Vrije tijd

10 november 2018

Veilig rijden in de winter doet u zo

Het winterweer is niet altijd een pretje als u de auto moet nemen. Een nat wegdek kan al voor problemen zorgen. Om dan nog maar te zwijgen over sneeuw en ijzel ...

Omdat u uw auto niet heel de winter op stal kunt zetten, geven we u enkele tips om veilig de weg op te gaan. Ontdek ze hieronder!

Haal voldoende ruitensproeiervloeistof in huis

Opspattende sneeuw, modder, … In winters weer krijgt uw voorruit het vaak hard te verduren en verbruikt u heel wat ruitensproeiervloeistof. Zorg dat u er altijd in huis hebt, zodat u uw reservoir tijdig kunt bijvullen en uw zicht nooit belemmerd wordt.

Tip

Koop ruitensproeiervloeistof die niet bevriest als het kwik onder nul gaat!

Krabben maar

Een ijzige voorruit? Krabben maar! Ook al is het geen pretje, het blijft wel absoluut noodzakelijk voor uw veiligheid. En om boetes te vermijden: een voorruit die niet volledig ijsvrij is, kan u tot 58 euro kosten.

Tip

Gebruik de ‘defrost’-functie van uw verwarming. Dan gaat het ontdooien heel wat sneller.

Ga voor winterbanden

Hoewel ze in België niet verplicht zijn, zijn winterbanden toch een aanrader. Ze blijven soepel als het koud wordt en hebben dus meer grip op het wegdek.

Tip

Gaat u op skivakantie of trekt u naar een andere winterbestemming? Check dan zeker of winterbanden daar verplicht zijn en overweeg zelfs sneeuwkettingen.

Geen cruisecontrol als het sneeuwt

Hoewel cruisecontrol uw rit in normale omstandigheden een pak aangenamer kan maken, is het in de winter niet altijd aan te raden. Is het wegdek glad door sneeuw, ijs of gewoon regen? Dan kan cruisecontrol zelfs heel gevaarlijk zijn: als u remt om het systeem te deactiveren, kunt u de controle over uw auto verliezen.

Opgepast voor sneeuwruimers

Is de weg besneeuwd of bedekt met een harde laag ijs? Dan schieten sneeuwruimers in actie. Steek een sneeuwruimer nooit voorbij. Het is niet alleen een strafbaar feit waarvoor u voor de rechtbank moet verschijnen. U brengt bovendien ook uw leven in gevaar!

Pas uw rijstijl aan

Plotse versnellingen, nipt voorbijsteken, hard remmen … Het zijn allemaal dingen die u beter vermijdt tijdens de wintermaanden. Door het gladde wegdek wordt de remafstand groter en is een ongeval snel gebeurd, zelfs als u ABS (een antiblokkeersysteem) hebt. Pas uw rijstijl dus aan de weersomstandigheden aan en houd voldoende afstand van uw voorligger.

En als er iets misgaat?

Een lekke band, de verkeerde brandstof getankt of gewoon autopech? Niemand kan deze problemen volledig uitsluiten.