Vrije tijd

1 juli 2019

Je eerste auto kopen: een handige checklist

Rijbewijs of niet: veel mensen dromen van een eigen auto. Het is echter niet zo makkelijk om een wagen te kiezen… Nieuw of tweedehands? Benzine of diesel? Een wat je is budget? Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste keuze te maken.

1. Je rijbewijs

Verlang je ernaar om met je bolide te gaan cruisen, maar heb je nog geen rijbewijs? Geen zorgen, als alles goed verloopt, heb je maar enkele maanden nodig om te slagen. Vergeet niet dat het behalen van je rijbewijs wel een bepaald budget vraagt. Bij een rijschool moet je rekening houden met het inschrijvingsgeld, de rijschoolverzekering, de praktijklessen en de examens, wat je samen zo’n € 1.200 tot € 1.900 zal kosten. Je kunt deze kosten flink verminderen door te kiezen voor vrije begeleiding. Zo moet je alleen nog de theorie- en praktijkexamens betalen, wat respectievelijk eenmalig € 15 en € 60 kost.

2. Nieuw of tweedehands?

Bij het kopen van een nieuwe auto speelt het budget een belangrijke rol in de keuze van het model en de leeftijd van het voertuig. Je hebt gelukkig twee opties: een nieuwe of tweedehands wagen kopen. Als je kiest voor een nieuwe wagen, dan kan je zowel de kleur, de motor als andere opties zelf uitkiezen. Als je echter kiest voor een tweedehandsmodel, net als 90% van alle nieuwe bestuurders, dan hoef je veel minder geld neer te leggen. Weet dat de gemiddelde tweedehandsauto in België een grijze VW Golf is van 8 jaar en 4 maanden.

Goed om te weten

Een handige manier om geld te besparen op je eerste wagen, is kiezen voor een directiewagen. Dit is een voormalige bedrijfswagen die een bedrijf ter beschikking heeft gesteld aan een werknemer voor een korte periode om daarna door te verkopen. De auto heeft maar weinig kilometers op de teller, waardoor ze worden gezien als een tweedehandsauto van minder dan twee jaar. Daardoor geniet je van de voordelige rentevoeten van een jonge tweedehandswagen op uw autolening.

3. Het model

Uiteraard is dit nog maar je eerste auto, maar het loont om jezelf van te voren af te vragen hoe je de auto gaat gebruiken. Zal je de auto dagelijks gebruiken of slechts af en toe? Vergeet niet dat je als beginnend bestuurder een grotere kans maakt op kleine botsingen.

Ook het type brandstof is belangrijk in je keuze. Hoe meer je rijdt (vanaf 30.000 km / jaar), hoe voordeliger het is om een diesel in plaats van benzine te nemen. Diesel is daarentegen slechter voor het milieu, dus je kunt best alle factoren in overweging nemen voordat je tot een keuze komt.

4. Bijkomende kosten

Zoals eerder vermeld, moet je rekening houden met extra kosten wanneer je een auto koopt. Je kunt de volgende bijkomende uitgaven verwachten:

  • De registratiebelasting, waarvan de exacte kosten afhankelijk zijn van de regio, je leeftijd en het vermogen (pk) van de auto.
  • Brandstofkosten, die worden bepaald door het type brandstof van uw auto en het gemiddelde verbruik van het model van je wagen.
  • Je autoverzekering, die per maand kan worden betaald, of via een jaarlijkse premie. Het premiebedrag is afhankelijk van het type voertuig, je profiel (woonplaats, leeftijd, etc.) en voorgeschiedenis.
  • De belasting op inverkeerstelling die je betaalt bij ingebruikname van je auto en de jaarlijkse verkeersbelasting. Deze laatste varieert gemiddeld tussen € 120 en € 800.
  • De standaard technische controle van € 31.70, die je moet laten uitvoeren vanaf het vijfde jaar.
  • De verplichte veiligheidskit, die ongeveer € 15 kost.
5. De financiering

Afhankelijk van de gekozen auto, kan je meerdere financieringsopties overwegen. Het gemiddelde budget voor een startersauto is ongeveer € 3.000. Een nieuwe auto is echter een ander verhaal: de auto en de verzekering zijn veel duurder. Je zal namelijk een omniumverzekering willen afsluiten om jouw auto zo goed mogelijk te beschermen tegen alle onheil, maar de prijs hiervan is niet erg toegankelijk voor jonge automobilisten.

Wel kan je in zo’n geval je nieuwe auto financieren met een autolening van 100% of zelfs 110%. Een autolening van 110% zorgt ervoor dat je extra kosten kunt dekken, zoals de belasting op inverkeerstelling en de autoverzekering. Met een autolening betaal je de koopprijs beetje bij beetje terug, verspreid over minimaal 6 maanden. Op deze manier kan je je spaarpot wat vrijwaren, wat bijvoorbeeld in noodgevallen erg nuttig kan zijn.

"Het gemiddelde budget voor een startersauto is ongeveer € 3.000"
En nu?

Wil je weten hoeveel het kost om je auto te financieren met een autolening van ING?Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be