Wonen

De verschillende soorten woonleningen

Waarschijnlijk hebt u een lening nodig om uw droomwoning te kopen of te (ver)bouwen. Maar welke lening kiest u? En welk type rentevoet? En hoe betaalt u dat allemaal terug?

Om het een beetje gemakkelijker uit te leggen volgen we Sophie en Bertrand. Ze hebben hun oog laten vallen op een woning van 200.000 euro en willen daarvoor samen lenen.

De rentevoeten

Als u geld leent, betaalt u interesten op het geleende bedrag. De interesten worden berekend met een percentage: de rentevoet. Bij een woonkrediet kunt u kiezen tussen een vaste of een variabele rentevoet.

De hypothecaire leningen

Een hypothecaire lening of woonlening is een lening bestemd voor particulieren voor de aankoop, bouw of grote renovatie van een woning voor privégebruik. De meest voorkomende woonleningen zijn:


Opnieuw bekijken we samen met Sophie en Bertrand wat het beste is voor hen.

Koop je een nieuwe woning in Vlaanderen en wil je deze renoveren?

Vanaf 1 januari 2021 kunnen nieuwe eigenaars van een huis of appartement tegelijk met het afsluiten van een hypotheek een renteloze renovatielening afsluiten. Als je een pand met slechte energieprestaties koopt en dit binnen vijf jaar aanzienlijk verbetert, bedraagt de rentevoet van de renovatielening onder bepaalde voorwaarden 0%. Ontdek er meer over op vlaanderen.be.

De terugbetalingen

Elke maand stort u een bedrag aan de bank om uw lening terug te betalen. Dat bedrag bestaat uit een deel kapitaal en een deel interesten. U kunt kiezen om elke maand een vast bedrag te betalen, of een variabel bedrag

Over lenen weet u intussen alles! Wat nu?

U weet wat u wilt kopen of hoe u wilt gaan (ver)bouwen. Maar hebt u ook al een idee welke hypothecaire lening het beste bij uw project past? Dan is het hoog tijd om ING aan het werk te zetten!

Mijn woonlening in 5 eenvoudige stappen