Vrije tijd

17 juli 2019

Tien dingen waar Belgen in uitblinken

“Potverdekke, it’s great to be a Belgian.” Dat zong ene Mr. John in zijn one-hit-wonder uit 1998. Maar dat België geweldig is, daar moet je de Belgen zelf niet van overtuigen. Hier zijn de tien zaken die van ‘de dappersten aller Galliërs’ typische Belgen maken.

1. Belgen zijn de ultieme Bourgondiërs

Chocolade, wafels en friet. Ziedaar de heilige Belgische drievuldigheid. Ze gaan al eeuwen mee, en worden jaarlijks in honderdduizenden tonnen achter de kiezen geslagen. Wist je trouwens dat de luchthaven van Zaventem de plek is waar jaarlijks de meeste chocolade ter wereld over de toonbanken gaat?

Friet

Chocolade, wafels en friet. Ziedaar de heilige Belgische drievuldigheid.

2. De Belgen vonden de ‘spa’ uit

Wellnessen en genieten, typisch Belgisch! De bron van alle wellness ligt in, je raadt het al, Spa. Het geneeskrachtige water was al beroemd en berucht in de tijden van de Romeinen!

Mensen in een spa

De Belgen vonden de ‘spa’ uit.

3. Belgen zijn fervente striptekenaars

Naast toppers als Hergé, Peyo, Franquin en Vandersteen zijn er nog talloze auteurs, samen goed voor om en bij de 800 geregistreerde stripseries. Geen enkel land ter wereld heeft meer stripauteurs per km².

Een smurf die aan het lopen is.

De Smurfen werden door een Belg uitgevonden.

4. België heeft een overvloed aan cafés

Eentje per 300 Belgen, om precies te zijn. En België is één van de weinige landen waar geen verplichte ‘last call’ geldt, iedere café eigenaar bepaalt zelf wanneer hij de deuren sluit.

mensen aan het drinken

België heeft een overvloed aan cafés.

5. België = Bier

Afhankelijk van de bron bestaan er tussen de 800 en 1.200 lokale bieren. En daar drinken de Belgen elk jaar per persoon zo’n 150 liter van. Proost!

Bier aan de pomp

Afhankelijk van de bron bestaan er tussen de 800 en 1.200 lokale bieren.

6. De Belgen hebben de beste festivals

Denk maar aan het geweldige Tomorrowland (een van de grootste dancefestivals ter wereld) en Rock Werchter (meermaals verkozen tot beste festival ter wereld). Belgen zijn échte muziekbeestjes. Wist je dat de cassette in België werd uitgevonden? Met dank aan Philips in 1963.

Vrouw die zich amuseert tijdens een festival

De Belgen hebben de beste festivals.

7. Belgen zijn ruimdenkend

Zo was België het tweede land ter wereld dat ‘ja’ zei tegen het homohuwelijk. Ook in meer controversiële zaken als abortus en euthanasie speelde België een voortrekkersrol. Wist je trouwens dat Elio Di Rupo de eerste openlijke LGBT+ eerste minister in Europa was? 

Gay vlag

België was het tweede land ter wereld dat ‘ja’ zei tegen het homohuwelijk.

8. Belgen spelen graag spelletjes

Darts, snooker, bowling, biljart – stop Belgen iets in de hand en ze gaan er volledig voor. Wist je dat 80% van de biljartballen ter wereld van Belgische makelij zijn? Aramith, Google it!

Biljart

Belgen spelen graag spelletjes.

9. België is het land van de wielerklassiekers

De Ronde van Vlaanderen! Luik-Bastenaken-Luik! Gent-Wevelgem! Enzoverder enzovoorts. En het blijft niet bij de klassiekers. Wist je dat België, na Frankrijk, de meeste Tour de France overwinningen op de teller heeft (18 stuks)? En veruit de meeste wereldtitels bij de mannen (26 stuks)? 

Fietsers

België is het land van de wielerklassiekers.

10. België is een echt voetballand

Naast wielrennen is voetbal dé Belgische sport bij uitstek – de KBVB telt maar liefst meer dan 400.000 actieve leden. Wist je dat België het kleinste land is dat zich bij de laatste vier wist te scharen op het Wereldkampioenschap?

Uruguay en Kroatië tellen met respectievelijk 3 en 4 miljoen inwoners weliswaar flink wat minder inwoners dan de 11 miljoen in België, maar zijn met iets meer dan 170.000 km² en 56.000 km² wel een pak groter dan de Belgische 30.000 km²! 

Een Rode Duivel.

België is het kleinste land dat zich bij de laatste vier wist te scharen op het Wereldkampioenschap.

"Potverdekke, it’s great to be a Belgian"
Bebaarde man

It's great to be a Belgian!