Wonen

10 januari 2018

Op huizenjacht? Hou rekening met de extra kosten

Welke bijkomende kosten betaalt u bovenop de aankoopprijs van uw woning of bouwgrond?

Op het moment van de aankoop

Als u een woning of bouwgrond koopt, wordt de prijs flink aangedikt met een hele reeks kosten. Houd daar dus zeker rekening mee als u uw budget opstelt!


Het kan interessant zijn om een schatting te laten uitvoeren van de woning die u op het oog hebt. Als u de echte waarde kent, vermijdt u onaangename verrassingen. ING werkt hiervoor samen met onafhankelijke experts.

  • Aan wie betaalt u? Aan de onafhankelijke expert.
  • Hoeveel? Een standaardprijs van 200 euro incl. btw.

Als u een hypothecaire lening afsluit worden er dossierkosten aangerekend. Die betaalt u na de ondertekening van het kredietcontract.

De notariskosten voor de aankoopakte hangen af van de aankoopprijs van uw woning of grond en een hele reeks andere factoren. Ze omvatten de erelonen van de notaris, de diverse aktekosten en de registratierechten van de aankoop.

  • Aan wie betaalt u? De notaris
  • Hoeveel? Afhankelijk van het project. Via deze rekenmodule krijgt u een idee van de kosten.

De notariskosten voor de kredietakte hangen onder meer af van het bedrag van het woonkrediet of hypotheek. Ze omvatten de registratierechten van het krediet, de hypotheekrechten en de erelonen van de notaris.

  • Aan wie betaalt u? De notaris.
  • Hoeveel? Afhankelijk van het project. Via deze rekenmodule krijgt u een idee van de kosten.
Wist u dat …

… registratierechten een belasting zijn die u moet betalen als u in België onroerend goed koopt? Het bedrag hangt af van het gewest waarin uw onroerend goed gelegen is.

Voor de aankoop van een bescheiden woning gelden er in bepaalde omstandigheden verlaagde registratierechten – het zogenaamde ‘klein beschrijf’.

Meer weten over registratierechten?

Na uw aankoop

In uw maandelijks budget houdt u best ook rekening met een reeks vaste en terugkerende kosten. Naast het onderhoud – denk aan renovaties, inrichting en energie – zijn er ook nog andere kosten.

Uw immoproject ligt u natuurlijk nauw aan het hart. U kunt het dus maar beter optimaal beschermen. Met deze 2 verzekeringen slaapt u op beide oren: de schuldsaldoverzekering en de brandverzekering.

Bij ING kunt u de premies ook maandelijks betalen zodat u niet ineens grote bedragen moet ophoesten.

  • Aan wie betaalt u? Aan de verzekeraar.
  • Hoeveel? Lees meer over de verzekeringen voor vastgoed.

De onroerende voorheffing is een jaarlijkse belasting op onroerende goederen. Dit is een percentage van het kadastraal inkomen en hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal kamers in de woning.

Als u een appartement koopt, is de kans groot dat u ook kosten van mede-eigendom moet betalen. Elke eigenaar doet zijn duit in het zakje voor gemeenschappelijke kosten zoals de algemene verlichting, het onderhoud van het gebouw, de liften, …

  • Aan wie betaalt u? Aan de gebouwbeheerder (syndicus).
  • Hoeveel? Informeer u goed op het moment van de aankoop.