Vrije tijd

Advies voor een geslaagde start van het schooljaar

Hoe je budget optimaal beheren?

We geven je enkele tips om tijd uit te sparen

In september staat er heel wat op jouw planning bij de voorbereiding van het nieuwe schooljaar. Nieuwe schoolspullen en kleding kopen, buitenschoolse activiteiten inplannen, ... Een lange lijst to do’s en heel wat uitgaven. Om jou hierbij te helpen heeft ING een survival gids samengesteld! Ontdek onze tips om het schooljaar goed te starten … en daarbij ook nog wat tijd én geld te besparen.

Ontdek onze survival gids om tijd... en geld te besparen!

1. Betaal zoveel mogelijk met dezelfde kaart

Doe de uitgaven waar mogelijk allemaal met dezelfde kaart (bijvoorbeeld je kredietkaart). Zo worden alle kosten van het nieuwe schooljaar op één kaart gegroepeerd en bereken je snel de totale prijs ervan aan de hand van het algemeen overzicht in je bank-app. Bovendien kan de betaling van deze uitgaven een maand uitgesteld worden, zodat je de kosten van het nieuwe schooljaar over 2 maanden kan spreiden.

 • Geen kredietkaart? Ontdek ons aanbod aan kredietkaarten en maak je keuze.
 • Geen bank-app op je smartphone? Met de ING Banking-app kan je veel tijd uitsparen en je uitgaven controleren. Bovendien is hij gratis!

2. Geef niet te veel uit aan schoolspullen

De meeste kinderen starten het nieuwe schooljaar met een lading nieuwe pennen, mappen en boeken. Die schoolspullen zijn vaak duur en nemen een grote hap uit je budget. Er zijn gelukkig verschillende manieren om de kosten te drukken.


 • Wacht met het kopen van schoolspullen tot na de eerste schooldag. In Vlaanderen stellen kleuter- en lagere scholen namelijk heel wat materiaal gratis ter beschikking. Je zult merken dat je boodschappenlijstje een pak korter is dan je oorspronkelijk dacht!
 • Ga op zoek naar kortingen. Stapelkortingen, familieverpakkingen en aanbiedingen als ‘2+ 1 gratis’ lijken je misschien niet zo veel voordeel op te leveren, ze maken wél een verschil in het eindtotaal.
 • Studieboeken en cursussen zijn duur. Verkoop je oude boeken op een tweedehandswebsite of –boekenwinkel. Kijk ook eens of je daar de nodige boeken voor het nieuwe schooljaar vindt. Studeren je kinderen verder? Neem dan eens een kijkje op gespecialiseerde websites als Stubooks.
 • Koop in groep. Probeer om samen met buren, vrienden of familieleden een groepsaankoop te doen. Hoe groter de hoeveelheid, hoe lager de prijs.
 • Word lid van de Gezinsbond en geniet van tal van ledenkortingen bij verschillende handelaars.
 • Heeft je zoon of dochter een computer met Word, Excel of PowerPoint nodig? Microsoft geeft speciale kortingen voor studenten. Ook Apple biedt onderwijskortingen.

3. Mooie kledij hoeft niet duur te zijn

Bij een nieuw schooljaar hoort ook een nieuwe garderobe. Kinderen groeien als kool en zijn na een lange zomervakantie vaak uit hun oude schoolkleren gegroeid. Steek je kinderen in het nieuw, ook als je geen groot budget hebt, met deze tips:


 • Ook buiten de koopjesperiode kan je met korting shoppen. De meeste webshops hebben een outletpagina waarop je op elk moment van het jaar goedkoper kleding kunt kopen.
 • Wie zegt dat je kind echt nieuwe kleren nodig heeft? Misschien kan het wel terug naar school in een sweater van broer of zus? Ook vrienden en familie hebben vaak nog kledij die ze kunnen missen.
 • Wist je dat je via ING extra kortingen kunt krijgen op enkele bekende kinderkledingmerken? Installeer snel de app en neem een kijkje.

Ontdek de ING+ deals en ontvang cashbacks op jou aankopen

4. Bespaar op buitenschoolse activiteiten en vakanties

Na een hele dag stilzitten op school willen je kinderen zich graag nog even actief uitleven. Of je kind nu lid wilt worden van een sportclub of liever toneel gaat spelen: het aanbod is eindeloos. Ook in het weekend en in de schoolvakanties hoeven je kinderen niet stil te zitten. Wil je je kinderen een leuke tijd bezorgen zonder je hele budget op te maken? Zo kan dat voordeliger:


 • Bioscopen, pretparken en culturele centra hebben vaak speciale aanbiedingen op maat van families.
 • Sportclubs en andere clubs hanteren vaak lagere lidgelden voor jongeren en studenten. Bovendien zijn er heel wat plekken waar je kinderen korting krijgen op vertoon van hun leerlingen- of studentenkaart. Met een internationale studentenkaart van ISIC geldt die studentenkorting zelfs in 120 verschillende landen

Stapsgewijze aanpak in september

Verwerk de kosten zodra je ze ontvangt, maar maak zeker gebruik van de memodatum (met een latere datum om zo de uitgaven over meerdere weken te spreiden). Doe dit voor:


 • De schoolfacturen 
 • De bijdrage voor buitenschoolse activiteiten (sport, academie, muziek ...)
 • De bijdrage voor de jeugdbeweging (scouts, chiro, enz.)


Betaal ze via je smartphone die je altijd bij de hand hebt. Zo moet je de computer niet aanzetten en hoef je niet op zoek te gaan naar de kaartlezer. Weeral tijdwinst!

Hou je budget in de gaten, waar en wanneer je maar wil

Met deze tips in je achterhoofd kan je tijd besparen, je budget beter beheren en zelfs geld besparen. Gebruik de ING Banking App om je financiën nog vlotter te beheren en jouw leven te vereenvoudigen!