Wonen

18 mei 2019

Bepaal het budget voor je woning

Een immoproject is altijd een project op lange termijn. Om onaangename financiële verrassingen te voorkomen, werkt u dus best ook een langetermijnbudget uit. Lees alvast onze 10 gouden regels voor een slim budget!

1. Maak een lijst van uw financiële middelen

Zet uw financiële middelen op een rijtje (spaargeld, beleggingen, hulp van ouders enz.) en beslis hoeveel u aan uw immoproject wilt besteden. Is uw startkapitaal wat aan de lage kant? Dat betekent niet automatisch dat u niets kunt kopen! Uw ING-contactpersoon zal u een gepaste formule adviseren.


2. Bepaal uw leencapaciteit

Neem uw inkomsten en uitgaven onder de loep en bereken het bedrag dat u elke maand kunt terugbetalen voor uw lening. Houd niet alleen rekening met de situatie nu, maar ook met uw beroeps- of gezinssituatie in de toekomst.


3. Houd rekening met de extra kosten naast de aankoopprijs

De kosten voor uw immoproject beperken zich niet tot de aankoopprijs alleen. Aan de aankoop van een woning zijn nog andere kosten gekoppeld: de kosten voor de notaris, de bank, de schatting of voor mogelijke werken aan de woning …


4. Bereken uw maandelijkse terugbetalingen

Via onze rekenhulp krijgt u een idee van het bedrag dat u elke maand terugbetaalt. Afhankelijk van de lening die u kiest, betaalt u elke maand een vast of variabel bedrag terug.


5. Neem in uw budget ook mogelijke renovatiewerken op

Denkt u nu al aan renoveren? U kunt de renovatiekosten mee opnemen in uw hypothecaire lening of ze met uw eigen middelen betalen.


6. Denk ook aan andere kosten

Als eigenaar moet u ook rekening houden met andere kosten zoals vaste lasten, onderhouds-, inrichtings- en herstellingskosten, gemeentebelastingen, onroerende voorheffing … Neem ze op in uw budget zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan!


7. Informeer u over de belastingvoordelen

Onder bepaalde voorwaarden geeft uw hypothecaire lening recht op belastingvoordelen. Die voordelen variëren naargelang de persoonlijke situatie van de persoon die de lening aangaat. Ze moeten dus ook geval per geval worden bekeken.


8. Vergeet de premies niet

Afhankelijk van het gewest waar u gaat wonen, hebt u misschien recht op premies of subsidies voor de bouw, renovatie of aankoop van uw woning.


9. Bescherm uw immoproject

Uw gezin en uw project liggen u nauw aan het hart. U kunt ze dus maar beter optimaal beschermen. Voor uw gemoedsrust zijn 2 verzekeringen absoluut nodig: de schuldsaldoverzekering en de brandverzekering. Neem deze verzekeringspremies op in uw budget. Denk ook aan de gratis verzekering gewaarborgd wonen van het Vlaamse Gewest en het Wallonië (FR).


10. Zorg voor een spaarpotje

Om te voorkomen dat een financiële tegenslag uw project in gevaar brengt, doet u er goed aan wat spaargeld achter de hand te hebben. Doorgaans volstaat een bedrag van 6 maandaflossingen van uw hypothecaire lening. Staat u voor ernstige problemen? Praat er dan meteen pover met uw ING-contactpersoon.


Mijn budget is klaar! Wat nu?

Nu is het tijd om een lening te vinden die perfect past bij uw persoonlijke situatie: looptijd, vaste rentevoet, variabele rentevoet … Ontdek onze verschillende leningen en bereken wat u zou betalen.

Vind mijn lening