitenland gaan studeren of stage lopen is een geweldige manier om een nieuwe cultuur te leren kennen, een nieuwe taal te leren en om een semester of twee uit jouw comfortzone te stappen. Je kan die ervaring later ook op jouw cv zetten. Het is dus belangrijk dat je de juiste bestemming kiest. Daarom moet je in eerste instantie bepalen wat het doel van jouw verblijf is: is het een ontdekkingsreis of eerder een voorbereiding op jouw carrière? Vraag jezelf ook af of die buitenlandse ervaring in de lijn ligt met jouw huidige studierichting en of de taal nuttig is voor jouw verdere carrière. Uiteraard spelen de kosten van jouw verblijf ook mee.

Overweeg alternatieve opties

Als je graag je kennis van het Engels wilt aanscherpen, dan lijkt het logisch om naar Engeland te trekken. Maar je kan ook andere landen overwegen. Tegenwoordig worden veel studieprogramma's volledig in de taal van Shakespeare gedoceerd.

2. Vind je verblijfplaats

Vanop afstand naar een verblijfplaats zoeken is niet altijd evident. Een studentenkamer op de campus of in het stadscentrum logeren? Het goedkoopste is een kot. Daarnaast kan je ook een appartement delen met lokale bewoners of andere buitenlandse studenten. Zo leer je razendsnel andere talen.

In sommige landen is het niet eenvoudig om een tijdelijke woonplaats te vinden. Zo moet je in Duitsland vele, lange interviews doorstaan om een goede kamer te vinden. Wees er vroeg bij, want in sommige landen kan de administratieve rompslomp lang en ingewikkeld zijn.

Ons advies? Regel zo veel mogelijk voordat je naar jouw bestemming vertrekt.

Ons advies?

Regel zo veel mogelijk voordat je naar jouw bestemming vertrekt.

Als je nog thuis woont en jouw ouders een brandverzekering bij ING hebben, dan wordt jouw studentenkamer (met inhoud) normaal gezien automatisch gedekt. Vergeet echter niet om na te kijken of dat ook geldt op jouw bestemming en wat de limieten voor de garantie en gedekte bedragen zijn.

Het merendeel van de verzekeringscontracten voorziet ook een optionele familiale verzekering. De familiale verzekering van je ouders dekt in de meeste gevallen ook studenten die bij de ouders inwonen maar tijdelijk in het buitenland verblijven. Die verzekering kan nuttig zijn om derden te vergoeden voor kosten veroorzaakt door een fout of nalatigheid van jou.

3. Neem contact op met lokale studenten

Voor een nog betere ervaring kan je vooraf al contact opnemen met studenten in het land van jouw bestemming. Zij kunnen je advies geven over de beste woonbuurten, de goedkoopste supermarkten en lokale gewoontes. Sommige universiteiten hebben een 'buddy'-systeem dat buitenlandse studenten koppelt aan lokale studenten. Als dat niet het geval is, kan je websites en online gemeenschappen zoals Couchsurfing uitproberen.

Als je gemotiveerd bent om de taal van het land te leren, dan zijn er online gemeenschappen op Facebook en zogenaamde 'tandem'-websites. Het concept van zo'n tandem is simpel: je leert de taal van jouw tandempartner, terwijl hij of zij tegelijk jouw taal leert. De beste manier om gratis een nieuwe taal te leren en tegelijkertijd nieuwe mensen uit de omgeving te leren kennen.

4. Open een bankrekening in het buitenland

Als u in de Europese Unie blijft, kijk dan na of het mogelijk is om jouw huidige bankrekening te behouden en simpelweg jouw Belgische Maestro-kaart te gebruiken. Jouw bankrekening (IBAN), bankcode (BIC) en Maestro-kaart zouden normaal gezien moeten volstaan (dankzij de Europese SEPA-wetgeving).

Tip:

Sommige universiteiten verplichten je om een plaatselijke rekening te openen. In Duitsland is het bijvoorbeeld verplicht om een lokale ziektekostenverzekering te hebben. In dat geval moet je beschikken over een bankrekening om jouw terugbetalingen te kunnen ontvangen.


Als je een bankrekening moet openen in het buitenland, weet dan dat dat onder dezelfde modaliteiten is als in België. De richtlijnen van de EU spelen hierbij dus in jouw voordeel. Neem voor de aanvraag jouw identiteitskaart of paspoort mee, een bewijs van jouw adres en een bewijs van jouw inkomen (meestal niet nodig als student). Wellicht vraagt de bank ook naar een verblijfsdocument. Bij sommige banken is het trouwens mogelijk om een rekening op afstand te openen met behulp van uw digitale handtekening.

Als je een rekening wilt openen buiten de EU, kan je best vooraf bij de bank vragen hoe de aanvraagprocedure in zijn werk gaat. Zo weet je van tevoren of je nog andere documenten moet voorzien.

5. Neem een reisverzekering

Er kan altijd iets misgaan. Daarom is het aanbevolen dat je ook nog een reisverzekering afsluit. Het is echter niet altijd nodig om een nieuwe verzekering aan te vragen. Als je nog ten laste bent van jouw ouders en zij een ING Lion Assistance-verzekering hebben, dan is deze ook geldig voor jouw verblijf in het buitenland.

Zoniet, dan heb je de mogelijkheid om zelf een ING Lion Assistance-verzekering te nemen. Met deze verzekering ben je gedekt in de volgende gevallen:

  • medische kosten in het buitenland wegens ziekte of ongeval
  • de hulp van een tolk in het geval van een rechtszaak
  • repatriëring naar België in het geval van een ernstige ziekte of ongeluk

Om deze verzekering te kunnen aanvragen moet je minstens 180 dagen per jaar in België verblijven of er gedomicilieerd zijn.

Wil je meer weten over onze verzekeringen?


Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be.