Gezin

17 november 2019

Sparen voor uw kind, is dat wel echt nuttig?

Weet u nog dat u op school wat geld op uw spaarboekje zette? Of misschien werd u op uw 18e verjaardag aangenaam verrast met het bedrag dat uw ouders voor u bij elkaar hadden gespaard voor uw eerste jaren als volwassene (rijbewijs, universiteit)?

Nu u zelf ouder bent geworden, wilt u ongetwijfeld hetzelfde doen voor uw eigen kind. Maar loont het nog wel de moeite, nu de rente zo historisch laag staat?

Een klein overzicht van de vooroordelen en hoe u er komaf mee kunt maken 

“Mijn inkomen is zo laag dat ik niet kan sparen voor mijn kind. “

Kent u het verhaal van de schildpad en de haas? U kunt beter vroeg beginnen zodat u uw doel langzaam, maar zeker bereikt. Hoe vroeger u dus begint, hoe beter. Niemand weet hoe de rente er over 5 of 10 jaar uitziet. Weet u hoeveel uw kind op zijn 18e krijgt als u vanaf zijn geboorte 10 euro per maand spaart? 2200 euro, zelfs in een bijzonder pessimistisch scenario! 

2.200 euro, of...
  • 2 keer het totaalbedrag om een rijbewijs te behalen via een rijschool.
  • De kosten voor de inrichting van zijn of haar eerste woning
  • 2 jaar inschrijvingsgeld aan de universiteit
  • Zijn of haar eerste reis met vrienden naar Azië, Zuid-Amerika, ...
  • Zijn of haar eerste tweedehandsauto
Tip

U kunt eventueel ook het geld dat uw kind krijgt bij feestelijke gelegenheden (nieuwjaar, verjaardag, communie, goed rapport enz.) op de spaarrekening storten. Zo kunt u het spaarbedrag vlot verdubbelen. 

ING-klanten die voor de 2e verjaardag van hun kind begonnen te sparen, hebben gemiddeld 4.089 euro gespaard op de 18e verjaardag van hun kind 18.
“De rente op spaarboekjes voor kinderen is laag, en het is dan ook niet interessant om te sparen. “

In tegenstelling tot een spaarpot blijft een spaarrekening voor een kind een eenvoudige en veilige manier om geld opzij te zetten.


Interesse om deze oplossingen te leren kennen? Aarzel niet om een afspraak te maken met een van de experten in uw ING kantoor.  

Een spaarrekening, een manier om uw kind de waarde van geld te leren kennen?

U had er misschien nog niet aan gedacht, maar een spaarrekening kan ook een geweldig pedagogisch instrument zijn om uw kind met geld te leren omgaan. 

Er zijn immers tal van momenten (verjaardag, nieuwjaar, kerstmis, einde schooljaar enz.) waarop uw kind mogelijk een heleboel kleine cadeautjes krijgt, terwijl het eigenlijk droomt van 1 groter geschenk. Een weekend in een attractiepark, de allernieuwste fiets of een gameconsole.

Als uw kind oud genoeg is, kan het de grootouders, peter en meter vertellen over zijn dromen. Ze zullen dan wellicht met plezier een bedrag op zijn of haar spaarrekening storten.

  • Voordeel voor u: geen 1.000 kleine geschenken meer die overal in huis rondslingeren
  • Voordeel voor uw kind: uw kind leert prioriteiten te stellen Een geweldig geschenk voor de toekomst. 
Idee om uw kind te leren om zijn of haar spaardoel te behalen

Heeft uw kind spelletjes die het niet meer wil? Verkoop ze op een tweedehandsmarkt en stort de opbrengst op de spaarrekening.