Wonen

Je huis renoveren: hoe energie én geld besparen

Streef je naar een energieneutraal huis? Sta je op het punt om je huis te renoveren en wil je tegelijk een bijdrage leveren aan het milieu en je portemonnee? Ontdek hier hoe je dat kan doen.

Wat is een ecologische renovatie?

Met een ecologisch renovatie probeer je minder fossiele brandstoffen, zoals aardolie of aardgas, te verbruiken. Hiermee wordt je ecologische voetafdruk niet alleen een stuk kleiner, maar krijg je ook een financieel voordeel.

Voordelen van een ecologische renovatie

Deze renovaties zijn doorgaans wat duurder dan klassieke renovaties, maar de energiebesparing overtreft op lange termijn ruimschoots de oorspronkelijke investering.

Ecologische renovaties laten toe om het verbruik van primaire energiebronnen van een woning te verminderen. Dat telt mee voor het energieprestatiecertificaat (EPC), een handig instrument om het theoretische verbruik van gebouwen te bepalen en te vergelijken. Een betere efficiëntie doet uiteindelijk de waarde van je woning stijgen.

De verschillende stappen bij een ecologische renovatie

1. Isoleren: de belangrijkste stap

Voor je nieuwe installaties plaatst, is het van groot belang om je woning op een efficiënte manier te isoleren. Zo vermindert het verbruik van je verwarming en zijn toekomstige besparingen niet voor niets.


Zorg voor een goede luchtdichtheid van je woning met goed geïsoleerde en dikke muren, daken en vloeren, maar ook met goed raamwerk waar je drie lagen glas kan inzetten. Perk ook de koudebruggen in (waar de isolatielaag doorbroken wordt), vooral bij de contactpunten tussen de muren, vloeren, daken en het raamwerk. Ook is het belangrijk om barsten en kieren zo goed mogelijk te dichten.

2. Hernieuwbare energie

Groene elektriciteit en biobrandstoffen zijn de toekomst. Bekijk zeker eens of het voor jou interessant kan zijn om een zonneboiler, een ketel of kachel op biobrandstof of een warmtepomp te installeren.

Wat brengen zonnepanelen op?

Voor de installatie van 14 fotovoltaïsche zonnepanelen op een gemiddelde eengezinswoning betaal je ongeveer 5.000 euro. Met deze zonnepanelen bespaar je per jaar ongeveer 850 euro op je energiefactuur. Heb je naast zonnepanelen ook een terugdraaiende teller? Dan betaal je in Vlaanderen prosumententarief, de vergoeding voor het niet-gemeten gedeelte van je gebruik van het distributienet. Dit is ongeveer 350 euro per jaar. Rekening houdend met de evolutie van de energieprijzen, verdien je die investering in Vlaanderen op 10 jaar terug. In Wallonië op 9 jaar en in Brussel zelfs op 6 jaar. Afhankelijk van het gewest waarin je woont, is het gemiddelde rendement van je zonnepanelen 8 à 10% en dat gedurende minstens 25 jaar. Een ecologische renovatie is dus een stuk rendabeler dan een spaarboekje.

Hoe financier je een ecologische renovatie?

Ontdek de renovatielening van ING
Groene leningen door de gewesten