Vrije tijd

31 augustus 2017

Hoe verbeteren geconnecteerde toestellen ons dagelijkse leven?

We proberen allemaal om onze tijd te optimaliseren, om meer en gemakkelijker te communiceren en om in elke soort situatie de controle te bewaren. Geconnecteerde toestellen helpen ons hierbij en hebben een steeds grotere invloed op ons dagelijks leven. Soms onder de vorm van simpele gadgets, soms ingrijpende innovaties. Hoe vergemakkelijken deze geconnecteerde toestellen ons leven?

Wat zijn geconnecteerde toestellen?

Geconnecteerde toestellen zijn apparaten die informatie delen met een computer, een tablet, een smartphone of een ander apparaat. U kunt hen bijvoorbeeld besturen met uw smartphone dankzij een data-overdracht-systeem. Dat systeem geeft de intelligente applicatie de nodige informatie.

Het concept van geconnecteerde toestellen, beter gekend als ‘Internet of Things (IoT)’, is ontstaan in 1994, maar heeft vooral de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Deze toestellen maken u het leven makkelijker en geven u de kans om met uw smartphone uw omgeving te controleren en te monitoren. Zo kunt u bijvoorbeeld vanop afstand de temperatuur van uw woning regelen, zien hoeveel calorieën u opneemt en verbrandt gedurende de dag en zelfs uw hartslag controleren. Mooie uitvindingen dus, die ons recht in de toekomst projecteren!

Uw smartwatch kan uw gezondheid verbeteren

De bekendste geconnecteerde toestellen zijn smartwatches, intelligente horloges die veel meer doen dan enkel de tijd aangeven. Het zijn geminiaturiseerde computers die u bijvoorbeeld toelaten om ratio’s, berekeningen en evolutiecurven te bekijken van uw aantal stappen per dag, uw hartslag of uw aantal uren slaap. Sommige armbanden kunnen zelfs uw blootstelling aan de zon combineren met uw huidtype, en raden u aan wanneer het tijd is om zonnecrème te smeren.

Geconnecteerde toestellen kunnen ook alledaagse gebruiksvoorwerpen zijn. Er bestaat een heel gamma geconnecteerde toestellen die u helpen om terug te beginnen sporten: intelligente fitnessmat, intelligente shorts, intelligente schoenen … Keuze te over! Maar de innovatie stopt hier niet: sensoren die de weeën van zwangere vrouwen volgen of die slachtoffers van de ziekte van Parkinson helpen herstellen, patches om oudere mensen te lokaliseren en te weten wanneer deze gevallen zijn … Het aanbod is groot en iedereen kan een geconnecteerd toestel vinden dat bij zijn behoeften past. Het is dus perfect mogelijk dat we in de toekomst onze gezondheid nauwkeurig bijhouden in een app!

"Het is dus mogelijk dat in de toekomst uw gezondheid nauw verbonden zal zijn met uw smartphone."

Bedien uw toestellen met domotica

De laatste tijd wordt er veel over domotica gepraat. Veel retailers hebben producten ontwikkeld om van uw huis een nog comfortabelere plek te maken. U kunt de verlichting, uw robotstofzuiger of zelfs de verwarming van uw woning regelen met enkele tikken op uw smartphone. Deze producten zijn gemakkelijk te gebruiken: wanneer u een geconnecteerd toestel koopt, volstaat het om de corresponderende applicatie te downloaden en te installeren.

Geconnecteerde toestellen maken uw huis trouwens niet enkel comfortabeler, maar ook veiliger. Er is een heel gamma aan applicaties die u bijvoorbeeld de mogelijkheid geven om bewakingscamera’s te controleren, alarmen te laten afgaan of zelfs om de toegang tot uw woning te regelen door een herkenningssysteem met vingerafdrukken. Deze applicaties geven u zo de mogelijkheid om uw huis te bewaken en te beschermen op ieder moment. Handig, niet?

Hoe connecteren we in de toekomst?

De wereldbevolking wordt steeds meer verbonden. De geconnecteerde toestellen zullen naar verwachting exponentieel toenemen in de komende jaren en steeds meer innovatieve diensten aanbieden. Toekomstige tendensen moeten zich in de eerste plaats focussen op twee domeinen: de gezondheid en de duurzame ontwikkeling.

Wat de gezondheidssector betreft, ligt het accent op het corrigeren van handicaps en op gepersonaliseerde hulp voor zieke patiënten. Denk bijvoorbeeld aan virtual reality-brillen die blinden een alternatief kunnen bieden, net zoals intelligente protheses hun intrede zullen doen om verloren ledematen te vervangen. Geconnecteerde toestellen voor dyslectici, mensen met diabetes of mensen met autisme kunnen de opvolging van de patiënt verzekeren met behulp van telegeneeskunde.

In de wereld van duurzame ontwikkeling focussen veel start-ups zich op energiebesparing. Er bestaan bijvoorbeeld al geconnecteerde toestellen die uw water- en elektriciteitsverbruik meten en vergelijken met het nationale gemiddelde. Er bestaan ook geconnecteerde lampen waarvan de verlichtingscycli beheerd worden via een smartphone, geconnecteerde thermostaten waarvan de temperatuur kan worden aangepast met een app en zelfs intelligente elektriciteitsnetwerken. Het zijn stuk voor stuk mooie uitvindingen die ons leven radicaal zullen veranderen!

En een geconnecteerde bank?

De geconnecteerde toestellen vergemakkelijken uw leven door gebruik te maken van apps. Onze ING Smart Banking-app doet hetzelfde met uw financiën. Via de app checkt u al uw rekeningen waar en wanneer u maar wil. Zo blijft er meer tijd over voor de leuke dingen!


Ontdek het op Google Play

Downloaden op de App Store


Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be