Vrije tijd

17 juli 2019

Tien dingen waar Belgen in uitblinken

“Potverdekke, it’s great to be a Belgian.” Dat zong ene Mr. John in zijn one-hit-wonder uit 1998. Maar dat België geweldig is, daar moet je de Belgen zelf niet van overtuigen. Hier zijn de tien zaken die van ‘de dappersten aller Galliërs’ typische Belgen maken.

1. Belgen zijn de ultieme Bourgondiërs


Chocolade, wafels en friet. Ziedaar de heilige Belgische drievuldigheid. Ze gaan al eeuwen mee, en worden jaarlijks in honderdduizenden tonnen achter de kiezen geslagen. Wist je trouwens dat de luchthaven van Zaventem de plek is waar jaarlijks de meeste chocolade ter wereld over de toonbanken gaat?

2. De Belgen vonden de ‘spa’ uit

Belgium Spa


Wellnessen en genieten, typisch Belgisch! De bron van alle wellness ligt in, je raadt het al, Spa. Het geneeskrachtige water was al beroemd en berucht in de tijden van de Romeinen!

3. Belgen zijn fervente striptekenaars

Belgium Comics


Naast toppers als Hergé, Peyo, Franquin en Vandersteen zijn er nog talloze auteurs, samen goed voor om en bij de 800 geregistreerde stripseries. Geen enkel land ter wereld heeft meer stripauteurs per km².

4. België heeft een overvloed aan cafés

Belgium Café


Eentje per 300 Belgen, om precies te zijn. En België is één van de weinige landen waar geen verplichte ‘last call’ geldt, iedere café eigenaar bepaalt zelf wanneer hij de deuren sluit.

5. België = Bier

Belgium Beers


Afhankelijk van de bron bestaan er tussen de 800 en 1.200 lokale bieren. En daar drinken de Belgen elk jaar per persoon zo’n 150 liter van. Proost!

6. De Belgen hebben de beste festivals

Belgium Festivals


Denk maar aan het geweldige Tomorrowland (een van de grootste dancefestivals ter wereld) en Rock Werchter (meermaals verkozen tot beste festival ter wereld). Belgen zijn échte muziekbeestjes. Wist je dat de cassette in België werd uitgevonden? Met dank aan Philips in 1963.

7. Belgen zijn ruimdenkend

Belgium Gay rights


Zo was België het tweede land ter wereld dat ‘ja’ zei tegen het homohuwelijk. Ook in meer controversiële zaken als abortus en euthanasie speelde België een voortrekkersrol. Wist je trouwens dat Elio Di Rupo de eerste openlijke LGBT+ eerste minister in Europa was? 

8. Belgen spelen graag spelletjes


Darts, snooker, bowling, biljart – stop Belgen iets in de hand en ze gaan er volledig voor. Wist je dat 80% van de biljartballen ter wereld van Belgische makelij zijn? Aramith, Google it!

9. België is het land van de wielerklassiekers

Belgium Cycling


De Ronde van Vlaanderen! Luik-Bastenaken-Luik! Gent-Wevelgem! Enzoverder enzovoorts. En het blijft niet bij de klassiekers. Wist je dat België, na Frankrijk, de meeste Tour de France overwinningen op de teller heeft (18 stuks)? En veruit de meeste wereldtitels bij de mannen (26 stuks)? 

10. België is een echt voetballand


Naast wielrennen is voetbal dé Belgische sport bij uitstek – de KBVB telt maar liefst meer dan 400.000 actieve leden. Wist je dat België het kleinste land is dat zich bij de laatste vier wist te scharen op het Wereldkampioenschap?

Uruguay en Kroatië tellen met respectievelijk 3 en 4 miljoen inwoners weliswaar flink wat minder inwoners dan de 11 miljoen in België, maar zijn met iets meer dan 170.000 km² en 56.000 km² wel een pak groter dan de Belgische 30.000 km²! 

"Potverdekke, it’s great to be a Belgian"

Belgium Welcome