Vrije tijd

17 November 2016

Veilig rijden in de winter doet u zo

Echt zonder zorgen op reis?

Voorzie een reservefles ruitensproeiervloeistof

Opspattende sneeuw, modder, … In winters weer krijgt uw voorruit het vaak hard te verduren en verbruikt u heel wat ruitensproeiervloeistof. Zorg er dus voor dat u steeds genoeg reserve hebt, zodat uw zichtbaarheid nooit in het gedrang komt. Tip: koop ruitensproeiervloeistof die niet bevriest wanneer het kwik onder nul gaat!

Krabben maar

Een ijzige voorruit? Krabben maar! Ook al is het vaak geen pretje, het blijft wel absoluut noodzakelijk voor uw veiligheid. En om boetes te vermijden. Een voorruit die niet volledig ijsvrij is, kan u namelijk tot 55 euro kosten. Tip: Gebruik de ‘defrost’-functie van uw verwarming. Dan gaat het ontdooien heel wat sneller.

Winterbanden zijn altijd een aanrader

Hoewel het in België niet verplicht is, zijn winterbanden tijdens de wintermaanden altijd een aanrader. De banden blijven namelijk soepel wanneer het koud wordt en hebben dus meer grip op het wegdek. Tip: Gaat u op vakantie naar een skigebied of een andere koude bestemming? Check dan zeker eens of winterbanden daar verplicht zijn en overweeg zelfs sneeuwkettingen.

Geen cruise control wanneer het sneeuwt

Hoewel cruise control uw rit in normale omstandigheden een pak aangenamer kan maken, is het in de winter niet altijd aan te raden. Is het wegdek glad door sneeuw, ijs of zelfs regen? Dan is cruise control soms zelfs uw ergste vijand, want u kun het systeem deactiveren door te remmen waardoor u de controle over uw auto kunt verliezen.

Let op voor sneeuwruimers

Is de weg besneeuwd of bedekt met een harde laag ijs? Dan schieten sneeuwruimers in actie. Wat u ook doet, steek een sneeuwruimer nooit voorbij. Het is niet alleen een strafbaar feit waarvoor u voor de rechtbank moet verschijnen, maar eerst en vooral levensgevaarlijk!

Pas uw rijstijl aan

Plotse versnellingen, nipt voorbijsteken, hard remmen … het zijn allemaal dingen die u beter vermijdt tijdens de wintermaanden. Want omdat het wegdek glad is, wordt de remafstand groter en is een ongeluk snel gebeurd. Pas dus uw rijstijl aan de weersomstandigheden aan en houd voldoende afstand van uw voorligger.

En als er iets misgaat?

Last van een lekke band, de verkeerde brandstof getankt of andere autopech? Niemand kan deze problemen volledig uitsluiten. Dankzij onze pechverhelping Lion Assistance hoeft u zich geen zorgen te maken. Wij sturen professionele pechverhelping, zowel in België als in het buitenland. Zelfs als uw auto het op uw eigen oprit begeeft, sturen wij hulp. Als u niet meer in uw auto kunt (omdat de sleutels in de auto liggen) en als de pechverhelping niet onmiddellijk mogelijk is, dan krijgt u een tijdelijke vervangwagen. In België kunt u deze tot 15 dagen lang gebruiken en in het buitenland 5 dagen. Bel ons gewoon even op voor assistentie. U hoeft maximaal drie kwartier te wachten op de pechverhelping. Doe uw fluovestje aan, ontspan u en laat de rest aan ons over.