Wonen

Leveranciers van elektriciteit vergelijken, hoe doe je dat?

Het vergelijken van energieleveranciers loont. Uit onderzoek blijkt dat je zo tot wel 1.000 euro per jaar kan besparen(1). Daarom verandert elk jaar één op vijf Belgische gezinnen van aanbieder(2). Maar hoe vergelijk je energieleveranciers op de juiste manier?

Laten we eerst even kijken hoe de prijzen op de elektriciteits- en gasmarkt zijn opgebouwd, alvorens we dieper ingaan op het vergelijken van energieleveranciers. Concreet is de totale energieprijs die je op je jaarlijks verbruik betaalt een optelsom van vier verschillende deelkosten:

  • Allereerst is er de energiekost zelf. Dit is een prijs per eenheid dat je verbruikt (kilowattuur voor elektriciteit en kubieke meter voor aardgas). Het bedrag wordt bepaald door je leverancier.
  • Daarnaast zijn er de netkosten. Dit is een vaste som voor de distributie van je energie. Hoeveel je betaalt hangt af van de regio waar je woont.
  • Verder zijn er extra heffingen. Deze vergoedingen vloeien naar de overheid.
  • Tot slot betaal je ook op elektriciteit en aardgas 21% BTW.

Goed om te weten

Goed om te weten bij het vergelijken van energieleveranciers: enkel de eerste van deze vier factoren kan per aanbieder verschillen. De overige drie zaken zijn voor elke leverancier volledig hetzelfde. Het spreekt voor zich dat de hoeveelheid elektriciteit en aardgas die je elke maand verbruikt een belangrijke rol speelt bij het vergelijken.

Enkele cijfers

Energieprijzen kunnen aardig schommelen. Vergelijk deze jaartarieven* voor gas en elektriciteit bij gemiddeld verbruik** maar even(3):

Vlaanderen

  • Goedkoopste optie: € 575
  • Duurste optie: € 1.197

Brussel

  • Goedkoopste optie: € 641
  • Duurste optie: € 1.145

Wallonië

  • Goedkoopste optie: € 671
  • Duurste optie: € 1.308

*Om vergelijken van leveranciers mogelijk te maken, zijn deze bedragen exclusief netkosten, taksen en heffingen die afhankelijk zijn van de regio waar je woont.

**Het gaat om het gemiddeld verbruik elektriciteit in kWh voor een doorsnee gezin.

De vaste of variabele prijs: een belangrijk verschil

Bij een vaste prijs wordt de energieprijs bij de ondertekening van je contract vastgelegd voor de hele looptijd van je contract. Bij een variabele prijs worden de prijzen van je elektriciteit en aardgas op vaste momenten aangepast (bijvoorbeeld jaarlijks of per kwartaal). Dit gebeurt op basis van de schommelingen van de energieprijzen op de energiemarkten. Hierbij spelen verschillende factoren mee, zoals de gasvoorraad uit het buitenland en de capaciteit van onze kerncentrales. Maar ook het seizoen speelt een rol.

Het is moeilijk om te zeggen welke van de twee op het einde van de rit voor jou het meeste voordelige zal zijn. Dit is namelijk deels een persoonlijke keuze. Wie met name van zekerheid houdt kiest best voor een vaste prijs. Verwacht je bij het vergelijken van energieleveranciers echter dat de prijzen binnenkort dalen? Dan kies je beter voor een variabele prijs. Hou er echter rekening mee dat het net zo goed anders kan uitdraaien.

Hou je ogen open voor kortingen en acties

Januari en mei zijn veruit de populairste maanden om van energieleverancier te wisselen. Dit lijkt vreemd, maar er is een logische verklaring voor. In tegenstelling tot wat je zou denken, zit de prijs daar voor niets tussen. De oorzaak van het massale switchen is puur psychologisch. Een nieuw jaar en de komst van de lente betekent voor velen een frisse start. Consumenten staan stil bij de keuzes die ze maken en herbekijken ook sneller al hun lopende abonnementen: telefonie, internet, tv, en fitness, maar ook hun contracten voor gas en elektriciteit.

Leveranciers weten dat veel consumenten regelmatig de prijzen van energie vergelijken. Zeker in deze periodes pakken ze dan ook uit met opvallende kortingen en acties. Kijk echter verder dan deze twee maanden alleen. Op elk moment van het jaar zijn er goede deals te doen, waar je portemonnee wel bij vaart.

Vergelijk energieleveranciers, met de V-test

Wat aanbieders vragen voor elektriciteit en aardgas durft aardig te schommelen. Daarom kijk je best naar de meest actuele informatie, voor de volledige markt. Een tool voor het vergelijken van energieleveranciers is de V-test van de VREG (de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt). Elke maand worden de gegevens in deze prijsvergelijker bijgestuurd. Hou hierbij ook altijd je meest recente factuur bij de hand.

Maak bij het vergelijken van energieleveranciers ook een duidelijk onderscheid tussen gas en elektriciteit. Uit gemak kloppen de meeste Belgische gezinnen bij dezelfde leverancier aan voor gas en elektriciteit. Toch loont het de moeite om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken, afzonderlijk voor beide zaken. In werkelijkheid neemt dit echter behoorlijk wat tijd in beslag. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing.

Wil je makkelijk energieleveranciers vergelijken en veranderen?

Daarnaast profiteer je als klant van heel wat andere voordelen. Zo kan je via de ING Banking-app pushberichten instellen, die je verwittigen bij een grote transactie. Of wanneer je een te laag bedrag op je bankrekening hebt staan. Daarnaast bekijk je op je smartphone alle kredietkaart-uitgaven met je kredietkaart, inclusief het bedrag en de datum van de volgende afboeking.