Vrije tijd

11 September 2017

Koop uw eerste auto: een handige checklist

Kunt u niet wachten om de weg op te gaan? Of u nu al een rijbewijs hebt of niet, u droomt ervan achter het stuur van uw eerste auto te zitten. Het is echter niet zo makkelijk om een wagen te kiezen… Nieuw of tweedehands? Benzine of diesel? Een klein budget of een grotere langetermijninvestering? Hier zijn enkele tips om u te helpen de juiste keuze te maken.

1. Uw rijbewijs

Verlangt u ernaar om met uw bolide te gaan cruisen, maar hebt u nog geen rijbewijs? Geen zorgen, als alles goed verloopt, hebt u maar enkele maanden nodig om te slagen. Vergeet niet dat het behalen van het rijbewijs wel een bepaald budget vraagt. Bij een rijschool moet u rekening houden met het inschrijvingsgeld, de rijschoolverzekering, de praktijklessen en de examens, wat u samen zo’n € 900 tot € 1.200 zal kosten. U kunt deze kosten flink verminderen door te kiezen voor vrije begeleiding. Zo moet u alleen nog de theorie- en praktijkexamens betalen, wat respectievelijk eenmalig € 15 en € 36 kost.

2. Nieuw of tweedehands?

Bij het kopen van een nieuwe auto speelt het budget een belangrijke rol in de keuze van het model en de leeftijd van het voertuig. U hebt gelukkig twee opties: een nieuwe of tweedehands wagen kopen. Als u kiest voor een nieuwe wagen, dan kunt u zowel de kleur, de motor als andere opties zelf uitkiezen. Als u echter kiest voor een tweedehandsmodel, net als 90% van alle nieuwe bestuurders, dan hoeft u veel minder geld neer te leggen. Weet dat de gemiddelde tweedehandsauto in België een grijze VW Golf is van 8 jaar en 4 maanden.

Goed om te weten

Een handige manier om geld te besparen op uw eerste wagen, is door te kiezen voor een directiewagen. Dit is een voormalige bedrijfswagen die een bedrijf ter beschikking heeft gesteld aan een werknemer voor een korte periode om daarna door te verkopen. De auto heeft maar weinig kilometers op de teller, waardoor ze worden gezien als een tweedehandsauto van minder dan twee jaar. Daardoor geniet u van de voordelige rentevoeten van een jonge tweedehandswagen op uw autolening.

3. Het model

Uiteraard is dit nog maar uw eerste auto, maar het loont om uzelf van te voren af te vragen hoe u de auto gaat gebruiken. Zal u de auto dagelijks gebruiken of slechts af en toe bovenhalen? Vergeet niet dat u als beginnend bestuurder een grotere kans maakt op kleine botsingen.

Ook het type brandstof is belangrijk in uw keuze. Hoe meer u rijdt (vanaf 30.000 km / jaar), hoe voordeliger het is om een diesel in plaats van benzine te nemen. Diesel is daarentegen slechter voor het milieu, dus u kunt best alle factoren in overweging nemen voordat u tot een keuze komt.

4. Bijkomende kosten

Zoals eerder vermeld, moet u rekening houden met extra kosten wanneer u een auto koopt. U kunt de volgende bijkomende uitgaven verwachten:

  • De registratiebelasting, waarvan de exacte kosten afhankelijk zijn van uw regio en de leeftijd en het vermogen (pk) van de auto.
  • Brandstofkosten, die worden bepaald door het type brandstof van uw auto en het gemiddelde verbruik van uw model.
  • Uw autoverzekering, per maand kan worden betaald, of via een jaarlijkse premie. Het premiebedrag is afhankelijk van het type voertuig, uw profiel (woonplaats, leeftijd, etc.) en voorgeschiedenis.
  • De belasting op inverkeerstelling die u betaalt bij ingebruikname van uw auto en de jaarlijkse verkeersbelasting. Deze laatste varieert gemiddeld tussen € 180 en € 500.
  • De standaard technische controle van € 30,6, die u moet laten uitvoeren vanaf het vijfde jaar.
  • De verplichte veiligheidskit, die ongeveer € 15 kost.
5. De financiering
"Het gemiddelde budget voor een startersauto is ongeveer € 2.000"

Afhankelijk van de gekozen auto, kunt u meerdere financieringsopties overwegen. Het gemiddelde budget voor een startersauto is ongeveer € 2.000. Een nieuwe auto is echter een ander verhaal: de auto en de verzekering zijn veel duurder. U zal namelijk een omniumverzekering willen afsluiten om uw auto zo goed mogelijk te beschermen tegen alle onheil, maar de prijs hiervan is niet erg toegankelijk voor jonge automobilisten.

Wel kunt u in zo’n geval uw nieuwe auto financieren met een autolening van 100% of zelfs 110%. Een autolening van 110% zorgt ervoor dat u extra kosten kunt dekken, zoals de belasting op inverkeerstelling en de autoverzekering. Met een autolening betaalt u de koopprijs beetje bij beetje terug, verspreid over minimaal 6 maanden. Op deze manier kunt u uw spaarpot wat vrijwaren, wat bijvoorbeeld in noodgevallen erg nuttig kan zijn.

En nu?

Wilt u weten hoeveel het kost om uw auto te financieren met een autolening van ING?


Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be