Vrije tijd

Je eerste auto kopen: een handige checklist

Rijbewijs of niet: veel mensen dromen van een eigen auto. Het is echter niet zo makkelijk om een wagen te kiezen… Nieuw of tweedehands? Benzine of diesel? En wat is je budget? Hier zijn enkele tips om je te helpen jouw eerste auto te kopen.

1. Je rijbewijs

Verlang je ernaar om met je bolide te gaan cruisen, maar heb je nog geen rijbewijs? Geen zorgen, als alles goed verloopt, heb je maar enkele maanden nodig om te slagen. Vergeet niet dat het behalen van je rijbewijs wel een bepaald budget vraagt. Bij een rijschool moet je rekening houden met het inschrijvingsgeld, de rijschoolverzekering, de praktijklessen en de examens, wat je samen zo’n € 1.200 tot € 1.900 zal kosten. Je kunt deze kosten flink verminderen door te kiezen voor vrije begeleiding. Wat moet je dan nog betalen?

 • Theorie-examen: € 15
 • Praktijkexamens: € 41
 • Je voorlopig rijbewijs: € 25 (afhankelijk van de gemeente)
 • Cursus van je begeleider: € 20
 • Je officieel rijbewijs: € 25 (afhankelijk van de gemeente)

2. Nieuw of tweedehands?

Bij het kopen van een nieuwe auto speelt het budget een belangrijke rol in de keuze van het model en de leeftijd van het voertuig. Je hebt gelukkig twee opties: een nieuwe of tweedehands wagen kopen. Als je kiest voor een nieuwe wagen, dan kan je zowel de kleur, de motor als andere opties zelf uitkiezen. Als je echter kiest voor een tweedehandsmodel, net als 90% van alle nieuwe bestuurders, dan hoef je veel minder geld neer te leggen.

Goed om te weten

Een handige manier om geld te besparen op je eerste wagen, is kiezen voor een directiewagen. Dit is een voormalige bedrijfswagen die een bedrijf ter beschikking heeft gesteld aan een werknemer voor een korte periode om daarna door te verkopen. De auto heeft maar weinig kilometers op de teller, waardoor ze worden gezien als een tweedehandsauto van minder dan twee jaar. Daardoor geniet je van de voordelige rentevoeten van een jonge tweedehandswagen op je autolening.

3. Het model

Uiteraard is dit nog maar de aankoop van je eerste auto, maar het loont om jezelf van te voren af te vragen hoe je de auto gaat gebruiken. Zit je dagelijks achter het stuur of ga je maar af en toe de baan op? Denk eraan dat je als beginnende bestuurder vaak meer risico loopt op een kleine botsing.


Ook het type brandstof is belangrijk in je keuze. Hoe meer je rijdt (vanaf 30.000 km / jaar), hoe voordeliger het is om een diesel in plaats van benzine te nemen. Diesel is daarentegen slechter voor het milieu, dus je kunt best alle factoren in overweging nemen voordat je tot een keuze komt.

5. De financiering

Je financiering hangt af van de gekozen auto. Het gemiddelde budget voor een startersauto is ongeveer € 3.000.


Met een autolening betaal je de koopprijs beetje bij beetje terug, verspreid over minimaal 6 maanden. Op deze manier kan je je spaarpot wat vrijwaren, wat bijvoorbeeld in noodgevallen erg nuttig kan zijn.

"Het gemiddelde budget voor een startersauto is ongeveer € 3.000"

4. Bijkomende kosten

Wanneer je een auto koopt, moet je rekening houden met extra kosten. Je kunt de volgende bijkomende uitgaven verwachten:

 • De registratiebelasting, waarvan de exacte kosten afhankelijk zijn van de regio, je leeftijd en het vermogen (pk) van de auto.
 • Brandstofkosten, die worden bepaald door het type brandstof van uw auto en het gemiddelde verbruik van het model van je wagen.
 • Je autoverzekering, die per maand kan worden betaald, of via een jaarlijkse premie. Het premiebedrag is afhankelijk van het type voertuig, je profiel (woonplaats, leeftijd, etc.) en voorgeschiedenis.
 • De belasting op inverkeerstelling die je betaalt bij ingebruikname van je auto en de jaarlijkse verkeersbelasting. Deze laatste varieert gemiddeld tussen € 120 en € 800.
 • De standaard technische controle van € 31,70 die je moet laten uitvoeren vanaf het vijfde jaar.
 • De verplichte veiligheidskit, die ongeveer € 15 kost.

En nu?

Wil je weten hoeveel het kost om je auto te financieren bij ING?Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.beLet op, geld lenen kost ook geld!