Wonen

8 september 2017

Hoe voorkomt u inbraak?


Zomer of winter, festival of kerstmarkt: er is altijd wel iets te doen in de stad. Wees u er echter van bewust dat er een grotere kans is op inbraak wanneer u niet thuis bent. Vooral tijdens de winter, wanneer het vroeg donker wordt, gebeuren er veel inbraken. Als u denkt dat dit alleen anderen overkomt, herbekijk dan uw standpunt: alleen al in 2015 waren er 67.046 inbraken in België. Wij geven 5 trucs om uw huis te beschermen tegen inbrekers.

1. Schep niet op over uw reizen

Het is bijna zover, u gaat eindelijk op vakantie! Het is dan begrijpelijk dat u dit van de daken wil schreeuwen, toch? Doe dat vooral niet! Het is niet bepaald slim om aan de omgeving te laten weten wanneer u vertrekt en hoelang u wegblijft. Uiteraard kunt u de details delen met uw familie en vrienden, maar we raden het af om de reis openbaar of op sociale media te verkondigen. Een sluw persoon kan deze informatie in zijn voordeel gebruiken om uw huis ongewenst te bezoeken. Wees dus voorzichtig!

2. Wie kan u helpen?
“Om hulp te krijgen bij inbraakpreventie denkt u er wellicht aan om naar het politiebureau te stappen, maar dat is niet nodig.”

Om hulp te krijgen bij inbraakpreventie denkt u er wellicht in eerste instantie aan om naar het politiebureau te stappen, maar dat is niet nodig. De meeste gemeentes hebben anti-inbraakadviseurs, bijvoorbeeld bij de brandweer. De adviseur zal een politieagent zijn of een ambtenaar met speciale training in huisbeveiliging. Daarnaast kunt u terecht bij policeonweb.belgium.be.

Als u een goede relatie hebt met uw buren en u hen vertrouwt, dan kunt u ze vragen of ze een oogje in het zeil kunnen houden. Als er iets opvallends gebeurt, bijvoorbeeld als er een onbekende auto steeds voorbijkomt en uw huis lijkt te verkennen, dan kunnen de buren u verwittigen. Ze kunnen ook de politie bellen, mocht het nodig zijn. Daarnaast kunt u contact opnemen met een buurtwacht of een soortgelijke organisatie, zodat de groep uw huis in de gaten kan houden terwijl u weg bent.

3. Doe alsof u thuis bent

Als u de cultfilm Home Alone gezien hebt, dan kent u vast allerlei manieren om vreemdelingen de indruk te geven dat er iemand thuis is. Geen zorgen, u hoeft geen nepfeest te organiseren, maar enkele kleine details kunnen wel verschil maken.

Zorg er in eerste instantie voor dat iemand uw brievenbus leegt terwijl u weg bent. Inbrekers weten dat een volle brievenbus betekent dat u niet thuis bent. Om dezelfde reden kunt u best ook regelmatig uw gras maaien en ervoor zorgen dat uw luiken niet altijd dicht zijn. Het idee hierachter is dat wanneer inbrekers zien dat u regelmatig thuis bent, ze uw huis sneller zullen overslaan.

4. Alarm, bescherming en controle vanop afstand
“Er zijn camerasystemen waarmee u uw huis vanaf uw smartphone in de gaten kunt houden.”

U kunt altijd rekenen op technologie! Zelfs vanop afstand kunt u de controle houden over uw huis. Er zijn namelijk camerasystemen waarmee u uw huis vanaf uw smartphone in de gaten kunt houden. Hebt u geen zin om voor de bewaking van uw huis afhankelijk te zijn van uw smartphone? Installeer dan een alarmsysteem of beveiligingscamera die de politie of een beveiligingsbedrijf automatisch in contact brengt bij inbraak.

5. Documenteer uw bezittingen voor de verzekering

Controleer uw verzekeringen regelmatig: uw rechtsbijstand- en diefstalverzekeringen zijn daarbij essentieel. Als er iemand ondanks uw voorzorgsmaatregelen toch inbreekt, dan bent u gedekt.

Om een beroep te kunnen doen op deze verzekeringen, zijn er enkele voorwaarden. Zo moet u ervoor zorgen dat alle deuren en ramen dicht en op slot zijn wanneer u niet thuis bent. Als u een raam openlaat, zal de verzekeringsmaatschappij u niet vergoeden. Hetzelfde geldt als u een alarmsysteem hebt en dit niet aanzet wanneer u weggaat.

Daarnaast is het verstandig om foto’s te maken van uw bezittingen en om de serienummers van uw elektronica te noteren. Met de foto’s kan de verzekeringsmaatschappij de waarde van de gestolen goederen bepalen als u de facturen niet meer hebt. Op deze manier zal de schatting van de waarde beter overeenstemmen met de werkelijkheid.

Denk er ook aan de dekking van uw verzekeringen na te gaan. Enerzijds dekt een woning- of brandverzekering u bijvoorbeeld als er schade is aan uw huis en biedt die u juridische bijstand. Anderzijds, in het geval van diefstal, kunt u een beroep doen op de diefstalverzekering, waarmee u een vergoeding ontvangt voor gestolen of beschadigde bezittingen.

En nu?
Werd er bij u ingebroken?

Bel onmiddellijk ING Assist’Line op +32 2 550 06 00. Onze medewerkers zijn 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bereikbaar. Download het aangifteformulier en stuur het zo snel mogelijk op via e-mail naar myclaim@nn.be.Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be