Vrije tijd

15 maart 2017

Realiseer al uw plannen met een lening op afbetaling

Wilt u een nieuwe tv? Of een nieuwe wasmachine? Een lange gezinsreis maken of het huwelijk van uw dromen plannen? Met een lening op afbetaling kunt u deze plannen financieren zonder uw geldreserve aan te spreken. We leggen u hier uit wat die lening inhoudt en welke vormen er zijn.

De voordelen van een lening op afbetaling:
  • Gemakkelijk aan te vragen

  • vaste rentevoet

  • Looptijd en geleend bedrag afhankelijk van uw behoeften en uw financiële mogelijkheden

Wat is een lening op afbetaling

Een lening op afbetaling, ook wel een persoonlijke lening genoemd, maakt het mogelijk om allerlei plannen te financieren. Dat is handig als u door onvoorziene omstandigheden ineens extra geld nodig hebt of als u voor uitgaven staat die uw budget overschrijden. Met een persoonlijke lening hoeft u in zulke situaties uw geldreserve niet aan te spreken.

Een persoonlijke lening bestaat uit drie onderdelen:
  • Het geleende bedrag: de bedragen die voor dit type krediet mogelijk zijn, beginnen laag (vanaf € 2000) en kunnen, afhankelijk van hoeveel u kunt terugbetalen, oplopen tot meer dan € 100.000.
  • De looptijd: die wordt vastgesteld bij het sluiten van de kredietovereenkomst en is afhankelijk van het geleende bedrag. De looptijd is ook afhankelijk van wat uw bank toestaat, binnen de grenzen van de regelgeving.
  • Het rentepercentage dat van toepassing is op het geleende bedrag: dit percentage staat vast, net zoals uw maandelijkse aflossingen. U weet dus gedurende de hele looptijd van uw overeenkomst precies hoeveel u moet terugbetalen. Geen verrassingen, u blijft baas over uw budget.

Goed om te weten: het verschil tussen een persoonlijke lening (zonder specifiek doel) en een lening met een bepaald doel

In beide gevallen wordt het geld gebruikt, maar bij een lening met een bepaald doel moet u een factuur of een offerte voorleggen, bijvoorbeeld voor een auto- of renovatielening.

Het rentepercentage op een lening zonder specifiek doel is vaak voordelig: het is niet zo laag als het percentage op een lening met een bepaald doel (bijvoorbeeld een auto- of renovatielening), maar over het algemeen wel veel lager dan dat van een kredietlijn.

Verplichtingen en rechten

Zoals bij elke overeenkomst die u juridisch bindt, hebt u bij een lening op afbetaling verplichtingen en rechten.

Verplichtingen

Als u de lening aanvraagt, moet u de kredietgever eerlijk informeren over uw financiële situatie en het doel van uw lening. Gedurende de hele looptijd van de kredietovereenkomst moet u terugbetalen volgens de overeengekomen voorwaarden.

Goed om weten:

Sinds 2003 worden in België, als maatregel tegen te hoge schulden, alle kredietovereenkomsten geregistreerd bij de Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP) van de Nationale Bank van België.

Rechten

Als consument hebt u allereerst recht op advies van de kredietgever. Hij of zij moet u na beoordeling van uw financiële situatie en uw plan helpen bij het bepalen van het soort krediet dat het beste bij u past (lening met of zonder een bepaald doel, geldreserve enz.), en het te lenen bedrag.

U hebt ook recht op volledige en gedetailleerde informatievoordat u zich bindt. Concreet betekent dat het volgende:

  • Van de kredietgever moet u een SECCI-formulier krijgen, dat u thuis kunt doornemen of kunt gebruiken om andere kredietvoorstellen te vergelijken. Dit formulier is bedoeld om u te informeren. De belangrijkste kenmerken (het rentepercentage, de looptijd en het bedrag van de maandelijkse aflossingen) worden erin vermeld. U hoeft het formulier echter niet te ondertekenen, en u bent ook niet verplicht om een krediet aan te gaan.
  • Op uw verzoek moet de kredietgever u ook een concept van de overeenkomst verstrekken en moet hij u alle onderdelen daarvan uitleggen. Na deze uitleg moet het u duidelijk zijn welk soort krediet u aangaat, wat het terugbetalingsplan is en wat de gevolgen zijn als u niet terugbetaalt.


Nadat u de overeenkomst hebt ondertekend, hebt u vanaf de datum van ondertekening recht op een bedenktermijn van 14 dagen.

Wanneer u het bedrag uiteindelijk ontvangt, kunt u op elk moment besluiten het vervroegd terug te betalen. In dat geval kan de kredietgever u echter wel een wederbeleggingsvergoeding opleggen, waarvan de hoogte is gereguleerd en gemaximeerd.

En nu?


Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be