Wonen

10 oktober 2018

Verlaag uw energiefactuur deze winter

De winter komt eraan en brengt een ijzige kou met zich mee. De verwarming draait binnenkort weer op volle toeren, en dat heeft gevolgen voor uw elektriciteitsrekening. Met deze tips kunt u zich voorbereiden op de winter.

1. Schakel uw elektronische apparaten uit

Deze tip lijkt voor de hand te liggen, maar wist u dat passief verbruik van energie bijna 3% van uw energiefactuur inneemt? Een apparaat blijft energie verbruiken, zelfs wanneer het toestel in de stand-bystand staat. U doet er beter aan om alle apparaten uit te zetten wanneer u ze niet gebruikt. Met een stroomschakelaar met een aan-/uitknop schakelt u meerdere toestellen uit met slechts één druk op de knop: heel handig wanneer u net naar het werk vertrekt of onder de wol kruipt!

2. Controleer de temperatuur van uw koelkast

Voor een optimaal gebruik van uw koelkast moet de temperatuur ervan correct worden geregeld. Wees voorzichtig wanneer u de deur sluit en controleer altijd of deze helemaal dicht is. Is dit niet het geval, dan vraagt de verkoeling veel meer tijd en energie. Idealiter staat de koelkast op 10 cm van de muur en op een genivelleerd niveau, zodat er geen warme lucht kan binnendringen.

Tip:

Ga bij het kiezen van uw huishoudapparaten altijd voor toestellen met een energielabel tussen A en A+++. Hierdoor kunt u het hele jaar lang besparen op energie zonder grote inspanningen te moeten doen.

3. Kies het juiste verwarmingssysteem

U kunt dezelfde logica volgen als het op radiatoren neerkomt. Wist u dat gemiddeld 66% van uw energiebudget naar verwarming uitgaat? Begin dus alvast met de temperatuur in uw woning een graad of twee te verlagen. Zet de radiatoren niet langer dan nodig aan, sluit de deuren en steek kaarsen aan voor een gezellige sfeer. Daarnaast kunt u ook enkele alternatieve, milieuvriendelijke verwarmingsmanieren voor uw woonst overwegen.

Tip:

Voor de duurzaamheid van uw huis kan het interessant zijn om van verwarmingssysteem te veranderen. Er bestaan tegenwoordig heel wat alternatieven voor elektrische verwarming, zoals een pelletketel of een zonneboiler. Warmtepompen zijn ook erg populair en bekend voor hun zuinige werking. Bent u eerder wat terughoudend tegenover alternatieven voor conventionele verwarmingssystemen? Kies dan voor een pelletkachel: een veilige optie volgens menig scepticus.

4. Bespaar op warm water

Als u van een warm bad houdt na een dag in de kou, verbruikt u heel wat water: zo’n 120 liter om precies te zijn. Kies dus eens vaker voor de douche. Om uw douches te verlengen zonder u schuldig te voelen, kunt u investeren in een economische douchekop waarmee u 47 in plaats van 84 liter water per douche mee verbruikt.

5. Opteer voor zuinige verlichting
"Vervang al uw lampen die nog geen energielabel A dragen"

Vervang al uw lampen die nog geen energielabel A dragen. Hetzelfde geldt voor halogeenlampen: die kunt u kunt vervangen door LED-verlichting. Uiteraard moet u er op letten dat de lichten niet permanent aan blijven. Schakel de verlichting in een kamer uit als u deze verlaat. Een andere tip is om aanwezigheidsdetectors te installeren. Zo beperkt u tegelijkertijd uw eigen inspanningen én uw energieverbruik.

Wie deze tips opvolgt, zal snel het positieve effect op zijn energiefactuur merken. Wilt u echter geld besparen zonder uw dagelijkse gewoonten aan te passen? Ontdek dan hoe u uw huis op een milieuvriendelijke manier kunt renoveren.

Hoe financiert u ecologische werken?

Wilt u liever op lange termijn bezuinigen? Dan kan het de moeite waard zijn om de isolatie van uw huis onder de loep te nemen. Op die manier komt u er misschien wel achter dat uw woning best enkele renovaties kan gebruiken. Hoe u dit kunt financieren? Met een ecologische lening kunt u uw huis op een energievriendelijke manier inrichten en dit aan een voordelig tarief. Dankzij het doorvoeren van renovaties die ook nog eens goed zijn voor het milieu, verkleint u uw ecologische voetafdruk én bespaart u geld. Uw huis zal bovendien ook stijgen in waarde.

Meer weten over onze "groene lening"?


Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be