Vrije tijd

5 films over de wereld van financiën en geld die je moet zien

De grote vakantie komt eraan! Het ideale moment om samen met je gezin films in te halen.

Geld en financiën zijn vaak het thema van een film omdat ze ons allemaal raken, hetzij door de noodzaak in ons dagelijks leven, hetzij door de fascinatie die ze veroorzaken. Sommige films zijn zeer realistisch, ze laten ons zien hoe je moet onderhandelen over de aankoop van onroerende goederen, andere films spreken meer tot de verbeelding en laten je toe om de geheime wereld van de aandelenmarkt en financiën binnen te gaan. Maar kunnen deze films ons echt bijleren hoe we met ons geld moeten omgaan?

In de huidige context waarin velen van ons even bezorgd zijn over hun fysieke als hun financiële gezondheid, bieden we een selectie van 5 films aan waarmee je kan ontsnappen van de dagelijkse stress terwijl je meer bijleert over financiën.

Op het programma:

  • Trading Places (1983)
  • The Circle (2017)
  • Mary Poppins (1964)
  • Wall Street II: Money Never Sleeps (2010)
  • Bridesmaids (2011)


Veel kijkplezier!

1. Trading Places (1983)

Les: De gevaren van het voorspellen van de toekomst en vooroordelen

Rijke aandelenhandelaar Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) werd geboren met de spreekwoordelijke zilveren lepel in zijn mond. Alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Maar aan Louis’ geluk komt een einde wanneer hij buiten op straat (letterlijk) botst op oplichter en bedelaar Billy Ray Valentine (Eddie Murphy).

Beiden betalen ze een hoge prijs voor de waanzinnige weddenschap van de bazen van Louis, de Dukes.

Deze Dukes hebben uiteenlopende opvattingen over de rol van aangeleerde en aangeboren eigenschappen: Mortimer zegt dat bepaalde mensen in staat zijn te slagen in alle situaties die hun worden aangeboden, terwijl andere systematisch zullen falen; Randolph is van mening dat een winnaar kan vallen als hun omgeving niet langer gunstig voor hen is en dat degene die heeft gefaald onder andere omstandigheden zou kunnen slagen.

Wanneer Billy en Louis de truc ontdekken, werken ze samen om wraak te nemen. Ze verzinnen een plan om de broers te treffen waar ze dat het hardst voelen, namelijk in hun portemonnee.

2. The Circle (2017)

Les: Controleer altijd alle kosten van een geldkeuze

Afgestudeerde Mae Holland (Emma Watson) heeft een saaie baan bij een klantenservice waar ze de hele tijd aan de telefoon zit om onbetaalde waterrekeningen van mensen op te sporen.

Ze droomt van een kans om ‘het verschil te maken’. Dus als ze een sollicitatiegesprek krijgt bij internetbedrijf The Circle, is ze opgewonden en gevleid. Maar zoals iedereen die iets over gedragseconomie heeft gelezen, weet dat beslissingen die in het heetst van de strijd worden genomen, niet altijd goed uitpakken. Zeker niet als het keuzes zijn die op je toekomstige zelf betrekking hebben.

Bij haar nieuwe baan zorgt de groepsdruk er al snel voor dat ze de groep volgt in een poging om leuk gevonden te worden en een geweldige teamspeler te zijn. Na een tijdje voelt Mae zich ongemakkelijk wanneer ze ontdekt dat het bedrijf enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens verzamelt en gebruikt voor allerlei controversiële redenen.

Ze zet het uit haar hoofd en kiest ervoor om zich te concentreren op alle onmiskenbaar goede dingen die het bedrijf doet. Maar ze kan de donkere kant niet langer negeren wanneer een ongelukkig ongeval, mogelijk door de technologie van het bedrijf, de dood van een goede vriend veroorzaakt.

Gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2013 van Dave Eggers, worstelt The Circle duidelijk met de problemen van het internettijdperk. Maar het gaat ook over de keuzes die we maken rond onze inkomsten die cruciaal zijn voor onze toekomstige financiën.

3. Mary Poppins (1964)

Les: Onmiddellijke winst vs investeren in de toekomst

Een passage uit deze cultfilm gaat over onze voorliefde voor onmiddellijke winst.

Mr. Banks, een bankmedewerker, neemt zijn kinderen mee naar de bank... Onderweg ontmoeten ze een oude vrouw die vogelzaad verkoopt. Maar Mr. Banks weigert dat zijn zoon Michael zijn geld uitgeeft aan een zak vogelzaad, in de hoop dat hij het investeert in de bank.

Binnen de bank proberen de medewerkers van Mr. Banks, inclusief de oude manager Mr. Dawes Sr. Michael te overtuigen om zijn geld te investeren en ze rukken het uit zijn handen. Geïrriteerd begint hij te schreeuwen, waardoor er paniek ontstaat in de bank, die gedwongen wordt gesloten om een beurscrash te voorkomen. Bang rennen de twee kinderen weg en komen in de sloppenwijken van Londen terecht. 

4. Wall Street II: Money Never Sleeps (2010)

Les: Financiële crisis en schommelingen in de vastgoedprijzen

Het is 2008 en de te schande gemaakte effectenmakelaar Gordon Gekko (Michael Douglas), die in de originele Wall Street-film werd gevangengenomen voor handel met voorkennis, heeft een boek te promoten. Tijdens zijn reeks lezingen legt hij de recente financiële crisis uit aan studenten.

Hij geeft het voorbeeld van de ‘barman die drie huizen koopt die hij zich niet kan veroorloven’ en hun eigen ouders die ‘hun huis van $ 200.000 voor $ 250.000 opnieuw hypothekeren’ voordat ze de boel opblazen.

Natuurlijk stegen de huizenprijzen vóór 2008 wereldwijd enorm en velen gingen ervan uit dat ze zouden blijven stijgen. Maar toen kwam de financiële crisis. De huizenprijzen kelderden en veel mensen stonden in het rood of erger nog: hun huizen werden in beslag genomen.

Een film die aanzet tot nadenken over de grote aankopen in ons leven

5. Bridesmaids (2011)

Les: Levensgebeurtenissen kunnen duur zijn en je geeft gemakkelijk te veel geld uit

Voormalig banketbakker Annie Walker (Kristen Wiig) heeft een dieptepunt bereikt. Haar bakkerij is gesloten waardoor ze blut is en in een goedkope gedeelde flat woont met een paar rare huisgenoten.

Dan verlooft haar beste vriendin Lillian (Maya Rudolph) zich. En dat brengt een hele hoop onkosten met zich mee: het feestje voor de aanstaande bruid, bruidsmeisjeskleding en een vrijgezellenweekend in Las Vegas.

De film benadrukt niet alleen de emotionele angst die met het plannen van een bruiloft gepaard kan gaan, maar wijst ook op de extravagantie van de industrie en van onze consumptiemaatschappij. Een bruiloft in het Verenigd Koninkrijk kost gemiddeld £27.000 (€30.000) en gasten geven zelf meer dan £430 (€500) uit. 

Meer weten?