Vrije tijd

1 oktober 2020

Creatief met crisis: hoe kan je een extraatje verdienen?

Tijdens de lockdown begonnen heel wat Belgen met een nieuwe bezigheid. Voor sommigen betekende dit zelfs het begin van een extra inkomstenbron. Zoals voor Philip.

Tijdens de lockdown hadden heel wat mensen het plots heel erg druk. Anderen hadden dan weer plots heel veel vrije tijd.

Je boekenkast eerst in alfabetische volgorde rangschikken, dan volgens de kleur van de kaft en dan volgens het aantal bladzijden per boek? Daarmee kon je vast wel een paar uur vullen … tot de verveling opnieuw toesloeg. Heel wat Belgen pikten dan ook al snel een (nieuwe) volwaardige bezigheid op. Spaans leren, breien, gamen, hiphop dansen, gedichten schrijven, joggen …

Als het kriebelt ...

Voor sommigen betekende het zelfs een extra inkomstenbron, zoals voor Philip Vanoutrive. Hij is al bijna zijn hele carrière aan de slag als journalist, auteur en vooral als freelance fotograaf (Philip kaapte al eens de eerste prijs weg voor de World Press Photo in de categorie natuur - zeg maar de Oscars van de foto’s). Maar toen het land plots op slot ging in maart, stopten ook al zijn opdrachten. “Even op zetel uitblazen is fijn. Maar maanden met de duimen draaien: dat leek me niet zo’n goed idee”, lacht hij. “Tijdens de lockdown begonnen mijn handen te jeuken om creatief bezig te zijn. Heel behoedzaam begon ik de lege dagen op te vullen met het maken van hebbedingetjes, zoals een lichtgevende maan voor mijn oudste kleindochter. Vroeger had ik leren lassen, dus dat kwam goed van pas.”

Extraatje verdienen

Enkele van zijn creaties zwierde hij een paar maanden geleden op Facebook, om even aan de wereld te laten tonen hoe hij zijn dagen vulde. Al snel kreeg Philip heel wat positieve reacties, én zelfs een bod voor Nestor, een van zijn werken. “Op die manier zag ik ook een extra inkomstenbron ontstaan."

Philip verdiept zich nu verder in het maken van bijzondere mobielen. Ondertussen ligt er al een reeks ontwerpen klaar, zoals lichtsculpturen van hout en staal. Tussen het lassen, plooien en zagen door werkt hij ook aan een website om zijn werken te etaleren.

Een man maakt een sculptuur.

Philip Vanoutrive vulde de lege dagen op met het maken van hebbedingetjes.

Een blijvertje

“Nagenoeg al mijn materiaal en gereedschap bestel en betaal ik online. Browsen doe ik vooral op mijn smartphone, maar bestellen en afrekenen doe ik liever op een vaste computer. Niet omdat ik een smartphone niet veilig vind om te betalen, maar een groter scherm vind ik net iets fijner. Of het nu op een smartphone, tablet of computer is: ik kan steeds goed het overzicht bewaren tussen wat er binnenkomt en buitengaat.”

Ondertussen lopen de foto-opdrachten weer stilaan binnen. “Al weet ik zeker dat dit een blijvertje wordt”, glimlacht Philip.

3 tips om ook geld te verdienen met je hobby

  • Via sociale media kan je laten zien waar je mee bezig bent. Post je creaties en check waar veel positieve reacties op komen.
  • Verkoop je producten via een eigen website of webshop, of via bestaande websites zoals Etsy (en vergeet niet de link naar je webwinkel te plaatsen op je sociale media).
  • Verkoop je meer dan enkel aan je ouders of beste vriend? Kijk om zelfstandige in bijberoep te worden. Dan kan je meteen ook de kosten voor je hobby inbrengen als beroepskosten!

Ook makkelijk je geldzaken online beheren?

Welke plannen en dromen je ook hebt: met de ING Lion Account ben je goed vertrokken.

  • Je doet je verrichtingen waar en wanneer je wil, op je smartphone, tablet of computer. Met de ING Banking app heb je jouw bank altijd bij je. Even je saldo checken, geld op je spaarrekening zetten of een rekening betalen: de app kan het. Voor particuliere en zakelijke rekeningen.
  • Je houdt perfect het overzicht over je budget, inkomsten, uitgaven, beleggingen, verzekeringen ...
  • In de doe-het-zelf-zone regel je al je bankzaken: van doorlopende opdrachten tot het aanpassen van je limieten.
  • Een ING Lion Account is gratis voor de eerste rekeninghouder.
  • Rekening bij een andere bank? We regelen de overstap voor jou.