Wonen

Verlaag jouw energierekening

De energieprijzen blijven stijgen. Wat kan je doen om de kosten wat onder controle te houden? Ontdek hier enkele tips.

1. Schakel jouw elektronische apparaten uit

Deze tip lijkt voor de hand te liggen, maar wist je dat passief verbruik van energie bijna 3% van jouw energiefactuur inneemt? Een apparaat blijft energie verbruiken, zelfs wanneer het toestel in de stand-bystand staat. Je doet er beter aan om alle apparaten uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt. Met een stroomschakelaar met een aan-/uitknop schakel je meerdere toestellen uit met slechts één druk op de knop: heel handig wanneer je net naar het werk vertrekt of onder de wol kruipt!

2. Controleer de temperatuur van jouw koelkast

Voor een optimaal gebruik van jouw koelkast moet de temperatuur ervan correct worden geregeld. Wees voorzichtig wanneer je de deur sluit en controleer altijd of deze helemaal dicht is. Is dit niet het geval, dan vraagt de verkoeling veel meer tijd en energie. Idealiter staat de koelkast op 10 cm van de muur en op een gelijk niveau, zodat er geen warme lucht kan binnendringen.

Tip:

Ga bij het kiezen van jouw huishoudapparaten altijd voor toestellen met een energielabel tussen A en A+++. Hierdoor kan je het hele jaar lang besparen op energie zonder grote inspanningen te moeten doen.

3. Kies het juiste verwarmingssysteem

Je kan dezelfde logica volgen als het op radiatoren neerkomt. Wist je dat gemiddeld 66% van jouw energiebudget naar verwarming uitgaat? Begin dus alvast met de temperatuur in jouw woning een graad of twee te verlagen. Zet de radiatoren niet langer dan nodig aan, sluit de deuren en steek kaarsen aan voor een gezellige sfeer. Daarnaast kan je ook enkele alternatieve, milieuvriendelijke verwarmingsmanieren voor jouw woonst overwegen.

Tip:

Voor de duurzaamheid van jouw huis kan het interessant zijn om van verwarmingssysteem te veranderen. Er bestaan tegenwoordig heel wat alternatieven voor elektrische verwarming, zoals een pelletketel of een zonneboiler. Warmtepompen zijn ook erg populair en bekend voor hun zuinige werking. Ben je eerder wat terughoudend tegenover alternatieven voor conventionele verwarmingssystemen? Kies dan voor een pelletkachel: een veilige optie volgens menig scepticus.

4. Bespaar op warm water

Als je van een warm bad houdt na een dag in de kou, verbruik je heel wat water: zo’n 120 liter om precies te zijn. Kies dus eens vaker voor de douche. Om jouw douches te verlengen zonder je schuldig te voelen, kan je investeren in een economische douchekop waarmee je 47 in plaats van 84 liter water per douche mee verbruikt.

5. Opteer voor zuinige verlichting

Vervang al jouw lampen die nog geen energielabel A dragen. Hetzelfde geldt voor halogeenlampen: die kan je vervangen door LED-verlichting. Uiteraard moet je erop letten dat de lichten niet permanent aan blijven. Schakel de verlichting in een kamer uit als je die verlaat. Een andere tip is om aanwezigheidsdetectors te installeren. Zo beperk je tegelijkertijd jouw eigen inspanningen én jouw energieverbruik.

Wie deze tips opvolgt, zal snel het positieve effect op zijn energiefactuur merken.

"Vervang al jouw lampen die nog geen energielabel A dragen"

6. Verander van energieleverancier

Elk jaar verandert één op vijf huishoudens van energieleverancier. Op die manier kunnen ze tot € 1.000 per jaar besparen. Naast de prijs zijn er ook nog een aantal andere factoren waarmee je rekening moet gehouden.

Wil je besparen op je energiefactuur?

Wil je geld besparen zonder jouw dagelijkse gewoonten aan te passen?