Wonen

Bescherm uw huis en familie met domotica

Uw stofzuiger vanop afstand bedienen, de temperatuur in de woonkamer via uw smartphone regelen, de beveiligingscamera’s afstellen, … Dankzij domotica of huisautomatisering worden al deze handelingen al snel kinderspel. Na de opkomst van het digitale tijdperk en het internet der dingen, kunnen nu ook huizen slim worden en transformeren tot echte ‘smart homes’. De woningen worden niet alleen comfortabeler, maar ook een stuk veiliger. We illustreren het fenomeen aan de hand van enkele voorbeelden.

Beveilig uw woning van op afstand

Het doel van domotica bestaat uit het verbeteren van de beveiliging van uw huis. Dankzij de bewakingscamera’s die op uw smartphone zijn aangesloten, weet u steeds wat er thuis gaande is. Voorzie uw woonst van aanwezigheids- en bewegingssensoren die u activeert zodra u op vakantie vertrekt. Of kies voor een slimme rookmelder die u per sms of e-mail op de hoogte brengt wanneer er rook in uw woning wordt opgemerkt.

Tip:

Ook inbrekers passen hun werkwijze voortdurend aan. Ga daarom voor een alarm dat verbonden is met een politiedienst. Eens het systeem is geïnstalleerd, wijzigt u het wachtwoord en kiest u een unieke, complexe code.

Bescherm uw familie

Huisautomatisering helpt uw gezin beter te beschermen en uw dagelijkse leven aangenamer te maken. Kampt u met een water- of gaslek? Geen paniek: slimme detectoren schakelen de voeding automatisch uit. Is uw woonkamer ’s zomers een echte oven? Met automatische zonwering voorkomt u dat het huis oververhit. Zelfs als uw kinderen alleen thuis zijn, kunt u ze blijven beschermen. Een hele geruststelling!

Bevorder de onafhankelijkheid van ouderen

Vanaf een bepaalde leeftijd wordt het moeilijker om te bewegen en alles in het huis zelf te doen. Gewrichtsproblemen of een verslechterd gezichtsvermogen zijn vaak de boosdoener. Domotica helpt ouderen om onafhankelijk te blijven. Denk aan automatische rolluiken die sluiten wanneer de zon te fel schijnt en openen wanneer het bewolkt is. Ook voor deze generatie wordt de veiligheid verhoogd. Een mobiel intercomsysteem laat hen weten wie aanbelt en voorkomt dat de deur voor onbekenden wordt opengedaan. Bovendien bestaat er een toestel waarmee u alle elektronische apparaten met een eenvoudige beweging kunt afzetten. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over de oven die misschien nog aanstond en mogelijks brand kan veroorzaken.

Domotica helpt ouderen om onafhankelijk te blijven

Meer lezen?

Wilt u uw huis nog beter beveiligen?Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be