Vrije tijd

Is een rente aan 0% bij je garagehouder een interessante financiering?

Wij geven u enkele pistes en leggen uit welke valkuilen u maar beter vermijdt.

Een nieuwe auto financieren: welke opties hebt u?

Beter uw spaargeld gebruiken of een lening aangaan? Welk soort krediet kiezen? Lenen bij een bank of bij uw garagehouder?

Lening of eigen middelen?

Door de lage rente kan een lening voor de aankoop van een nieuwe auto zeer voordelig zijn. Maar een lage rente impliceert ook dat uw spaargeld niet veel zal opbrengen. Uw keuze voor een lening of eigen middelen zal bij de aankoop van een nieuwe auto vooral afhangen van uw financiële situatie en behoeftes.

Autolening

De klassieke autolening is door de aantrekkelijke intrestvoeten heel populair. Aangezien de lening dient om een auto aan te kopen, geldt de auto als waarborg bij wanbetaling. De bank kan voor deze lening dus een lagere rente aanbieden dan voor persoonlijke leningen waarbij u uw uitgaven niet hoeft te verantwoorden. Na de aanvaarding van uw dossier (waarbij u een aankoopbewijs van de auto moet kunnen tonen), ontvangt u het geleende bedrag. Dat moet u maandelijks terugbetalen in gelijke bedragen voor de volledige duur van de autolening (kapitaal en intresten). Bij sommige banken kunt u meer dan 100% van de aankoopwaarde lenen om de verzekeringskosten, verkeersbelasting, enz. te dekken.

Lening aangeboden door een garagehouder

Sommige garagehouders bieden ook autoleningen aan. Zij staan erom bekend om lagere intrestvoeten aan te bieden dan de banken, soms zelfs aan een rente van 0%. Is dit echt de interessantste oplossing?

Tip: voor milieuvriendelijke wagens gelden er vaak meer voordelige tarieven, niet alleen voor het krediet, maar ook voor de verzekering en belasting.

Autofinanciering aan 0% rente: wat houdt dit in?

Sommige garagehouders bieden zeer lage intrestvoeten voor het financieren van uw nieuwe auto, soms zelfs aan 0%. Dit lijkt op het eerste zicht zeer interessant, aangezien u enkel het kapitaal hoeft terug te betalen zonder bijkomende intrestkosten. Maar is dit wel zo? Geld lenen kost geld, ook als u denkt een ‘gratis’ financiering te hebben gevonden. Ontdek hier de ‘verborgen’ kosten die van toepassing kunnen zijn bij een autolening aan 0%.

  • Eerst en vooral bestaan er geen gratis leningen. De intrestkosten die u niet worden aangerekend op deze lening, zal de garagehouder op een andere manier in rekening brengen. De autolening aan 0% rente heeft dus alleen maar een commercieel karakter.
  • Omdat de garagehouder de intrestkosten voor zijn rekening neemt, zal hij vaak de looptijd van de lening limiteren, met als doel deze kosten te beperken. Uw maandelijkse aflossingen bij een lening met een korte looptijd kunnen dus heel hoog oplopen.
  • Het commerciële gebaar voor deze lening houdt ook in dat de garagehouder u niet zomaar bijkomende cadeaus zal geven op het voertuig.
    • U krijgt waarschijnlijk geen of minder korting op de aankoopprijs van de auto. Nochtans kan die korting hoger zijn dan de intrestkosten die u kunt besparen bij een autolening op korte termijn. Is het dus echt de moeite waard?
    • Als u uw oude auto bij de aankoop van een nieuwe auto wilt overlaten aan de garage, let er dan op dat deze niet ondergewaardeerd wordt. Garagehouders passen deze methode vaak toe om de eventuele voordelen van de lening te compenseren. Reken dus goed uit of de bespaarde intrestkosten de lagere verkoopwaarde van uw oude auto compenseren.
  • Een autolening aan 0% rente betekent dat u een krediet opent, ook al zijn de intrestkosten niet voor uw rekening. Dit krediet wordt opgenomen in het register van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Dit kan een invloed hebben op de goedkeuring van mogelijke andere toekomstige leningen. In vergelijking met een klassieke autolening, biedt een autofinanciering aan 0% dus geen bijkomend voordeel.
  • Tot slot zal u bij een autolening aan 0% rente een grotere voorschot moeten betalen aan de garagehouder. U zal dus over meer kapitaal moeten beschikken indien u wilt gebruikmaken van dit soort lening.

Een concreet voorbeeld

Laten we het voorbeeld nemen van een nieuwe auto met een aankoopprijs van 15.000 €, waarbij we de leningen en kortingen vergelijken.

Een klassieke autolening aan 1,75% op 36 maanden betekent een intrestkost van 404,76€. Als u kiest voor een autolening aan 0%, dan bespaart u dus 404,76€. U zal dan waarschijnlijk geen extra korting op uw wagen krijgen.

De kortingen die garagehouders aanbieden op nieuwe voertuigen variëren tussen de 3% en 19% van de aankoopprijs. Toegepast op 15.000€, geeft dit een besparing tussen 450€ (3%) en 2.850€ (19%). Met dergelijke kortingen bespaart u dus meer dan met een autolening aan 0% rente.

Anders dan wat men zou verwachten, is een autofinanciering aan 0% niet zonder kosten. Laat u dus niet misleiden door deze ‘aantrekkelijke’ leningen en reken altijd goed uit of de opbrengsten (lagere rentekosten) opwegen tegen de kosten (gemiste kortingen).

Wilt u meer informatie?

Ontdek onze autolening! Op zoek naar enkele tips om uw eerste auto te kopen? Hebt u nog andere vragen? Maak dan zeker een afspraak in een ING-kantoor of bel naar 02 464 60 01.

Een nieuwe auto verdient de beste bescherming. Maak kennis met de voordelen van de ING Autoverzekering (verzekeraar NN Non-Life).


Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be