Gezin

Sparen voor je kind, hoe begin je eraan?

Hebben je ouders je vroeger verrast met een financieel ruggensteuntje dat je ze voor je bij elkaar hadden gespaard?

Nu je zelf ouder bent geworden, wil je ongetwijfeld hetzelfde doen voor je eigen kind. Maar hoe begin je eraan? Is het wel voor iedereen mogelijk? We helpen je op weg.

“Ik vind het moeilijk om op het einde van de maand nog te kunnen sparen voor mijn kinderen”

Het is helemaal niet nodig om elke maand een groot bedrag aan de kant te leggen. Je kan beter elke maand een klein bedrag sparen zodat je je doel langzaam maar zeker bereikt. Hoe vroeger je dus begint, hoe beter. Niemand weet hoe de rente er over 5 of 10 jaar uitziet. Weet je hoeveel je kind op zijn 18e krijgt als je vanaf zijn geboorte 10 euro per maand spaart? 2200 euro, zelfs in een bijzonder pessimistisch scenario!

2.200 euro, of...

  • De kosten voor de inrichting van zijn of haar eerste woning
  • 2 jaar inschrijvingsgeld aan de universiteit
  • Zijn of haar eerste reis met vrienden naar Azië, Zuid-Amerika, ...
  • Zijn of haar eerste tweedehandsauto

Een spaarrekening, een manier om je kind de waarde van geld te leren kennen?

Je had er misschien nog niet aan gedacht, maar een spaarrekening kan ook een geweldig pedagogisch instrument zijn om je kind met geld te leren omgaan.

Er zijn immers tal van momenten (verjaardag, nieuwjaar, kerstmis, einde schooljaar enz.) waarop je kind mogelijk een heleboel kleine cadeautjes krijgt, terwijl het eigenlijk droomt van 1 groter geschenk. Een weekend in een attractiepark, een nieuwe fiets of een gameconsole.

Als je kind oud genoeg is, kan het de grootouders, peter en meter vertellen over zijn dromen. Ze zullen dan wellicht met plezier een bedrag op zijn of haar spaarrekening storten.

In tegenstelling tot een fysieke spaarpot blijft een spaarrekening voor een kind een eenvoudige en veilige manier om geld opzij te zetten.

Tip om je kind te leren om zijn of haar spaardoel te behalen

Heeft je kind spelletjes die het niet meer wil? Verkoop ze op een tweedehandsmarkt en stort de opbrengst op de spaarrekening.

Plan de toekomst van je kind