Wonen

27 oktober 2020

Uw huis renoveren: hoe energie én geld besparen

Streeft u naar een energieneutraal huis? Staat u op het punt om uw huis te renoveren en wilt u tegelijk een bijdrage leveren aan het milieu en uw portemonnee? Ontdek hoe.

Wat is een ecologische renovatie?

Bent u op zoek naar een manier om minder fossiele brandstoffen, zoals aardolie of aardgas, te verbruiken? Dan spreken we over een ecologische renovatie. Daarmee wordt uw ecologische voetafdruk niet alleen een stuk kleiner, maar doet u ook financieel voordeel.

Voordelen van een ecologische renovatie

Ecologische renovaties zijn doorgaans duurder dan klassieke renovaties, maar de energiebesparing overtreft op lange termijn ruimschoots de oorspronkelijke investering.

Wat brengen zonnepanelen op?

Voor de installatie van 14 fotovoltaïsche zonnepanelen op een gemiddelde eengezinswoning betaalt u ongeveer 5.000 euro. Per jaar bespaart u ca. 850 euro op uw energiefactuur. In Vlaanderen moet u daarvan het prosumententarief van ca. 350 euro per jaar aftrekken. Rekening houdend met de evolutie van de energieprijzen, verdient u die investering in Vlaanderen op 10 jaar terug. In Wallonië op 9 jaar en in Brussel zelfs op 6 jaar. Afhankelijk van het gewest waarin u woont, is het gemiddelde rendement van uw zonnepanelen 8 à 10% en dat gedurende minstens 25 jaar. Een ecologische renovatie is dus een stuk rendabeler dan een spaarboekje.


Ecologische renovaties laten toe om het verbruik van primaire energiebronnen van een woning te verminderen. Dat telt mee voor het energieprestatiecertificaat (EPC), een handig instrument om het theoretische verbruik van gebouwen te bepalen en te vergelijken. Een betere efficiëntie doet uiteindelijk de waarde van uw woning stijgen.

"Uw energiebesparing overtreft op lange termijn ruimschoots uw investering."

De verschillende stappen bij een ecologische renovatie

Goed gerichte acties zijn het begin van een energieneutraal huis en verbeteren het thermische comfort van uw woning zodat u energie bespaart. Enkele pistes om eraan te beginnen en zo uw (financiële) inspanningen te optimaliseren.

1. Isoleren: de belangrijkste stap

Voor u nieuwe installaties plaatst, is het van groot belang om de thermische performantie van uw woning te verbeteren. Zo vermindert u het verbruik van uw verwarming en doet u toekomstige besparingen niet teniet.

Het gaat er dus om uw woning te isoleren op een efficiënte manier. Zo vermijdt u een verlies van warmte, dat ofwel veroorzaakt wordt door de verspreiding van lucht of door onvoldoende luchtdichtheid.


  • Beperk de verliezen veroorzaakt door verspreiding: zorg voor een goede luchtdichtheid van de buitenschil van uw woning met goed geïsoleerde en dikke muren, daken en vloeren, maar ook door goed raamwerk waar u drie lagen glas kunt inzetten. Perk ook de koudebruggen in (waar de isolatielaag doorbroken wordt), vooral bij de contactpunten tussen de muren, vloeren, daken en het raamwerk.
  • Beperk de verliezen als gevolg van een gebrek aan luchtdichtheid: dicht barsten en kieren zo goed mogelijk af.
2. Efficiënte verwarmingsinstallaties

Na het isoleren van uw woning hebt u verschillende opties voor een efficiënte verwarming: thermische zonnepanelen, warmtepomp, houtketel, hout- of houtpelletkachel met een hoog rendement.

3. Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie is de huidige trend: groene elektriciteit en biobrandstoffen. Bekijk zeker eens of het voor u interessant kan zijn om een zonneboiler, een ketel of kachel op biobrandstof of een warmtepomp te installeren.

Hoe financiert u uw ecologische renovatie?

Groene leningen door de gewesten

De drie gewesten ondersteunen ecologische renovaties. Ze subsidiëren leningen met heel lage rentevoeten voor hun inwoners. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet uw inkomen onder een bepaalde grens liggen en zijn er voorwaarden rond de aard van de werken die u wilt uitvoeren. Neem dus zeker eens een kijkje op de website van uw gewest:

Ondersteuning door uw bank

Bepaalde financiële instellingen steunen deze milieuvriendelijke initiatieven ook door aantrekkelijke interestvoeten aan te bieden voor renovatieleningen. Let er wel op dat de werken die u wilt uitvoeren in de categorie vallen van ecologische renovatie, zoals gedefinieerd door uw bank.

Een voorbeeld: een lening voor de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen

  • Voor de installatie van 14 zonnepanelen op uw dak betaalt u ongeveer 5.000 euro.
  • Leent u bij ING 5.000 euro tegen een vaste rentevoet van 1,95% en voor een looptijd van 3 jaar, betaalt u elke maand 143,06 euro terug.
  • Zelfs al u in Vlaanderen woont en het prosumententarief moet betalen, bespaart u jaarlijks nog 500 euro op uw energiefactuur. Op 3 jaar is dat maar liefst 1.500 euro, wat ruimschoots de betaalde interesten overtreft. Met deze jaarlijkse besparing is uw investering dus snel terugverdiend.

Dankzij de juiste lening krijgt u dus een positief rendement. Als u in Brussel of Wallonië woont, is uw rendement trouwens nog groter.

Samengevat

Een ecologische renovatie laat u toe om uw voetafdruk te verkleinen en tegelijk te besparen. Een duurzame woning neemt trouwens ook in waarde toe.

U hebt nu alle kaarten in handen om een ecologische renovatie te financieren. Twijfel dus niet om uw steentje aan het milieu bij te dragen!Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be