Vrije tijd

Uw koffers écht efficiënt inpakken? Dat doet u zo.

Of het nu voor een vakantie of voor uw volgende business trip is: bij reizen hoort helaas ook het inpakken van uw valiezen. En daarbij zit uw koffer altijd sneller vol dan u zou willen. Met deze tips pakt u uw spullen zo compact mogelijk in, zodat u alles kan meenemen wat u nodig hebt. Of extra ruimte overhoudt voor leuke souvenirs, natuurlijk!

1. Verzamel alles op uw bed

Pak dus niet meteen uw halve kleerkast in. Leg eerst alles wat u mee wilt hebben op uw bed, alvorens de koffer erbij te pakken. Denk aan elk moment van de dag en elke situatie, maar vooral ook in functie van de vakantiebestemming en wat u daar allemaal gaat doen. Hierbij kan een checklist nuttig zijn.

2. Wat neemt u mee? En wat niet?

Vervolgens gaan we grondig ziften. Ongeveer een derde van wat u op uw bed legde, is namelijk overbodig. En als u dat allemaal optelt, betekent dat flink wat plaats en gewicht. Stel uzelf dus bij elk item de vraag of u het echt nodig hebt op vakantie. Zijn vijf T-shirts nodig voor een korte citytrip? Hebt u echt een tweede trui nodig tijdens uw strandvakantie? Alles waar u ook maar een beetje aan twijfelt, neemt u weg.

Tip

Denk hierbij ook niet na over worstcasescenarios. Tenzij u een trektocht in een afgelegen gebied maakt, zijn er namelijk winkels genoeg ter plaatse.

3. En dan: rollen maar!

Nu u exact hebt bepaald wat in de koffer moet, kan het inpakken bijna beginnen. Een gouden tip: rol T-shirts, jurkjes en dunne broeken vooraf op. Zo pakt u minder lucht in en kunt u makkelijk gaten opvullen. Bovendien blijft uw kleding ook heerlijk kreukvrij.

Probeer elke ruimte van uw valies goed te benutten. Rol bijvoorbeeld ook uw sokken op en stop ze in uw schoenen. Er kunnen makkelijk zes paar sokken in één paar schoenen!

Om nog wat extra gewicht en ruimte te besparen, kunt u best ook uw schoonheidsproducten in kleinere reisverpakkingen meenemen. Houd lege flacons bij en vul ze voor vertrek met uw favoriete producten.

4. Pak in van zwaar naar licht

Nu bent u helemaal klaar om uw koffer efficiënt te vullen. U begint best met uw schoenen. Leg die aan de buitenzijde van uw valies. Denk er hierbij aan om ze in een zak of badmuts te stoppen, zodat ze uw kleren niet vuil maken.

Vervolgens legt u hiernaast de opgerolde T-shirts en jurken. Vul de overblijvende gaten op met kleine kledingstukken of ondergoed. Samen vormen zij een goede bodemlaag voor de meer omvangrijke kledingstukken.

Hierboven komen nu de kledingstukken die niet oprolbaar zijn, zoals jeansbroeken en vesten. Plaats deze languit boven elkaar in uw valies, met de helft ervan buiten de koffer. Het buitenste deel plooit u vervolgens kledingstuk over kledingstuk naar binnen toe.

U bent er bijna! Nu is het tijd voor zaken als uw toiletzak, fototoestel en boeken. Leg deze in het midden van de koffer, zodat ze goed beschermd zijn tegen schokken. En leg, als u daar nog plaats voor hebt, een handdoek of kledinghoes tussen deze spulletjes en uw kledij.

En wat dan met uw mooie hemden? Wel, die legt u helemaal bovenaan in uw koffer. Zo blijven ze mooi en kreukvrij. Om de kraag goed rechtop te houden nog een extra tip: steek uw broeksriemen in de halsopeningen. 

5. Tot slot: wegen is weten

Et voilà: u bent helemaal klaar om op reis te vertrekken! Als u met het vliegtuig erop uit trekt, is het wel nog handig om even te checken of u niet te veel kilo’s meezeult. Zet uw gevulde valies dus even op de weegschaal. Zo kunt u indien nodig nog wat spullen doorgeven aan uw reisgezellen.

Besteedt u uw reisbudget even efficiënt als u uw koffer pakt?