Wonen

Cohousing: wat met je verzekeringen?

Het is zover! Je bent afgestudeerd, trekt de deur van het ouderlijke huis achter je dicht en verhuist naar je eerste eigen stekje. Misschien kies je voor de gezelligheid en het financiële comfort van cohousing?

Sta even stil bij je verzekeringen

Als huurder ben je niet wettelijk verplicht om een woning- of brandverzekering af te sluiten. Toch neemt de meerderheid van de verhuurders deze verzekering op als verplichting in het huurcontract. Dat lijkt vervelend, maar het zorgt er wel voor dat je altijd beschermd bent. In het geval van cohousing wordt iedereen die het huurcontract ondertekende gedekt door één gemeenschappelijke verzekering.

Wist je dat...

met woning- en brandverzekering gewoon hetzelfde wordt bedoeld? Je hoeft dus maar één verzekering af te sluiten om je woning te beschermen.

Waarvoor ben je verzekerd?

Het basisprincipe is simpel: als huurder moet je de woning in dezelfde staat achterlaten als toen je er ging wonen. Heb je tijdens je verblijf schade veroorzaakt, een mini-brandje doen ontstaan in de keuken, een kraan laten lopen of een barstje in een raam gemaakt? Dan draai je zelf op voor de herstelling, tenzij je woningverzekering tussenkomt.

Tip:

Om beter te weten welke verzekeringen je nodig hebt, kan je hier een check-up doen. 

Basisdekking

Je brandverzekering voor huurders dekt een aantal minimumrisico’s, vastgelegd bij wet. Denk hierbij aan brand, natuurrampen en explosies. Meestal komen daar nog een paar standaardrisico’s bij zoals waterschade en glasbreuk, maar je verzekering dekt lang niet alles. Ga daarom altijd goed na waarvoor je exact verzekerd bent, en kies, indien nodig, voor aanvullende waarborgen.

Welke waarde wordt verzekerd?

Met je brandverzekering voor huurders dekken jullie je huurdersaansprakelijkheid. Dat betekent dat je verzekerd bent voor de schade (brand, wateroverlast,…) die je tijdens je huurperiode zou kunnen aanrichten. De verzekering dekt ook de schade die je bezittingen kunnen oplopen. Je meubels, persoonlijke spullen en kledij zijn dus ook beschermd.

De verzekerde waarde (en dus de premie die je moet betalen) wordt op verschillende manieren berekend, afhankelijk van de verzekeraar waarmee je in zee gaat.

En de inhoud? Een inventarislijst helpt je om de waarde van je inboedel en persoonlijke bezittingen beter in te schatten, en zorgt ervoor dat je het overzicht bewaart. Hou ook de aankoopbewijzen van je bezittingen goed bij: zo kan je de waarde van je inboedel beter bepalen.

Heb je een zwak voor designermeubelen of investeer je in het werk van jonge kunstenaars? Dan kan je er ook voor kiezen om die stukken tegen de juiste waarde extra te verzekeren


Meer weten over onze verzekeringsoplossingen.

Opgelet!

Als eigenaar van de woning sluit je huisbaas zelf een woningverzekering af voor het gebouw. Je huisgenoten en jij zijn vrij om een eigen verzekeraar te kiezen voor je inboedel en huurdersaansprakelijkheid. Je huisbaas mag jullie dus niet verplichten om een contract af te sluiten bij zijn eigen verzekeraar!