Vrije tijd

5 familiefilms om met je kroost over geld te praten

Nood aan inspiratie voor een filmavondje met het hele gezin? Deze 5 films bieden boeiende levenslessen over geld en financiën, zonder ook maar één trader te tonen of de werking van de beurs uit te leggen. Waar staat de popcorn?

Geld, financiële zelfstandigheid, solidariteit, besparen … Het zijn thema’s uit het dagelijkse leven die vaak aan bod komen in de filmwereld. Meer dan eens met een al dan niet verborgen levensles. Ook deze films voor het hele gezin bevatten allemaal wijze levenslessen. Weet jouw kroost ze te vinden?

Op het programma:

  • Aladdin (1992)
  • The Pursuit of Happyness (2006)
  • Up (2009)
  • Coming to America (1988)
  • Cool Runnings (1993)

Veel kijkplezier!

1. Aladdin (1992)

Deze grote tekenfilmklassieker vol humor vertelt de avonturen van Aladdin, een bedelende weesjongen die de magische wonderlamp van de Geest vindt. Wanneer hij halsoverkop verliefd wordt op prinses Jasmine, vermomd hij zich in de rijke prins Ali om met haar te kunnen trouwen. Geld en prestige maken de man, of in dat geval jongen, echter niet. Pas wanneer Aladdin zichzelf is, weet hij het hart van Jasmine te veroveren. En na een hele rits grappen en grollen natuurlijk!

2. The Pursuit of Happyness (2006)

Happyness maken we kennis met Chris Gardner, gespeeld door Will Smith, een berooide, werkloze vader die zich weert als een duivel in een wijwatervat om er weer bovenop te komen, ondanks talloze en financiële moeilijkheden. Een eerste onbetaalde stage zal de deuren openen naar de baan die hij nodig heeft. Een mooi voorbeeld van zelfopoffering om financiële zelfstandigheid te bereiken.

3. Up (2009)

Nog een animatiefilm die een groot succes heeft gekend. We kennen allemaal het onvergetelijke beeld van het huisje dat opstijgt, omhooggetrokken door de vele kleurige ballonnen. Maar herinner jij je zijn bewoners Carl en Ellie nog? Het was hun grote droom om de watervallen samen te bezoeken. Ze hadden geld opzijgezet voor deze reis, maar jammer genoeg heeft het noodlot hen gedwongen dit appeltje voor de dorst vroegtijdig op te eten en hun droom naar later te verschuiven. De film vormt een perfecte aanleiding voor een gesprekje over het nut van sparen voor later.

4. Coming to America (1988)

Prins Akeem (Eddie Murphy) is de erfgenaam van het fictieve koninkrijk Zamunda, een extreem rijk Afrikaans land. Als Akeem het gearrangeerde huwelijk van zijn ouders weigert, besluit hij te vertrekken om de liefde van zijn leven te zoeken … in New York! Omdat hij een echtgenote wil vinden die van hem houdt om wie hij werkelijk is, geeft hij zich uit voor een arme man. Het is de start van een nieuw leven waarin hij hard moet werken voor zijn financiële zelfstandigheid. Zal hij de vrouw van zijn hart vinden?

5. Cool Runnings (1993)

Dit is het waargebeurde en dolgedraaide verhaal van vier Jamaicanen die beslissen om deel te nemen aan de bobsleewedstrijd van de Olympische Spelen in Calgary in 1998. Zonder budget, materiaal noch ervaring starten de vier mannen tal van activiteiten op om de nodige fondsen in te zamelen: Sanka gaat zingen, Yul armworstelen en Junior verkoopt zijn wagen. Zal dat volstaan om naar Calgary te trekken en daar te scoren? In elk geval toont het aan dat een gebrek aan budget je niet hoeft tegen te houden om je wildste dromen na te jagen!

En na de eindgeneriek?