Gezin

17 Augustus 2016

Sparen voor uw kroost: wanneer en hoe begint u?

Voorlopig zijn uw kinderen nog vrolijke spring-in-’t-velds die uw huishouden onveilig maken. Maar vroeg of laat staan ze op eigen benen. U wilt hen uiteraard een vliegende start geven wanneer het zover is. Waarom hen geen financieel appeltje voor de dorst gunnen en nu al voor hen sparen?

Bufferzone

U doet er uiteraard alles aan om uw kinderen te beschermen en hen een hand boven het hoofd te houden. U zorgt voor hen en maakt dat ze niets tekort komen. Het kan echter ook lonen om vooruit te kijken en oplossingen te zoeken, zodat uw oogappels ook in de toekomst zorgeloos van het leven kunnen genieten.

Uiteraard kunt u niet overal op anticiperen, maar een financiële buffer zorgt voor enige gemoedsrust bij u en minder druk bij uw kinderen. Zo kunnen zij zich aan het begin van hun volwassen leven beter concentreren op hun zoektocht naar een job, woonst, enzovoort.

Vroeg begonnen is half gewonnen
“Drie op de vier ouders sparen voor hun kroost, meestal van bij de geboorte.”

Drie op de vier ouders sparen voor hun kroost, meestal van bij de geboorte. Uiteraard kunt u een ouderwetse spaarpot gebruiken, maar de veiligste en makkelijkste manier is zonder twijfel een onlinespaarrekening. Elke week een klein beetje? Of liever een mooi verjaardagscadeau dat u elk jaar op de rekening van uw kleintjes achterlaat? U beslist zelf hoeveel u spaart en hoe vaak u geld stort.

Algemeen geldt er één belangrijke regel: hoe vroeger u begint te sparen, hoe beter. Op die manier bouwt u over de jaren heen een knap kapitaal op, zonder dat u elke maand grote bedragen moet missen.

Een voorbeeld: Annelore begon voor haar zoon Arvo te sparen van zodra hij geboren werd. “Ik stort elke maand 50 euro op een rekening die op zijn naam staat. Op zijn twintigste heeft Arvo dus 12.000 euro bij elkaar, zonder dat het mij een grote inspanning kost. En dat is nog zonder de intrest mee te rekenen.”

Hoe vaak en hoeveel?

U kunt kiezen voor een vast bedrag of beslissen om wat geld opzij te zetten wanneer dat het beste uitkomt. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken in periodes dat het u financieel wat minder gemakkelijk gaat.
Een voorbeeld: Wouter, vader van Sanne (7), spaart voor later. “Mijn vrouw en ik hebben een spaarrekening voor Sanne geopend toen ze geboren werd. Daar storten we elk maand 100 euro op. Dat levert een aardig spaarpotje op voor haar 18de verjaardag.”

Goed om te weten:

U kunt al een spaarrekening openen voor uw kind voor het geboren is! Zo hebt u nog meer tijd om een mooi bedrag te verzamelen voor hem of haar. U kunt uw naasten zelfs vragen om een ‘geboortecadeautje’ te storten op de rekening.

Handige spaaroplossingen

Dankzij automatische spaaroplossingen hoeft u niet bang te zijn om een betaling te missen. U stelt eenvoudigweg een bedrag in dat maandelijks van uw rekening gaat. U kunt ook andere familieleden, zoals grootouders, vragen om aan de rekening bij te dragen en zo voor een mooi bedrag te zorgen waar uw kind later op kan terugvallen. Op die manier vertrekt uw pas afgestudeerde of op kot vertrekkende zoon of dochter met wat voorsprong aan de start.

Onthoud dat het geld te allen tijde beschikbaar blijft, mocht het nodig zijn. Als ouder blijft u de controle behouden.

En nu?