Wonen

24 februari 2021

9 vragen en antwoorden over EPC

Twee slaapkamers? Check! Een zuidgerichte tuin? Check! Een goeie EPC-score? Euh ... check?! Ontdek wat EPC betekent en waarom het zo belangrijk is als je een huis koopt of verkoopt.

1. Wat is EPC?

EPC staat voluit voor energieprestatiecertificaat. Dit is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Als je een woning koopt of huurt, dan is zo’n EPC verplicht. Met het document kan je inschatten hoe goed of slecht het gebouw geïsoleerd is, en of je een lichte of zware energiefactuur mag verwachten. Het EPC heeft ook een grote invloed op de waarde van je woning.

2. Wat staat er in een EPC?

 • Een energiescore. De score kan in het Vlaams Gewest variëren van -100 tot meer dan 500, uitgedrukt in kWh/m2 per jaar. Die eenheid slaat op het jaarlijkse energieverbruik dat nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling. Hoe lager de score, hoe beter. Een score lager dan 0 betekent dat de woning meer energie produceert dan ze verbruikt.
 • Een energielabel. Het label is een vereenvoudigde weergave van de energiescore. Label C staat in het Vlaams Gewest bijvoorbeeld voor een energieverbruik tussen 200 en 300 kWh/m2 jaar. A+ is in Vlaanderen de beste score, F de slechtste. Let op: zowel het Waals Gewest als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gebruiken andere scores voor hun energielabels.
 • Details over de energieprestatie en energieverliezen (langs dak, muren, vensters, vloeren, deuren en poorten, via de verwarmingsinstallatie …).
 • Aanbevelingen van de energiedeskundige, en vaak ook een indicatie van de kostprijs van de aanbevolen aanpassingen.

Hou er rekening mee dat labels en energiescores verschillend zijn voor Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Energielabels per regio

Energielabels per regio

3. Waarom is een lage score belangrijk?

 • Hoe lager de energiescore of het energielabel, hoe minder energie je verbruikt om de woning te verwarmen/koelen en van warm water te voorzien. Een betere score betekent dus een lagere energiefactuur.

Isoleren is een van de beste manieren om de score te verlagen en energie te besparen. Dit heeft niet alleen ecologische voordelen, maar ook economische.

 • Het wooncomfort ligt hoger bij een lage score. Een aangenaam binnenklimaat betekent minder rillen in de winter en minder puffen in de zomer.
 • Je woning stijgt in waarde. Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat huizen met een EPC-score tussen 100 en 199 gemiddeld 10,9% duurder worden verkocht dan vergelijkbare woningen met een EPC-score tussen 400 en 499. Deze huizen worden gemiddeld ook 25% sneller verkocht. Bij appartementen is het prijseffect minder groot (+3,4%) en is het is effect op de verkooptijd beperkt.
 • Omdat het moet. Alle woningen in het Vlaams Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten tegen 2050 een EPC-score van maximaal 100 hebben (= label A in Vlaanderen). In het Waals Gewest is dat 85. De plicht om woningen energiezuiniger te maken is niet vrijblijvend. Voldoet een woning na controle niet, dan kan het onbewoonbaar verklaard worden. Momenteel voldoen 3,5 miljoen Belgische woningen nog niet.

4. Hoe bereken je de energieprestatie?

Als je een woning koopt of huurt, is de verkoper of verhuurder verplicht om jou een EPC voor te leggen. Dat attest wordt opgemaakt door een energiedeskundige die de woning grondig inspecteert en opmeet. De energiedeskundige kan zich daarnaast ook beroepen op vergunningsaanvragen, uitvoeringsplannen, subsidieaanvragen, facturen van een geregistreerd aannemer, werfverslagen, een postinterventiedossier, lastenboeken, foto’s van tijdens het bouwproces met duidelijke aanwezigheid van de gebruikte isolatie, enzovoort.

Je kan ook zelf de energieprestatie van een woning berekenen. Let wel, dit is een intensief klusje en het resultaat is louter indicatief.

5. Hoeveel kost een EPC?

Energiedeskundigen kunnen zelf hun tarief bepalen. Hoe groter de woning, hoe meer werk en dus hoe duurder. Terwijl je voor een piepkleine studio iets meer dan 100 euro betaalt, zal de kostprijs voor een grote villa 3 tot 4 keer hoger liggen.

6. Hoe lang is een EPC geldig?

Een energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig. Op de eerste pagina van het EPC vind je de vervaldatum. Als je werken uitvoert waarvoor je een omgevingsvergunning nodig hebt (= stedenbouwkundige vergunning), dan dien je bij verkoop of verhuur een nieuw EPC op te maken.

Als je energiebesparende ingrepen hebt gedaan en je wil je woning verkopen of verhuren, dan is het interessant om een nieuw EPC op te maken (ook al heb je er al eentje). Het kost je misschien enkele honderden euro’s, maar met een betere score kun je ook een hogere prijs bedingen.

7. Wat kun je doen om de EPC-score te verlagen?

 • Stap 1: dakisolatie. Door je dak (beter) te isoleren, voorkom je dat stijgende warmte via je dak verdwijnt. Het dak is de grootste verliespost: ongeveer 30% van de warmte verdwijnt via het dak. Hoogstwaarschijnlijk isoleer je je dak maar één keer. Isoleer daarom bij voorkeur maximaal. Als je de ruimte onder een hellend dak niet gebruikt, dan isoleer je beter (ook) de zoldervloer of het plafond.
 • Stap 2: muurisolatie. Na het dak gaat de meest warmte verloren door de muren. Overweeg dus bij een grondige renovatie om isolatie aan te brengen in de spouw en bijkomende isolatie aan de buiten- of binnenzijde van de woning. .
 • Stap 3: Vensters en deuren. De kwaliteit van zowel de beglazing als het schrijnwerk bepalen de energieprestatie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor hoogrendementsglas. Vensters in hun geheel vervangen (glas en profielen) is op energetisch vlak de beste oplossing.
 • Stap 4: Vloerisolatie. Bij vloeren op volle grond kunnen de warmteverliezen beperkt zijn. Het aanbrengen van vloerisolatie is vaak ingrijpend, tenzij je toch al van plan was om de vloeren uit te breken en te vernieuwen. Indien je over een kruipruimte beschikt, dan kan je ook de onderkant van de vloer isoleren.
 • Stap 5: Verwarming. Een condensatieketel gebruikt de warmte die ontstaat bij de verbranding van gas, én de warmte die bij een gewone ketel door de schoorsteen verdwijnt. Een warmtepomp is ook een optie. Die haalt energie uit de bodem, grondwater of de buitenlucht, en gebruikt die om te verwarmen of te koelen. Kies voor thermostatische kranen en een regelbare thermostaat.
 • Stap 6: Installatie voor zonne-energie. Naast zonnepanelen kun je ook kiezen voor een zonneboiler. Die bestaat uit zonnecollectoren op het dak en een opslagvat voor warm water. Een zonneboiler verwarmt het sanitair water met zonnewarmte.

Tip

Als je je woning isoleert en luchtdicht maakt, pak je tegelijk best de ventilatie aan. Doe je dat niet, dan ontstaat er een zuurstofarm, vochtig en ongezond binnenklimaat. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten.

8. Welke premies kan je krijgen?

Renoveren en je woning energiezuinig maken brengen kosten met zich mee. Gelukkig helpt de overheid in bepaalde gevallen een handje. Zo kun je onder meer premies krijgen als je isoleert, hoogrendementsglas plaatst of een energiezuinige condensatieketel installeert.

Voor Vlaanderen kun je op premiezoeker.be de premies vinden die voor jouw project van toepassing zijn. Behalve premies vind je er ook de andere voordelen, zoals een verlaagd btw-tarief voor renovatiewerken (6%) en een gratis energiescan. Sinds dit jaar zijn er ook enkele nieuwigheden zoals de epc-labelpremie en een verdubbelde premie voor hoogrendementsglas.

Ook in het Waals Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er heel wat premies en voordelen. Zo kun je voor grotere werken duizenden euro’s besparen of recupereren.

9. Lenen om energiezuinig te renoveren?

Energiezuinig renoveren is een goede zaak. Daarom kun je voor energiebesparende werken een groene renovatielening aanvragen (onder voorbehoud dat de bank dit goedkeurt). Die is een stuk voordeliger dan een gewone renovatielening.

Ben je op huizenjacht? Of wil je een idee krijgen van de totale kosten van je project? We helpen je graag om je droom waar te maken.