Vrije tijd

Elektrische fiets: financieel interessant

De elektrische fiets is populairder dan ooit! Maar is ze voor iedereen toegankelijk? Heb je nog enkele twijfels over het kostenplaatje? Ontdek hier enkele tips om geld te besparen.

Heel wat mensen hebben de voordelen ontdekt van de (elektrische) fiets om naar het werk te gaan: fietsen is uitstekend voor lichaam en geest, het is een oplossing voor het fileleed en het is ook nog goed voor de portemonnee! Een elektrische fiets is best een fikse investering, maar wel één die snel rendeert. Hoeveel kost een elektrische fiets? Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt? Hoe financier je je fiets? Hieronder lees je hoe je kan besparen op de aankoopprijs van een elektrische fiets.

Ga voor een elektrische fiets op maat

Een elektrische fiets vind je in alle vormen en maten. Ook de prijs is heel uiteenlopend. Een standaard elektrische fiets kost 800 tot 6.000 euro. Voor een speed pedelec betaal je tussen de 3.000 en 10.000 euro, en een gemiddelde bakfiets kost zo’n 3.800 euro. Dit zijn fikse bedragen, maar als je gericht op zoek gaat naar een elektrische fiets op jouw maat, dan betaal je niet voor overbodige toeters en bellen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Welke elektrische fiets past bij mijn woon-werktraject?
 • Naar welk model ben ik op zoek?
 • Heb ik echt de allernieuwste snufjes nodig (die ik wellicht weinig of nooit zal gebruiken)?
 • Een actieradius van 200 km klinkt aantrekkelijk, maar ga ik werkelijk zo ver fietsen?

Financier slim met fietsvergoeding en lening

Als je de aankoop van je elektrische fiets slim aanpakt, dan verdien je de aankoopprijs op korte termijn terug.

 • Steeds meer werkgevers zetten in op een sterk welzijnsbeleid. Daarom belonen ze hun fietsende personeelsleden met een fiscaal en sociaal vrijgestelde fietsvergoeding van 0,24 euro per afgelegde kilometer. Hieronder vallen woon-werkverplaatsingen en professionele verplaatsingen. Vraag ernaar bij je werkgever.
 • Via je bank kan je tegenwoordig interessante leningen aangaan, specifiek voor ecologische aankopen zoals een elektrische fiets. Deze leningen hebben een korte looptijd en een lage rentevoet.

Een praktijkvoorbeeld:

Stel: je woon-werktraject is 30 km heen en terug. Je werkgever geeft een fietsvergoeding van 0,24 euro per kilometer. Om de fiets te kopen, neem je een lening van 2 jaar, voor een bedrag van 2.500 euro, en aan een rentevoet en JKP van 2,75 % (ING Fietslening). Zo zien de kosten en baten er dan uit over één jaar:

 • Je ontvangt een fietsvergoeding van 0,24 euro x 30 km, ofwel 7,2 euro per dag. Fietst je 200 dagen per jaar naar het werk, dan strijk je een mooi (belastingvrij) bedrag op van 1.440 euro.
 • De afbetaling van je lening bedraagt 107,14 euro per maand, en dus 1.285,86 euro per jaar.

Je maandelijkse aflossing is in dit geval lager dan het bedrag van je fietsvergoeding. Je betaalt elke maand 107,14 euro en je ontvangt gemiddeld 120 euro. Op minder dan 2 jaar heb je je investering in een milieuvriendelijke elektrische fiets terugverdiend en je lening afbetaald. In feite is je besparing nog groter, want je zal ook in je vrije tijd meer de fiets gebruiken en dus dure brandstofkosten voor de auto besparen. En die fietsvergoeding blijft uiteraard doorlopen als je de fiets blijft gebruiken om naar het werk te gaan.

Hoe vind je de beste koop?

De voorbije jaren werden elektrische fietsen steeds populairder. Hierdoor is de markt enorm gegroeid en de keuze groot. Gevolg: de concurrentie zwengelt aan, en de eindklant kan daarvan profiteren. Enkele praktische tips:

 • Ga op bezoek bij je lokale fietshandelaar en check interessante spaar- en tegoedacties. Als mooie extra steun je de lokale handel.
 • Stel je aankoop nog even uit als een interessante promotie op komst is.
 • Koop niet te snel de nieuwste elektrische fiets uit de etalage. Het model van een jaar eerder met quasi dezelfde kenmerken kost al snel enkele honderden euro’s minder.
 • Koop een tweedehands elektrische fiets waarvan je de batterij kunt vervangen.
 • Vervang je (tweede) wagen. Zo bespaar je meteen op belastingen, controle en parkeerkosten.

Klaar om je twijfel om te zetten in daden?