Gezin

11 juli 2018

Op vakantie met kinderen: 5 tips voor de autoreis

De autowegen kunnen goed vollopen tijdens vakantieperiodes. Reist u met uwkinderen? Bereid de rit dan goed voor, zodat het voor hen en u leuk blijft.

1. Denk aan de gordel

Om tijd te besparen en een uurtje extra te slapen kunt u een dag van tevoren inpakken. Orden alles goed zodat er geen losse bagage rondslingert tijdens de autoreis. Zet eventueel ook de kinderstoeltjes alvast klaar.
Stapt u in de auto? Zorg er dan voor dat iedereen zijn gordel aandoet. 6% van de Belgen doet dat nog altijd niet … met helaas soms fatale gevolgen.

2. Leg de autoreis goed uit

“Zijn we er al?” “Hoelang nog?”… Dit soort repetitieve vragen van de kinderen kunnen vrij irritant zijn tijdens een trip naar een verre bestemming. Om conflicten te voorkomen, kunt u vooraf duidelijk uitleggen hoe de reis wordt opgedeeld. Bespreek alvast hoelang alles duurt en hoeveel pauzes jullie zullen nemen. Als jullie in de file staan, leg dan uit wat er aan de hand is en laat het altijd weten wanneer de situatie verandert. Zo worden de kinderen gerustgesteld en blijven ze kalm.

3. Zorg voor entertainment

Als u vertrekt voor een lange reis, bedenk dan alvast hoe u uw kinderen bezighoudt om ruzie op de achterbank te voorkomen. Afhankelijk van hun leeftijd zijn er meerdere activiteiten om de tijd door te brengen. Kleine schermen zijn altijd populair: game consoles, dvd spelers en zelfs spelletjes op de smartphone. Wees voorzichtig, want deze tovertruck heeft een gelimiteerde tijdsduur. De baterijen zullen het niet eeuwig volhouden, denk er dus aan ze tijdig op te laden.

Als u liever niet hebt dat uw kinderen te veel games spelen of films kijken, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Tel rode auto’s, zoek naar interessante nummerplaatcombinaties of speel een woordspel waarbij de kinderen woorden moeten opnoemen in een bepaald thema met een gekozen beginletter, zoals alle dieren die beginnen met de letter S. Uiteraard is karaoke ook mogelijk, dus de opties zijn eindeloos! Met een beetje geluk worden de kinderen al snel moe en vallen ze binnen een paar uur in slaap.

4. Voorkom wagenziekte
“Ook reizen uw kinderen het best niet met een lege maag. Geef ze een lichte maaltijd met weinig suiker en vet.”

Wagenziekte wordt voornamelijk veroorzaakt door een gevoeligheid van het evenwichtsorgaan in het binnenoor, maar het kan ook komen door emotie of stress. Om te voorkomen dat uw kinderen uw stoelen van nieuwe 'decoratie' voorzien, kunt u het best een antibraakkit meenemen: plastic zakken, medicijnen of homeopathische middelen. Als uw kind zich ondanks alles toch ziekjes voelt, kan afleiding met spelletjes helpen. Een handig trucje is uw kind naar voren te laten kijken alsof hij of zij zelf aan het rijden is. Ook reizen uw kinderen het best niet met een lege maag. Geef ze een lichte maaltijd met weinig suiker en vet. Geef geen melk of superzoete drankjes.

5. Neem pauzes
“Die pauzes kunnen gezellige familiemomenten worden.”

Vergeet de pauzes vooral niet! Iedereen heeft er baat bij. De chauffeur kan zijn benen strekken en genieten van de frisse lucht, vooral bij lange ritten. Zo hebt u even de tijd om bij te komen en goed wakker te blijven, vooral als u vroeg bent vertrokken om de files voor te zijn.

Die pauzes kunnen gezellige familiemomenten worden. Eet het ontbijt op een bosrijke stopplaats, bezoek een toeristische bezienswaardigheid of neem een koffiepauze waar de kinderen zich kunnen uitleven op een speeltuin. Zo verliezen ze hun energie en kunnen ze vervolgens uitrusten tijdens de rit.

Met deze pauzes voorkomt u bovendien de constante vraag “mama zijn we er al?” en de klassieke “ik moet plassen”, elke vijf minuten!

En als er iets misgaat?

Last van een lekke band, verkeerde brandstof getankt of andere autopech? Niemand kan deze problemen volledig uitsluiten tijdens een vakantietrip. Dankzij onze pechverhelping Lion Assistance hoeft u zich geen zorgen te maken. Wij sturen professionele pechverhelping, zowel in België als in het buitenland. Zelfs als uw auto het op uw eigen oprit begeeft, sturen wij hulp. Als u niet meer in uw auto kunt (omdat de sleutels in de auto liggen) en als de pechverhelping niet onmiddellijk mogelijk is, dan krijgt u een tijdelijke vervangwagen. In België kunt u deze tot 15 dagen lang gebruiken en in het buitenland 5 dagen. Bel ons gewoon even op voor assistentie. U hoeft maximaal drie kwartier te wachten op de pechverhelping. Doe uw fluovestje aan, ontspan u en laat de rest aan ons over.


Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be