Wonen

4 maart 2019

Cohousing: wat met je verzekeringen?

Het is zover! Je bent afgestudeerd, trekt de deur van het ouderlijke huis achter je dicht en verhuist naar je eerste eigen woning. Cohousing biedt je alles wat je nodig hebt… maar heb je ook al nagedacht over je verzekeringen?

Als huurder ben je niet wettelijk verplicht om een woning- of brandverzekering af te sluiten. Toch neemt de meerderheid van de verhuurders deze verzekering op als verplichting in het huurcontract. Dat lijkt vervelend, maar het zorgt er wel voor dat je altijd beschermd bent. In het geval van cohousing wordt iedereen die het huurcontract ondertekende gedekt door één gemeenschappelijke verzekering.

Wist je dat...

met woning- en brandverzekering gewoon hetzelfde bedoeld wordt? Je hoeft dus maar één verzekering af te sluiten om jezelf en je woning te verzekeren tegen brand. 

Verzeker jezelf tegen…

Het basisprincipe is simpel: als huurder moet je de woning in dezelfde staat achterlaten als toen je er ging wonen. Heb je tijdens je verblijf schade veroorzaakt, een mini-brandje doen ontstaan in de keuken, een kraan laten lopen of een barstje in een raam gemaakt? Dan betaal je zelf de reparaties of maak je gebruik van tussenkomst van je woningverzekering.

Tip:

Om beter te weten welke verzekeringen je nodig hebt, kan je een check-up doen op onze website. 

Basisdekking

Je woningverzekering dekt een aantal minimumrisico’s, vastgelegd bij wet. Denk hierbij aan brand, natuurrampen en explosies. Meestal komen daar nog een paar standaardrisico’s bij zoals waterschade en glasbreuk, maar je verzekering dekt lang niet alles. Ga daarom altijd goed na waarvoor je exact verzekerd bent, en kies, indien nodig, voor aanvullende waarborgen.Materiële schade

Huuders-aansprakelijkheid: Ja

Inhoud: Geen

Schade aan uw bezittingen

Huuders-aansprakelijkheid: Geen

Inhoud: Ja

Rechtsbijstand bij schade

Huuders-aansprakelijkheid: Ja

Inhoud: Ja

Welke aanvullende verzekeringen kunt u nemen?

Een verzekering tegen diefstal

Huuders-aansprakelijkheid: Geen

Inhoud: Ja

Een familiale verzekering

Huuders-aansprakelijkheid: Ja

Inhoud: Ja

Welke waarde wordt verzekerd?

Met je woon- of brandverzekering dekken jullie je huurdersaansprakelijkheid. Dat wil zeggen: jullie zijn gedekt voor de schade (brand, wateroverlast,…) die jullie tijdens jullie verblijf zouden kunnen aanrichten. De verzekering dekt ook de schade die jullie bezittingen kunnen oplopen. Je meubels, persoonlijke spullen en kledij zijn hierdoor dus ook beschermd.

De verzekerde waarde (en dus de premie die jullie moet betalen) wordt op verschillende manieren berekend, afhankelijk van de verzekeraar waarmee je in zee gaat. Zo is het bijvoorbeeld bijzonder interessant om je premie te laten afhangen van de oppervlakte van de woning.

En de inhoud? Een inventarisatielijst helpt je om de waarde van je inboedel en persoonlijke bezittingen beter in te schatten, en zorgt ervoor dat je het overzicht bewaart. Dankzij de lijst voorkom je bijvoorbeeld dat je huisgenoot met je lievelingszetel gaat lopen! Houd facturen en ander bewijsmateriaal altijd goed bij: zo kan je op elk moment bewijzen dat een item van jou is. 

Heb je een zwak voor designermeubelen of investeer je in het werk van jonge kunstenaars? Dan kan je er ook voor kiezen om die stukken tegen de juiste waarde extra te verzekeren

Opgelet!

Je huisgenoten en jij zijn vrij om je eigen verzekeraar te kiezen, zelfs wanneer je huisbaas een eigen woningverzekering heeft voor het huis. Je huisbaas mag jullie dus niet verplichten om een contract af te sluiten bij zijn eigen verzekeraar! 

Meer weten?

Op zoek naar een verzekering die bij je past? Met ING Home Insurance voor huurders kies je voor bescherming op maat: de premie wordt berekend op basis van de oppervlakte van je woning en je dient je aanvraag eenvoudig zelf online in. Je bent meteen gedekt na je inschrijving, en de hulplijn is 24 op 24 beschikbaar in geval van nood.